Предизборна програма на "Възраждане" във всички сектори

Демографската политика е основна за нас. Най-важни са хората, заявяват от партията

Предизборна програма на "Възраждане" във всички сектори | StandartNews.com

Демографската ни политика включва подобряване на икономическата и стопанската среда  и доходите на младите хора, като първи сериозен мотив за формиране на решението за създаване на семейство и дете. Финансови стимули за млади семейства и формиране на семейни модели чрез прогресивно подпомагане на отговорното родителство до 4-то дете. Или колкото повече деца има едно семейство, толкова по-малко данъци плаща. Подобряване на социалната среда, облекчаване на достъпа до детски градини и други социални мерки за младите семейства и техните деца, включително местни общински и регионални инициативи. Предвиждаме увеличаване на доходите на българите, изграждане на държавни предприятия и стимулиране на частните компании да инвестират в обезлюдяващи райони, като за целта да ползват данъчни облекчения.  Специални мерки за малките населени места - мерки в областта на здравеопазването, бърз и адекватен достъп до здравно обслужване, безплатни лекарства и безплатно лечение на деца до 18 години, включително ако се налага лечение в чужбина.  Мерки в областта на образованието, адекватни учебни програми и щадяща среда.

Социалната ни програма включва адекватни пенсионни помощи за хора с увреждания, и контрол върху издаването на ТЕЛК решенията и намаляване на злоупотребите в системата. Осигуряване на лични асистенти и подобряване на състоянието на държавните социални домове. За Пенсионната система предвиждаме промени във втори стълб на пенсионно осигуряване – ДЗПО, така че да работи в полза на хората, а не да облагодетелства частни компании,  и контрола върху осигурителните вноски. Затягане и осъществяване на строг контрол от страна на държавните органи за изпълнение на закона и задължаването на работодателите да осигуряват работниците на реалната работна заплата, която получават. Подобряване формулите за изчисление на пенсиите. 

Бюджет и финанси - Най-важно за българските граждани е запазване на българския лев. Икономическите показатели на страната ни показват, че тя не е готова за приемане на еврото, което се потвърждава от два доклада - на Европейската централна банка (ЕЦБ)  и на Европейската комисия (ЕК). Облагане на свръхпечалбите в банковия сектор и ограничаване размера или отпадане на голям брой от банковите такси. Гарантиране правото за плащане в брой и вдигане на лимита за разплащанията в брой.  Диференцирани ДДС ставки, специално за лекарствата, запазване на по-ниското ДДС за учебниците и детските храни. Икономика - промяна в концесионната политика (Българският народ трябва да печели повече от своите подземни богатства).  Диверсификация на пазарите и засилен стокообмен и с нови страни, освен досегашните ни главни партньори. Подпомагане развитието на отрасли с висока добавена стойност.Осигуряване на нуждите на пазара на труда. Намиране на по-евтини суровини и ресурси за българската индустрия.

Образование и наука - Премахване на системата на делегирани бюджети за училищата и детските градини. Качествен и здравословен обяд за всяко учещо дете. Национална програма за възстановяване и модернизиране на ученическите столове. С наше предложение беше забранена пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в българското училище, сега е време да предложим и забрана на достъпа на чуждестранни НПО или такива, субсидирани от чужди правителства, до системата на образованието.

Здравеопазване - Премахване търговския статут на държавните болници и доплащанията от пациентите за прегледи и лечение. Разширяване на мрежата от общински болници и  премахване на финансирането на частните болници от Здравната каса. Лечението и лекарствата за деца до 18-годишна възраст да се поемат изцяло от държавата, включително за лечение на деца в чужбина. Възстановяването на стоматологичната помощ. Стимулиране на  отварянето на  аптеки в отдалечени и труднодостъпни населени места чрез икономически стимули за фармацевтите, които откриват аптеки в тези райони. Тези стимули включват намаляване на корпоративния данък и възможност за държавно финансиране при необходимост. Поставяне на автомати за лекарства без рецепта и денонощен достъп до тях. Навременна и адекватна бърза помощ.  Бърз и адекватен достъп до лечение на редки болести.

Младежки дейности и спорт - Изграждане и обновяване на спортната инфраструктура  и модернизиране на спортните съоръжения. Създаване на условия за развитие на масовия спорт. Привличане на училищата като партньори в програма спорт за всяко дете с  приоритет на детско-юношеския и ученически спорт.   Модернизация на спортните училища. Създаване на възможности за децата и  младежите за развитие на таланти и дарби, обмяната на опит с връстници от други страни като държавна политика, а не под контрола на чужди фондации. 

Култура - Повишаване поетапно на бюджета за култура до достигането на 4,5 % от брутния вътрешен продукт. Подобряване на материалната база на културните институти и адекватни срокове при усвояване на средства по капиталовите програми. Достойно заплащане за културните дейци и програми за подпомагането на такива след пенсионирането им. Развитие на българското кино. Достъп до изложения в чужбина на българските издатели. Запазване и развитие на читалищата като средища на културата. Увеличение на държавните средства за археология, за възстановяване и поддържане на български исторически и културни паметници.

Земеделската политика на “Възраждане” е приоритетно ориентирана към малките и средни земеделски производители. Насочена е към намаляване на административната тежест върху земеделските и лични стопанства. Възстановяване на поливното земеделие и поставяне на „Напоителни системи“ под постоянен мониторинг от специална комисия с представители от областите, ресорните министерства и Народното събрание.. Ограничаване на строежа на фотоволтаични централи върху земеделски земи държавна и общинска собственост. Промяна в управлението в системата на горите.

Екология Рестрикции за незаконни сметища – по-строги промени в Закона за управление на отпадъците и наредбите към него. Въвеждане на персонална отговорност.   Изграждане на нови депа за битови и строителни отпадъци.  Изграждане на нови пречиствателни станции – контрол на изхвърлянето на отпадни води във водните басейни. Ефективно управление на туристическите зони в защитени територии, за да може туристическият сектор да се развива не за сметка на околната среда и обратното, за да се избегне обратният ефект, в който развитието на туризма е възпрепятствано от законови ограничения.

В сферата на транспорта “Възраждане” предвижда  запазване на държавния контрол върху стратегически обекти от национално значение като: БДЖ, НКЖИ (Национална компания “Железопътна инфраструктура”) и летища. Запазване на българските пощи като държавен субект, гарантиращ пощенски услуги и социална дейност на цялата територия на страната.   Защита на интересите на българските превозвачи.

 Министерство на вътрешните работи - Увеличение на полицаите на терен в по-малките населени места, включително и в селата, чрез задължителен минимален брой. Съсредоточаване на ресурса на МВР в борба с битовата, криминалната престъпност и купуването и продаването на гласове. Административна реформа в МВР за намаляване на административния персонал за сметка на увеличение на оперативните и разследващите полицаи на терен.

Правосъдна система - Създаване на реално наказателно правораздаване и прекратяване на сегашното формално и неработещо правосъдие, изразяващо се с формални присъди, ниски или никакви имуществени санкции, липса на превенция на престъпната дейност и липса на превъзпитание на осъдените.  Правосъдие за хората – реформа в правосъдната система, която да позволи на първо място равен, лесен и бърз достъп до правосъдие и защита на правата на гражданите чрез: Намаление на съдебните такси, реорганизация за по-бързо правосъдие и най-вече чрез създаване на механизми за текущ независим контрол на издаваните съдебни актове, като гаранция за некорумпираност и компетентност на магистратите. Създаване на възможност на гражданите, пострадали от престъпления, да ангажират по-широк кръг от институции, които да защитят правата им, а не това да зависи само от субективната преценка на един прокурор. Борба срещу корупцията и конфликта на интереси в съдебната власт – чрез създаване на реални механизми за перманентна проверка и контрол на действията, поведението и стандарта на живот на магистратите и реални санкции при случаи на корупция и при уронване на престижа на съдебната власт, като превенция на „гнилите ябълки“ и като гаранция за тяхната неподкупност и независимост.  Промяна на сегашния начин на назначаване на ръководните органи в съдебната власт, с цел пресичане на тяхното политизиране и изграждане по законов път на механизми, които да недопускат създаване на зависимости в съдебната система.

“Възраждане” залага на балансирана външната политика - Изграждане на партньорства както на Изток, така и на Запад, там, където другите партии рушат, ние изграждаме мостове. Защита на правата на българите в Северна Македония и спазването на ангажиментите по договора за добросъседство и преговорната рамка. Сваляне на наложените санкции и насърчаване на инфраструктурните и геополитически проекти, възстановяване на икономическите, политическите и културни връзки с Руската Федерация. Преговори за дерогация по сектори – енергетика, селско стопанство, транспорт, екология. Предоговаряне на условията за членство на България в Европейския съюз (ЕС). Укрепване на границата на Република България и защитата ѝ като външна граница на ЕС. Предоговаряне на пакта за миграция;  Политика за българите в чужбина Реинтеграция на завръщащите се в страната  ни сънародници. Подобряване на нивото на български език при децата, живеещи извън границите на страната.  Закрила на българите зад граница и задълбочаване на връзките с българската диаспора. Създаване на работни срещи между граждански организации и сдружения със съвета за координация на политиката за българи извън страната. Пропорционално разпределение на консулски служби в държавите с големи български диаспори и отваряне на такива там, където има недостатъчно. Европейски въпроси и Шенген  Предоговаряне на условията за членство в ЕС във всички раздели.  Запазване на страната от нашествие и принудително приемане на мигранти, неприемайки условията по „Пакта за миграция“.  Организиране на референдум за запазване на българския лев. Запазване на българската енергетика от „Зелената сделка“, която цели затварянето на централите “Марица-изток” и АЕЦ “Козлодуй”, заменяйки ги с частни фотоволтаични централи, изградени върху плодородни земи. Поставяне на основи за по-често използване на референдуми по въпроси, свързани с дългосрочни перспективи пред страната ни.

Енергетика - Запазване на Минно-енергийния комплекс “Марица-изток” в неговата цялост  и работните места. Подновяване на проекта АЕЦ "Белене". Разширяване на АЕЦ “Козлодуй”. Създаване на Стратегия за устойчиво енергийно развитие на България. “Възраждане” е ПРОТИВ: Ядрени отпадъци да бъдат съхранявани в България и да се превръщаме в ядрено бунище. Либерализацията на пазара на битовите потребители. Строеж на ВЕИ върху плодородните български земи и изсичането на гори за фотоволтаични паркове.

Слънчевите панели имат място по фасади на сгради и площи за застрояване, не за сметка на природата.

Регионално развитие и благоустройство  -  Пътна инфраструктура - довършване на АМ „Хемус“, довършване на АМ „Струма“, довършване на скоростен път Видин - Ботевград, започване на АМ „Черно море“. Програма за саниране на жилищата в България. Изграждане на ВиК  инфраструктура в малките населени места, под 10 хил. Жители. Изграждане на канала Дунав-Черно море.

Туризмът и превръщането му в един от приоритетите на страната - това ще доведе до увеличаване на БВП чрез развитие на лека промишленост (хранително-вкусова промишленост, напитки, мебели). 12-месечен туризъм ще осигури постоянна трудова заетост. Това ще стане чрез: Развитие на културен и археологически туризъм, развитие на религиозен туризъм, Развитие на винен туризъм. Развитие на градски туризъм. Развитие на климатолечение. Облекчени процедури за кандидатстване и издаване на електронни туристически визи, съобразено с общата визова политика на ЕС.

Отбрана - Закриване на американските бази на територията на Република България. Референдум за членството в НАТО.   Насърчаване на българския ВПК и създаване на смесени предприятия с водещи компании в оръжейната индустрия;  Осигуряване на допълнителни социални придобивки за военнослужещите. Повишаване престижа на военнослужещите в българското общество.

 Пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление  Намаляване на броя необходими подписи за инициатива на референдум.  Удължаване на сроковете за организиране на подписки.  Електронно събиране на подписи за свикване на референдуми. Облекчаване на финансовите изисквания за организаторите на инициативи. Разширяване обхвата на въпросите, които могат да бъдат подлагани на референдуми и подписки.

Електронно управление  Намаляване административната тежест в общините и държавната администрация чрез дигитализиране на процесите. Привеждане на всички електронни системи в еднаквост и да се гарантира тяхната цялостност (интегритет).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай