Пожар изпепели офис на "Величие" във Варна

Щетите по сградата надхвърлят 200 000 лева

Пожар изпепели офис на "Величие" във Варна | StandartNews.com

Пожар изпепели офис на ПП „Величие“ в гр. Варна след участие на кандидата за народен представител Ивелин Михайлов в телевизионно предаване по Българската национална телевизия на 18 октомври. Престъпното деяние е извършено в нощта срещу 19 октомври. Неизвестни извършители са счупили стъкло на сградата, през което са хвърлили коктейл „Молотов“. В резултат на взрива и последвалия пожар офисът на партията е напълно унищожен, а щетите по сградата надхвърлят 200 000 лева. Три етажа от сградата са силно опушени. Няма пострадали.

Пожарът е избухнал няколко часа след участието на идеолога на ПП „Величие“ Ивелин Михайлов в предаването „Панорама“. В предизборния дебат той представи връзките между криминални структури и местни политически партии във Варна, което очевидно е предизвикало бурна реакция сред засегнатите.

ПП „Величие“ остро осъди атаката в издадената по случая декларация, в която подчерта, че инцидентът е не просто криминално действие, а атака срещу демокрацията и свободата на словото и че това деяние е извършено както от криминалния контингент, така и от представители на политическата класа, които са поръчали и финансирали престъплението.

Ръководството на партията отправи искания към Министерството на вътрешните работи за незабавни действия по разкриване на извършителите на посегателството и техните поръчители и призова за бързо и справедливо правораздаване. В декларацията се казва още, че „Величие“ няма да се поддаде на опити за сплашване и ще продължи своята борба срещу срастването на криминални структури с политическите сили и органите на местното управление.

В ранните часове на 19 октомври Ивелин Михайлов направи видеоизявление в социалните мрежи:

„След снощния дебат някой е запалил офиса на „Величие“ и така цялата сграда изгоряла. Дали пък по някакъв начин не са определени хора, които споменахме вчера в дебата?“, заяви той на път за Мюнхен, където по-късно проведе отворена среща с местната българска общност.

Михайлов постави първи въпроса дали палежът е свързан с това, че по време на предизборния дебат в национален ефир е казал истината за купуване на гласове в областта и е споменал конкретни хора, а именно – Николай Тошев, известен с прозвището си Чирпанския, близък на Даниел Славов – известен като Дидо Дънката.

По приблизително същото време от мястото на събитието се включиха и членове на партията, които показаха щетите и коментираха мълчанието на медиите, които закъсняха с отразяването на новината за палежа.

„Живеем в XXI в., в европейска и демократична държава и това трябва да са евроатлантическите ценности – да се палим, да унищожаваме имущество и да убиваме едва ли не идеи и хора. Това ли е демокрацията?“, попита риторично във видео в социалните мрежи Радослав Иванов и потвърди позицията на партията, че ще бъдат сезирани вещи наднационални органи, медии и инфлуенсъри.

Няколко часа по-късно ПП „Величие“ проведе и пресконференция във Варна, на която присъстваха кандидатът за народен представител Николай Панков, народните представители Красимира Катинчарова и проф. Юлия Матеева, която е водач на листата в 3-ти МИР – Варна, и председателят на партията Албена Пекова. Те препотвърдиха позицията от декларацията и заявиха, че ще продължат борбата срещу мафията до края и че всяка една жертва ще тежи на полицаите, които работят с организираната престъпност.

„Ще направим България най-доброто място за живеене, както сме обещали“, беше категорична Албена Пекова.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай