Кристиан Вигенин: Трябва да дадем приноса си за мира!

Преди 5 години предложихме да има еврокомисар по демографията

Кристиан Вигенин: Трябва да дадем  приноса си за мира! | StandartNews.com

Водачите на евролистите не са защитени както в изборите за народни представители, заявява в специално интервю за вестник СТАНДАРТ Кристиан Вигенин, когото БСП избра да оглави отбора й за ЕП
 

- Г-н Вигенин, кампанията за Европейския парламент като че ли потъна пред тази за 50-то Народно събрание. Вие сте водач на евролистата на БСП. Защо е така и да очакваме ли изненади при окончателното обявяване на резултатите?
 

- Изненади не очаквам - резултатите на партиите и за двата избора ще са съвсем близки и ако има разлики, те вероятно ще са свързани с ефекта на преференциалните кампании. Може да има изненади в персоналния състав, ще има пренаредени листи. Малко хора знаят, че водачите не са защитени както в изборите за народни представители.

Що се отнася до самата кампания за Европейските избори - националната  в голяма степен я засенчи, но причината е и в основните партии, които излъчиха неподготвени водачи на листите си и ги криха през цялото време. Така на практика не се състоя и дебат по европейските теми. Аз не успях да се срещна на дебат в медиите с нито един водач през цялата кампания. Намирам това за неуважение към избирателите.

- 2024-та е посветена на демографията в Европейския парламент. Какви по-конкретни мерки предвижда програмата на Вашата партия в това отношение?
 

- Ние имаме най-комплексен подход, който обхваща въпроси от социалната политика, здравеопазването, образованието, икономиката, регионалната политика и те са както на европейско, така и на национално ниво. Ще изброя някои от тях, като например значително увеличаване на еднократната помощ за раждане на второ и трето дете, изравняване на обезщетенията за майчинство през втората година с минималната работна заплата, разширяване на семейното подоходно облагане, безплатни лекарства за деца до 14 г., подобряване на достъпа до здравеопазване, помощ за децата за първия учебен ден от първи до осми клас (сега е само до четвърти, пак по наше предложение), вече са безплатни учебниците за учениците от 1 до 12 клас. Към това да добавим и мярката за освобождаване от данък върху дохода на младите хора до 26 г., предложенията за европейски финансов инструмент, който да позволи безлихвени заеми за финансиране на висшето образование, мерки за подобряване на достъпа до жилища за млади хора и т.н., подхождаме много сериозно. Искам само да припомня, че преди пет години лансирахме идеята за еврокомисар по демографските въпроси, което беше частично реализирано.

- Основна цел на Плана на възстановяване и устойчивост е да способства за  икономическото и социално възстановяване след кризата, породена от Ковид - пандемията. Защо България не успя да усвои средствата за устойчивост в икономиката и достигането на средноевропейски доходи?
 

- Преди няколко дни прегледах последните отчети на МФ - от общо над 7 мрд евро, към днешна дата сме използвали малко повече от 1 мрд. Вероятно ще изгубим значителни средства. Основните причини са две и са взаимосвързани - недалновидното обвързване на помощта с реформи, които пък не могат да се реализират поради системната политическа нестабилност в България. Хрумва ми една доста подходяща българска поговорка - вода гази, жаден ходи.

- БСП е член на ПЕС, но имате различия по отношение на реализацията на някои политики. Например, Истанбулската конвенция. Има ли напредък по отношение на този документ във вашето европейско политическо семейство и в каква  посока?
 

- Смятам, че тази тема е затворена. Конституционният съд обяви ИК за противоконституционна. В същото време ние самите участвахме в приемането на съществени промени в Закона за защита от домашното насилие, които въвеждат всички елементи от конвенцията, свързани с домашното насилие, без да се отваря вратата за признаване на спорните термини и тенденции от конвенцията като напр. "социален пол". По-важно е да се постигат резултати, а не просто да се ратифицира един документ и много от нашите партньори го разбират.

- Наши и международни анализатори твърдят, че Европа ще е друга след вота на 9  юни. Кои са опасностите и ще надделее  ли единството?
- Европа трябва да се промени, за да се съхрани. Аз мисля, че заплахата от крайнодясна вълна е силно преувеличена, макар да е реална. Умерените сили отново ще имат голямо мнозинство. Но аз съм противник на големите коалиции, на ляво-десните алианси, които ерозират идентичността на участващите формации. Аз лично искам социалистите в Европа да имат ясно лице и по-категорични позиции.

- Как България би могла да съдейства на  европейската и на световната сцена за възстановяване на мира?
 

- Не трябва да надценяваме възможностите си, но и не смятам, че трябва да се носим по течението. България има исторически основания да претендира за по-сериозна роля в политиката на ЕС към съседите на Изток, по мое време като външен министър това беше факт. Не приемам сегашната политика да се бутаме в първите редици на подкрепящите войната в Украйна, но когато дойде време да се говори и работи за мира, трябва да бъдем готови за нашия принос.

- От години работите с българските общности зад граница. Какви политики ще водите по темата в качеството Ви на бъдещ евродепутат?
 

- Политиката към българите в чужбина е приоритет на българското правителство и на българските институции. Като евродепутат имам намерение да продължа да поддържам контакт с българските общности извън България и да следя техните човешки, социални и политически права да не бъдат нарушавани. Ако това се случи - ще използвам целия инструментариум, с който разполага един евродепутат, за да ги защитя.

- А не е ли чисто предизборно твърдението, че БСП единствено не се е коалирала с мафията? Бихте ли се аргументирал?
 

- Думата "мафия" е събирателен термин за злоупотребата с власт, за отклоняването на милиарди европейски и национални пари през трите управления на ГЕРБ, за задкулисието, което взима решенията вместо легитимните институции, за тежките политически деформации, които то предизвиква, като отнема властта от суверена - българския народ. Купуването на гласове е най-яркият пример как с незаконни пари и с незаконни методи може да се обсеби политическата власт и на местно, и на национално равнище.

- Какво правителство е нужно на България? БСП би ли участвала в експертен и надпартиен кабинет със свои експерти? 
 

- Ние смятаме, че единствената възможност за стабилно управление е непартиен, експертен кабинет на широка основа, който да изпълнява предварително договорена програма с ясни срокове. Предлагаме го отдавна, опитите за друг тип правителства се провалиха.

- Ако се стигне дотам, какви ще са приоритетите на вашата партия?
 

- Най-много държим на социалните и демографските въпроси, образованието и здравеопазването. Имаме много подробна и добре премислена програма и в трите сектора. Те са и взаимосвързани и ще изброя някои от тях. Искаме конкретни стъпки за подобряване на социалното положение на най-уязвимите, по-високи доходи, подкрепа за младите хора и младите семейства. Сериозна реформа в образованието - и във финансирането, и в учебните програми, и обвързването му с нуждите на икономиката. В здравеопазването също ще са нужни смели промени по отношение на правилата за използване на средствата от НЗОК и равнопоставеност на болниците, независимо дали са частни, общински или държавни, подобряване на достъпа до лекарства и безплатни лекарства за деца до 14 г. и възрастни над 75 г.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай