Учители влизат в програма "Киберзащитници"

Възрастта на наранените в нета деца пада, застрашени вече са 10-годишните

Учители влизат в програма "Киберзащитници" | StandartNews.com

* Възрастта на наранените в нета деца пада, застрашени вече са 10-годишните

* Криминализиране на онлайн тормоза поиска форум на "Стандарт" и Българска академия за сигурност в Пазарджик 

Първа гимназиална паралелка по киберсигурност, криминализиране на кибертормоза над деца и обединени усилия на властите срещу този бич на 21 век - това е резултатът от петата поредна дискусия в  кампанията "Киберзащитници", провеждана от Българска академия за сигурност. Тя и медия "Стандарт" организираха в Пазарджик форум "Заедно в битката срещу кибертормоза на деца”.

Благодарение на програма "Киберзащитници", която се реализира в България от Владимир Бронфенбренер, експерт по киберсигурност от Израел и председател на Българска академия за сигурност, процентът на наранените в нета деца у нас вече е под следния за Европа. За последните две години програмата спаси 70 000 деца от интернет тормоз. "Стандарт" е дългогодишен медиен партньор на инициативата. Всяка седмица медията ни публикува по формата на картинки с текст

ценни указания към децата и родителите им за защита в дигиталното пространство.  
 

В дискусията участваха представители на местната власт, МВР, съдебната система, народни представители, училища, неправителствени организации.

В България вече има училище с паралелка "Киберзащитници", съобщи издателят и главен редактор на "Стандарт" Славка Бозукова, откривайки дискусията. Пилотният проект е в СУ "Христо Ботев" в град Септември, като целта на програмата е то да се превърне в най-безопасното в Европа.

Три мерки за изграждането на стабилна, национална защита на децата от нараняване в интернет представи Славка Бозукова. Те са криминализиране на кибертормоза на деца, национална образователна програма за киберзащита и мащабност на нейното популяризиране.
 
Реализацията им минава през общите усилия на законодателна, изпълнителна, местна и съдебна власт, заедно с неправителствения сектор и медиите, категорична бе г-жа Бозукова. 
За да бъде ефективен, проектът трябва да е трябва да е систематичен и компактен, заяви Владимир Бронфенбренер. Той предупреди, че в всяка изминала година възрастта на наранените в интернет деца пада. 

Доскоро сред най-уязвимите групи са били 12-13-годишните, сега вече обект на тормоз станат 10-11-догишните.  Според него не е трудно да научим младежите да се защитават в интернет. Идеята е в рамките на 10-15 ч. обучение децата да получат нужните знания. 
Пострадалите деца в онлайн пространството в България са 51,9%, докато в в ЕС са 52%, съобщи Бронфенбренер. В Израел този процент е 33 на сто. 

Има две категории на заплаха

– когато деца обиждат деца и когато възрастите нараняват деца. В голям процент при втората категория това са педофили, затова е важна е превенцията, посочи Бронфенбренер.

Ние обясняваме на децата, че интернет е полезен, но има заплахи, като ги учим как да ги избегнат, каза Бронфенбренер.

Училището и родителите са двата най-важни елемента в борбата с кибертормоза, те първи забелязват проблема, съобщи експертът по киберсигурност. Ако не се обединим няма да бъдем ефективни, каза той. И очерта следващите стъпки на програмата. Те са създаването на паралелки по киберсигурност  за 11 и 12 клас в колкото може повече училища.
Българска академия за сигурност работи и с университетите.

Петър Куленски, кмет на община Пазарджик обяви, че проектът по киберсигурност стартира преди месец и половина в Пазарджик. 60-70% децата прекарват време онлайн и това налага, да се повиши дигиталната култура. Това е приоритет на община Пазарджик, допълни Куленски. Той призова заедно с институциите да се намери път към решаването на проблема с кибертормоза.

Нужни са 

обединените усилия на всички институции

съгласи се Валентина Кайтазова, губернатор на област Пазарджик. 
За да избегнем всички рискове, трябва да подготвим децата. Не си даваме сметка, че те са поставени пред голям риск. Една голяма част от родителите не са обучени за дигитална среда. Трябва да се работи със семействата, препоръча Кайтазова. Според нея съдебната система трябва професионално да запознае децата с последствията от нарушението на киберсигурността. Разчитаме на народните представители, които да направят  законодателните промени за криминализиране на кибертормоза на деца, заяви още областният управител. 


Кметът на Септември Васка Рачева каза, че за децата е било интересно да разберат повече по темата. Рачева добави, че учениците прекарват много повече време в училище, затова е важно учителите да оказват подкрепа. Ние не осъзнаваме колко е сериозна опасността, докато не я видим, обобщи тя.

Общините не са достатъчно заинтересовани

заяви Цветан Предов, народен председател от Има такъв народ. Той сподели, че трябва да бъде реализирана социална, педагогическа и психологическа работа с децата. 
Предов призова в парламента да предприеме законодателни промени. Според него това, което се случва в училището в Септември СУ “Христо Ботев” ще е пример за цяла България.
Все повече се увеличава броят на засегнати деца, заяви Радослав Бакърджиев, районен прокурор на Пазарджик.

Всичко трябва да върви ръка за ръка, за да има успех. На местно ниво ние да бъдем тази искра, която да запали, за да се разреши проблемът, каза Бакърджиев. Информацията е най-големия кос и най-важната валута, която медия “Стандарт” и Владимир Бронфенбренер дават. Като родители, общество трябва да приемем тази информация и да я сведем до нашите работни места, каза още той. Не е най-важна наказуемостта, 

по-важна е превенцията

колко деца бихме могли бихме спасим. Ние се опитваме да обясним какво трябва да се направи, за да няма по тежки казуси. Трябва да изградим обща стратегия и станем ли най-безопасната държава в ЕС това ще значи ще сме променили начина ни на мислене, обобщи Бакърджиев. 

Нуждата от превенцията потвърди и Мирослав Стоянов, говорител на ОДМВР-Пазарджик. Той подчерта доброто взаимодействие между
прокуратурата и полицията в Пазарджик. Според него трябва да се вземат мерки за 
допълнително обучение на полицейските служители за по-добро взаимодействие.

От страна на регионалното образование ще организираме във всички училища дискусия, обеща Ружа Семерджиева, началник на регионалното управление на образование – Пазарджик. Вярвам, че ще имаме и други училища по киберсигурност. Директорите в област Пазарджик ще бъдат запознати с програма "Киберзащитници", увери Семерджиева. 

 

Галина Дишкова: Трябва да обучим първо учителите

Темата киберсигурност обедини множество институции и се предприеха стъпки за защита на децата. Радвам се, че институциите разбират нашите проблеми и се обединяват, каза Галина Дишкова, директор на пилотното училище по програма "Киберзащитници" . СУ “Христо Ботев” в гр. Септември.
Ние трябва да откриваме и разрешаваме проблемите. Темата за киберсигурността трябва да залегне сериозно в образователните институции, каза Дишкова. Според нея трябва да бъдат обучени педагозите по темата за киберсигурност. Нека да бъдем добър пример, готови сме за съдействие с цел да си помагаме едни с други. Искаме да започнем с паралелка за киберсигурност на учениците от 10 клас, призова тя. Сигурна съм, че резултатите до 1-2 години ще бъдат налице, обобщи Дишкова.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай