Най-новото проучване потвърди: ДПС-Ново начало дърпа напред!

Разликата се дължи преди всичко на висок дял на хора, които преди началото на кампанията са реагирали по-активно

Най-новото проучване потвърди: ДПС-Ново начало дърпа напред! | StandartNews.com

При предизборна кампания основните компоненти и послания излизат от лидерите по националните медии. А същинската кампания, убеждаването на хората, се извършва по места. Липсват ли такива срещи на политиците с хората, ние можем да предположим, че и този път апатията ще надделее. Това обобщи пред бТВ социологът Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч", чието последно преди вота проучване тя представи тази сутрин.

Ако търсим отговор на въпроса: "Как хората оценяват атмосферата в тяхното населено място?", виждаме не много убедителни реакции от страна на хората. В над половината от случаите хората казват, че по нищо не личи, че идват избори. Отделно се предлагат стимули и процента на тези хора, които го признават, не е никак малък. Избирателят е раздира от това, че не личи да идват избори, а от друга страна наличието на конфликти, добави още социологът.

Кампанията е разпределена между апатия и напрежение

Кампанията се разпределя между апатията и известно напрежение, така бих обобщила. Остават едни 72 часа, да видим, но нещата не изглеждат жизнерадостни от факта, че идват избори.

По предварителна регистрация - близо 70 на 100 към този момент не желаят да се включат в тези избори. Около 32 % или 2 милиона и 200 казват, че биха участвали.

Възможно е да имаме вариране накрая, когато бъдат обявени резултатите. Дори и да има известна мобилизация, тя по-скоро би формирала вълничка, а не вълна, коментира Димитрова.

Струва ми се, че този тип косвен натиск - дори и твърдите ядра биха могли да бъдат бойкотирани. Самите политици на тази кампания може би се оказаха демотивирани да водят кампании. Можем да го разберем - 7-ми поред избори, но защо тогава го правим? Защо влизаме постоянно в едни и същи обувки без да излизаме с решение.

Ключов въпрос на хората да гласуват е да може да се формира правителство

Нямаме начин в една анкета да изясним дали са купувани гласове или дали има друг вид принуда. Но не е тайна, че вотът по места зависи много често от подобен тип фактори. Не можем да си затваряме очите каква е атмосферата в тези населени места.

Да, когато хората кажат директно - да, предлагат се стимули, става съвсем ясно. Затова е и демотивацията на голяма част от хората да гласуват. Това е по-сериозната и дългосрочна вреда от различните механизми.

Трябва да сме наясно, че ние бихме имали рекордно нисък праг за прескачане, което създава и доста тревожна картина за фрагментиране на парламента.

Представянето на политическите формации

Виждаме лека мобилизация при ГЕРБ-СДС, най-вече заради тяхната заявка, че този път ще направят всичко възможно, за да се сформира правителство. А дали противоречивите изказвания от последните дни, че това може и да не се случи, могат да доведат и до обратен развой. Трудно е да кажем още, защото вече да сформирани твърдите ядра, заяви още Боряна Димитрова.

Приблизителната оценка показва между 70 и 75 мандата, което е далеч от това, което трябва да се случи. Много е крехка мотивацията. Засега ГЕРБ-СДС имат малка преднина пред останалите сили.

"Възраждане" продължава да търпи щетите от други партии като "Меч", "Величие", докато ПП-ДБ, за добро или за лошо, няма големи конкуренти в своето пространство.

И двете формации на ДПС са много близки резултати, а разликата, чисто статистически, се състои в следното - дължи се преди всичко на висок дял на хора, които преди началото на кампанията са реагирали по-активно. Ще следим и какво ще е разпределението на вота от Турция, който сега ще бъде разпределен по някакъв начин между двете формации. Там никой не прави проучвания, така че ще видим за първи път.

БСП е в негативен тренд засега. Не може да разшири електоралния си корпус към момента.

Изненадата "Величие" танцува само едно лято. Хората бързо се разочароват и търсят друга алтернатива. Друга е ситуацията при "МЕЧ" и "Синя България"...

Виждаме най-голям шанс за 7-партиен парламент и вероятен шанс за още само една, осма партия. Все пак се надяваме избирателите да кажат своята дума, след което политиците да успеят да сформират правителство, завърши Димитрова.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Инж. Евгени Кирилов: Знам ясно какво трябва да се подобри в страната ни, но за целта е нужно стабилно правителство. Гласувайте!

Инж. Евгени Кирилов: Знам ясно какво трябва да се подобри в страната ни, но за целта е нужно стабилно правителство. Гласувайте!

Бургас привлича инвеститорски интерес, желан е за живеене, изграждат се нови квартали, детски градини, училища...

Коментирай