Страшна каша с избирателните комисии. ЦИК със спешни нареждания

В днешния ден за размисъл предизборната агитация е забранена

Страшна каша с избирателните комисии. ЦИК със спешни нареждания | StandartNews.com

ЦИК разпореди да спрат смените на членове на секционни избирателни комисии, правени по искане на партии. Указанието трябва да бъде изпълнено от Районните избирателни комисии, а председателят на ЦИК Камелия Нейкова посочи мотивите.

"В днешния ден СИК получават изборни книжа и материали и подреждат изборните помещения, така че безкрайното извършване на замени в последния момент може да създаде затруднения в изборния процес", каза тя.

За решението си Централната избирателна комисия се позова на чл. 93 от Изборния кодекс. Той указва, че всяка Секционна избирателна комисия осъществява правомощията си от деня на назначаването ѝ до приключване на съответния вид избор, предаването на изборните книжа и материали в Районната избирателна комисия, а при изпълнение на своите правомощия членовете на секционни комисии са длъжностни лица по смисъла на Наказателния кодекс.

От различни части на страната днес вървяха съобщения за продължаващи масови смени в секционни комисии. Тези смени компрометират процедурата, по която на комисиите биват предавани изборните книжа за утрешния вот, алармира пред БНР председателят на Районната избирателна комисия в Благоевград Мартин Бусеров. Той описа ситуацията с конкретни примери.

В днешния ден за размисъл предизборната агитация е забранена. Тази забрана обаче не обхваща социалните мрежи, поради което Централната избирателна комисия излезе с призив тези мрежи да не бъдат употребявани за агитация както днес, така и в утрешния изборен ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Инж. Евгени Кирилов: Знам ясно какво трябва да се подобри в страната ни, но за целта е нужно стабилно правителство. Гласувайте!

Инж. Евгени Кирилов: Знам ясно какво трябва да се подобри в страната ни, но за целта е нужно стабилно правителство. Гласувайте!

Бургас привлича инвеститорски интерес, желан е за живеене, изграждат се нови квартали, детски градини, училища...

Коментирай