Топ социолози обясниха провала на ПП-ДБ и успеха на "Величие"

Катастрофите раждат нови партии, категоричен е Андрей Райчев

Топ социолози обясниха провала на ПП-ДБ и успеха на "Величие" | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Когато има такова тежко разочарование на народно-политическата система, се появяват нови политически формации. Това обяви пред Нова телевизия социологът Андрей Райчев по повод изненадата в изборите - партия "Величие".

По думите му катастрофите раждат нови партии. „БКП се появява след Втората световна война, СДС след Студената война и БЗНС след Първата световна”, поясни той и добави, че „всяко катастрофално събитие ражда нов елит”.

Големият въпрос не е „Величие” или ИТН, а как ще се удържи такова правителство. Това каза колегата на Райчев Димитър Ганев и допълни, че „перспективата да отидем на нови избори изглежда като катастрофа”. Според него Бойко Борисов ще се опита да сформира правителство, но не е ясно под каква форма.

„Демокрацията скърца”, заяви Райчев. „Това се дължи на много неща, но главно на това, че партиите се нападаха взаимно”, обясни той. „Народът не иска повече, няма да живее повече така”, каза още Райчев.

Трудните избори след края на предсрочния вот за парламент са за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и за ПП-ДБ. Около тази теза се обединиха Райчев и Ганев.

"ПП-ДБ са с 300 хил. гласа надолу, ГЕРБ загуби над 100 хил., БСП влезе под 200 хиляди, ДПС я набира 340 хил. гласа, я не", обясни ситуацията Райчев.

"Винаги новото остава невидимо. И с Волен Сидеров преди години беше така", обясни той защо влизането на "Величие" в парламента не бе забелязано от социолозите.

"Ако се яви Румен Радев ще вземе за здрасти половин милион гласа. Просто народът изисква от политиците", каза още Райчев.

Бойко Борисов е в трудна ситуация и трябва да опита да състави правителство, категорични бяха Димитър Ганев и Андрей Райчев. Като е възможно и лидерът на ГЕРБ да потърси създаването на кабинет, който да не е прекалено политически оцветен.

"Да не сте на мястото и на ПП-ДБ в тази ситуация. Те ще имат около 310-320 хил. гласа при 630 хил. през април 2023 г. Такива гласове имаха през годините "Синята коалиция" и "Реформаторският блок". Тоест ПП-ДБ се върнаха в традиционното си ядро на градската либерална десница.

Дилемата пред тях е или да останат в опозиция и да опитат да върнат някаква периферия или влизат във властта с някаква форма на сглобка, за да удържат някакво положение. При нови избори те няма да са в по-добро положение", каза още Димитър Ганев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай