Премиер трябва да е лидерът на първата политическа сила

Нужна е сериозна промяна в културния сектор

Премиер трябва да е лидерът на първата политическа сила | StandartNews.com

За разлика от колегите от ПП ние не гледаме на управлението като на награда, а като на огромна отговорност, казва в специално интервю за вестник СТАНДАРТ водачът на листите на ГЕРБ - СДС в 20 и 23 МИР Тома Биков

- Г-н Биков, кръстил сте една от книгите си "Политически кризи и служебни правителства". На базата на опита Ви като политолог кой от изводите в нея ще посочите за най-актуален към днешна дата?

- Книгата беше издадена през 2019 година. Тогава никой не можеше да прогнозира мащабите на политическата криза, в която влязохме две години по-късно. Две са основните тези, които застъпвам в нея. Първата е, че в българската конституция няма ясен механизъм за контрол на служебните правителства в абсолютната президентска република, в каквато беше предвидено да се трансформира държавата във времена на политическа криза. Този проблем се видя много ясно през последните три години и доведе до промени в конституцията. Друг е въпросът до колко ще бъде ефективен новият конституционен механизъм. Вторият важен извод е, че служебните и редовните правителствата с политически профил са далеч по-успешни от тези с неполитически (екпертен) профил. Мисля, че тази тенденция също беше наблюдавана през последните три години и всеки може да я оцени според собствените си разбирания.   

- Какви ангажименти сте поел за регионите, в които сте кандидат на ГЕРБ - СДС - 23 МИР София и 20 МИР Силистра?
 

- За пръв път водя листата в Силистра по покана на местните организации на ГЕРБ и СДС. Благодаря им за топлото посрещане и се надявам да бъда полезен за този специфичен регион на България. Поради своята отдалеченост Силистра понякога се изгубва от погледа на държавата и това може би е един от най-съществените проблеми. Затова и вече обещах на нашите симпатизанти, а и на жителите на областта, че ще се опитам гласът на Силистра да се чува достатъчно добре на централно ниво. Освен всичко останало, тази област има голям културен потенциал от гледна точка на богатите археологически ценности, които притежава. Не е много известно, че градът е основан с декрет на римския император Марк Аврелий. Вместо на това културно богатство да се гледа като на огромна възможност за града и региона, поради недостатъчни държавни инвестиции, то се превръща в проблем. Като член на комисията по културата и медиите, мисля че ще мога да помогна археологията да спре да бъде проблем и да се превърне във възможност и за икономическо и за културно развитие на областта. Иначе традиционно съм кандидат от София. На тези избори няма да съм кандидат от 24-ти, а от 23-ти МИР. Последното няма голямо значение, защото ангажиментите към софиянци няма как да се делят на избирателни райони. Ние работим в добра координация с нашите общински съветници, но сме притеснени от настоящото безотговорно управление на града. Надявам се, че ще успеем да компенсираме липсата на активен кмет с по-висока активност и общи действия между Столичния общински съвет и парламента.

- Социологическите агенции сочат преднина от около 10 процента на ГЕРБ - СДС. В такъв случай кой трябва да е премиерът на кабинета - Бойко Борисов или Росен Желязков?
 

- Най-логичното е първата политическа сила да излъчи лидера си за премиер. През последните години ние се борим за стабилност и прекратяване на експериментите с политическата система. България трябва да има нормално проевропейско правителство, което се доминира от спечелилите, а не от загубилите. Правителството на Денков показа, че политическата криза не може да бъде преодоляна с ексцентрични конструкции и сглобки, при които не е ясно кой взима решенията и кой носи отговроност за тях. За разлика от колегите от ПП ние не гледаме на управлението като на награда, а като на огромна отговорност. Затова личното ми мнение е, че излизането от политическата криза минава през пълен управленски мандат на максимално широка коалиция, която да излъчи правителство с участието на своите най-силни политически фигури. Това би задължило партиите да се държат отговорно, а не да се крият зад гърба на неизвестни хора без политическа биография. 

- Очаквате ли изненади при подредбата на парламентарно представените политически сили и коя от тях би могла да влезе в изпълнителната власт?
 

- От социологическите проучвания се вижда, че има два големи въпроса. Първият е колко голяма ще бъде разликата между ГЕРБ - СДС и втората политическа сила, а вторият е, коя ще бъде втората политическа сила. Последното със сигурност ще бъде изненада, който и да се нареди на второто място. За мен би било изненада ПП - ДБ да са на второ място. 

- На каква цена партия ГЕРБ ще си партнира с ПП - ДБ, при положение че кабинетът "Габриел" не се случи, а ваши съпартийци твърдят, че от страна "Промяната" е имало силен натиск по време на преговорния процес? 
 

- Тук не става въпрос за цена, а за логика. През последните години направихме много компромиси с политическата логика, което очевидно не води до добри резултати. Ние не чертаем червени линии и сме готови на диалог с всеки, който е готов да води диалог с нас. Този път обаче сме решени да участваме в правителство, което е изградено върху ясни политически правила и отчита адекватно изборните резултати. Имам предвид, че всеки трябва да получи отговорности, които съответстват на общественото доверие, което е получил. Последният редовен кабинет не се съобразяваше с тази очевидност и затова се превърна в рекордьор по ниско доверие, въпреки че през по-голямата част от времето на управлението се ползваше с две трети мнозинство в парламента.  

- ЦИК свали скандални билбордове на ПП, в които на челно място е акад. Денков, а долу един до друг са Борисов и Пеевски. Текстът беше "Кой искаш да е премиер?", а двата варианта - очевидни. Какъв е коментарът Ви по темата?
 

- В политиката има едно важно правило - не пречи на опонента да греши. Тези билбордове нанесоха щета най-вече на онези, които ги ползваха. Важен нюанс е, че Денков явно е кандидат за премиер на ПП - ДБ, което е поредната грешка. Това е така, защото ако ПП и ДБ се бяха явили поотделно ДБ щеше да има резултат, който е близък до резултата на коалицията, а ПП начело с Денков щяха да се борят да прескочат 4-процентовата бариера за влизане в парламента. След като отблъснаха собствените си избиратели, ПП вече отблъскват избирателите на ДБ. Убеден съм, че хората от ДБ, които имат инстинкт за самосъхранение виждат това и е въпрос на време да го артикулират. Цената за мълчанието на лидерите им в тази ситуация обаче ще бъде висока. 

- България има богато културно наследство, а живите ни творци са пример за света в много области - художници, музиканти, актьори, режисьори. Като доскорошен председател на комисията по култура в НС какво не успяхте да свършите за творческите гилдии?
 

- За съжаление имахме много малко време за работа. Културният сектор има нужда от сериозна промяна, която е свързана най-вече с начина, по който се финансират културните институти и преразглеждане на задачите, които им поставя държавата. В момента голяма част от българския културен сектор има една единствена задача - да продава билети, а финансирането се случва на калпак по лесен за администрацията начин без да се отчитат редица фактори. Билетът и пазарът не могат да бъдат в основата на културната политика. Има огромна нужда от структурна реформа в областта на паметниците на културата, на сценичните изкуства, музеите и галериите. Проблемите, които са натрупани поради липса на истинско държавно внимание са много повече, отколкото се виждат на повърхността. За да се подреди този сектор по адекватен за предизвикателствата на времето начин е необходим поне един пълен мандат и ритмична работа между парламента и правителството. Надявам се, че след изборите ще имаме тези условия.

- По време на кабинета "Денков" от бюджета бяха отпуснати над 150 млн. лв. повече за културните дейци. Даде ли бившият министър Кръстьо Кръстев отчет за тези пари?
 

- Тези пари бяха отпуснати след сериозен политически натиск от страна на ГЕРБ - СДС върху тогавашния финансов министър Асен Василев, който беше против. Инвестирането на тези пари в културния сектор показа, че е налице политическа воля за реформи в културния сектор. Дори и в момента изразходването на тези допълнителни средства се структурира така, че отчетът би трявало да дойде в началото на следващата година. Проблемът е, че при настоящия начин на финансиране, дори увеличаването на бюджета за култура няма да доведе до качествени промени. Затова е много важно през тази година системата да бъде подготвена да работи с по-големи бюджети, които да се разходват ефективно. Мисля, че засега настоящият служебен министър Найден Тодоров се справя много добре, въпреки че започна работа в една извънредна ситуация.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай