Кой контролира кода на софтуера за обработка на данните от гласуването

Кой контролира кода на софтуера за обработка на данните от гласуването | StandartNews.com

ПОЗИЦИЯ НА ПП "ВЕЛИЧИЕ"

На 16 октомври 2024 г. „Информационно обслужване“ АД проведе демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването на изборите за народни представители. По закон именно дружеството извършва компютърната обработка на данните от гласуването по време на избори в България.

Подобни демонстрации целят да покажат на политическите партии, медиите и обществеността как работят софтуерните системи, които се използват за преброяването на гласовете и обработката на резултатите.

Очевидно с тази публична демонстрация от държавното дружество целят да разсеят множеството съмнения през годините, че именно там са едни от най-ефективните възможности за манипулации на изборните резултати. Защото именно софтуерът на „Информационно обслужване“ АД остава единственото звено от целия процес, което не е одитирано и проверявано и много ревностно това не се допуска от изпълнителния директор Ивайло Филипов.
Но да демонстрираш нещо пред избрана аудитория (само представители на медиите и на регистрираните за участие в изборите партии, коалиции и инициативни комитети са допуснати), не е същото, като да допуснеш независим одит и проверка на кода, на логиката и верификациите, формулите и изчисленията, които са същината на това как точно този софтуер обработва данните и как се стига до окончателните резултати. При демонстрацията обичайно се показват екрани и предварително проиграни сценарии, контролирани от този, който демонстрира. А в случая въпросната демонстрация се организира и прави именно от дружеството, чиито действия би следвало да са обект на проверка и контрол, и по никакъв начин не доказва, че изчисленията и обработките са коректни. 

Т.е. така наречената публична демонстрация, първо, не е съвсем публична, и второ, не е достатъчно доказателство, че софтуерът няма възможности за „по-специална обработка“ на резултатите от изборите. Резонно е да се постави въпросът защо е тази разлика в подхода при контрол над кода за машините спрямо липсата на контрол над кода на софтуера за обработка на данните от гласуването за изборите.
Отговорът е доста прозаичен – защото чрез монополната си позиция по отношение на обработката на резултатите от изборите „Информационно обслужване“ АД на практика могат да влияят върху изборния резултат. А публична тайна е чие протеже е дългогодишният изпълнителен директор Ивайло Филипов. Той неслучайно е от дълго време начело на „Информационно обслужване“ АД. 

Цялата информация за изборите преминава през системите на дружеството и е изцяло под негов контрол.
По този начин няма реален надзор или контрол от други независими организации върху тяхната дейност. В такава ситуация възниква рискът, че те могат да променят резултатите или да манипулират данните, без никой да разбере. Дори ако имат добри намерения, липсата на прозрачност и едноличният контрол създават среда, в която доверието на гражданите в изборния процес може да бъде сериозно накърнено.
Многократно са получавани индикации при обработка на протоколите за „променен“ резултат за конкретната секция. Тъй като цялата информация се съдържа само в системите на „Информационно обслужване“ АД, няма механизъм, по който това да се провери и контролира.
Друга важна задача на Ивайло Филипов е да управлява и насочва умело парични потоци чрез консолидиране и управление на инвестициите в информационни и комуникационни технологии в държавата.
Чрез постановление на Министерския съвет редица администрации се задължават да възлагат дейности за системна интеграция единствено и само на „Информационно обслужване“ АД, като много често самите технически задания се пишат отново от същата фирма като консултантска услуга. По този начин се създава опасен прецедент и предпоставка за липса на прозрачност.
Влиянието на „Информационно обслужване“ АД в управлението на парични потоци в ИТ е както пряко (чрез възлаганите от тях обществени поръчки), така и косвено (ако не възлагат, то те пишат препоръките, техническите задания, определят бюджетите и участват в оценката на офертите).
И така, с основанието, че е „държавно“ дружество (но не и 100%) и обосновано със закон изключително право над поръчки за ИТ, на „Информационно обслужване“ АД се възлагат едни от най-големите информационни и технологични проекти в държавата, като се позволява на едно дружество с частен дял в капитала да иззема функции и пряко да влияе на стратегически решения и политики в обхвата на отговорностите на изпълнителната власт. 
В много от обществените поръчки „Информационно обслужване“ АД на практика е един посредник по веригата на превъзлагане, който начислява и своята печалба, но и умело „насочва“ парични потоци в „правилната“ посока. Това обяснява донякъде забележителното политическо дълголетие на изпълнителния директор Ивайло Филипов, оцелял в не едно правителство. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай