Иван Ченчев: Дълбоката държава не можа да овладее БСП

За 12 години управление Борисов вдигна пенсиите с 5 лева, не пипна майчинските

Иван Ченчев: Дълбоката държава  не можа да овладее БСП | StandartNews.com

Затова Нинова е неудобна, казва в специално интервй за вестник СТАНДАРТ водачът на листите на социалистическата партия в 7 и 26 МИР Иван Ченчев
 

Иван ЧЕНЧЕВ е роден през 1976 г. в София. Завършил е столичното СОУ "Пенчо П. Славейков". Висшето си образование придобива в Националната спортна академия в София - бакалавър "Треньор", втора специалност - Мениджмънт. Бил е журналист в различни издания и водещ на предавания.
Ченчев е член на НС на БСП и зам.-председател на ПГ "БСП за България". Депутат от групата на социалистите в 42-ото, 44-тото, 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото НС. Владее английски и руски език.

 

- Какви ще са приоритетите Ви като депутат в 50-то Народно събрание в качеството Ви на водач на листите на "БСП за България" в 26 МИР - София област и в 7 МИР Габрово?
 

- Каквито са били досега - да поставям проблемите на хората и да търся тяхното разрешаване, както законодателно, така и от институциите, от които зависи това. Разликата, е че отговорността този път се увеличи от това, че съм водач на два избирателни района. 

БСП доказа, че не обслужва чужди интереси. Показа, че за нея е важен националния интерес и хората да живеят по-добре. Искаме доверието на избирателите, за да продължим това. Срещам се с много хора и от София област, и от Габрово, които оценяват и приветстват нашите политики, това, което сме направили, и това, за което поемаме като ангажимент да свършим.

Едва ли има българин, който не иска лекарствата за деца до 14 години да са безплатни. Ние казваме откъде ще дойдат парите. Благодарение на БСП детските градини и ясли са безплатни, с увеличението на парите за втората година майчинство, както с въвеждането на необлагаем минимум на доходите на младите семейства. Това са придобивки, които без БСП нямаше как да се случат.

- От БСП настоявате след изборите на 9 юни в страната ни да бъде сформирано правителство без ярки политици и лидери на партии, което да е с времеви хоризонт. Кои са най-важните дела пред новия кабинет?
 

- Ще наблегна на факта, че ако говорим за времеви хоризонт БСП подготви преди 5-6 години стратегически документ "Визия за България", с който заяви - управлението на България за години напред не трябва да зависи от персоналната воля или личните интереси на този или онзи политик, така както беше при Борисов, който в рамките на управлението си, съставяйки три правителства държеше България на първите места в европейските класации по заболеваемост, смъртност, бедност, корупция. 

Да, от БСП заявихме, че надпартийно, програмно правителство, с няколко национални цели е единственото работещо решение. И веднага ще дам пример за една такава национална цел: Борбата с демографската криза. Защото, тъжната и неоспорима статистика е, че сме изчезваща нация. Много области на страна обезлюдяват, а в някои това се случва с бързи темпове. Например област Габрово, е втора в класацията по демографски срив. Отливът на хора е голям, въпреки че в близост е Севлиево, където има голямо предприятие, което осигурява работни места. Оказва се обаче, че там карат работници с автобуси от други населени места. В 25 села няма нито едно училище, което е много тъжно.

Възпитаван съм, че политиците трябва да се грижат за хората. Иначе ще продължаваме да тракаме оръжия в парламента, нагло да се назначават некадърници на важни постове в държавата пред очите на цяла България, да се правят независимите органи зависими, като регулаторите например.

- На базата на социологическите изследвания от ГЕРБ настояват бъдещият премиер да е Бойко Борисов, а вие от БСП твърдите, че са токсични. Защо?
 

- За мен ГЕРБ не е партия, а проект или фирма, създадена да генерира власт и пари. За 12 години управление Борисов вдигна пенсиите с 5 лева. Не пипна майчинските. За него беше утопия да реализира нещо социално. Но пък създаваше олигарси. Той използва всички партии за патерици, искаше да са му присъдружни, за да му крепят властта, която той ползва за лична изгода. И той, и ГЕРБ са токсични, защото прегръдката с тях означава последващо трайно изчезване от политическата сцена. Нямам доверие на човек или на група хора, които сутринта говорят едно, а вечерта друго, и за съжаление всичко това е за сметка на българските граждани. 

- Наскоро казахте, че общинските съветници от БСП в София "са се съюзили с тези, които рязаха Паметника на Съветската армия и ядоха тортата". Ръководството на градската организация вече е сменено, но все пак поддържате ли контакти с общинските си съветници?

- Общинските съветници които станаха такива, благодарение на БСП и влязоха в тази листа, взеха собствени политически решения, без да се съобразят с ръковдните органи на Градския партиен съвет и Националния съвет. Тогава снехме доверието си от тях и се оказахме прави, защото часове по-късно, благодарение и на техните гласове беше узаконена неморалната и крадлива сглобка в София. 

По-късно новият ГС на БСП взе решение да препоръча на общинските съветници да си изберат нов председател на групата. Те демонтративно не го направиха. Контактите ни с тях ще бъдат както е по устав - през Градския съвет, където те трябва да отчитат своята дейност. Която и до момента е, меко казано, необяснима, след като се сглобиха с ГЕРБ, нарушиха решение на конгрес на партията, и на всичкото отгоре  гласуваха за това Хекимян от ГЕРБ да стане председател на комисията по корупция. С други думи - ГЕРБ да разследва себе си за корупция. 

- Защо левите партии за разединени? Имам предвид формациите с ярки политически лица, а не малките партии, с които БСП е в коалиция.
 

- Ярките политически лица, за които ме питате, в голямата си част са изключени от партията от Сергей Станишев. Те са избрали път, който ги изправя срещу БСП, но още по-лошото е, че повечето от тях влизат в различни колаборации и дори управляват, прилагайки десни мерки. Като тази на Ивайло Калфин, който като социален министър на Борисов вдигна възрастта и стажа за пенсиониране. В същото време тези хора ни проглушиха ушите, че са леви. Разпад вляво няма. Има прегрупиране на лични интереси, които бяха накърнени, с право, от ръководството на БСП.

Погледнете вдясно - където ГЕРБ като кенгуру е прибрал наставнически в торбата отломките от СДС, попитайте защо не са заедно КОД, зелените, сега се появиха и още нови десни формации, които са встрани от ДБ. Мисля, че там анализът на разпада ще е по-интересен. Време е някой да започне да го прави. 

- Колко депутатски мандата очаквате да вземе БСП в 50-то Народно събрание? 
 

- Вие като играете тото, може ли да кажете колко хора ще пуснат фиш. Активността е важна на тези избори, както и на всички останали, разбира се. БСП направи така, че парламентарната група на коалицията ни "БСП за България" да не е замесена в нито една схема, сглобка, некоалиция и откровена далавера. Поздравявам моите колеги за това, че не се поддадоха на натиск и отстояваха предложенията ни с цената на собствения си комфорт. БСП знае как да защити свое предложение, което е в интерес на хората. Макар и във вражеска среда, защото партията не е подчинена и не е зависима от олигарси. Дълбоката държава не можа да овладее БСП. Това прави Нинова неудобна. Някои ананализатори не са я обвинили все още единствено за глобалното затопляне. В България неподкупните са неудобни. В този смисъл, нека хората да гласуват за неудобните на статуквото политици от БСП. 

Ако  през годините президентът Радев беше застанал твърдо зад борбата на БСП срещу паралелната държава и беше подкрепил във всичките турболенции партията, която го издигна - сега щяхме да имаме социално управление, без комични антигерои в него, както и без хора, подкрепени от мафиотски структури. 

- А в Европейския парламент колко представители ще имате?
 

- Представителите на "БСП за България" в Европа трябва да отстояват задължително две неща: и насън да ги бутнеш, не бива да отстъват  позиции по въпроси за националния ни интерес. И да защитават християнските и семейни ценности. Останалото е политика, която понякога решава наболели проблеми. Българските представители обаче трябва да поставят на вниманието на Европа дългосрочни решения и да крещят с цяло гърло: българската държава е люлката на цивилизацията в Европа и ние сме точно толкова европейци, колкото и всички останали. Усещаме несправедливост, защото ми се струва, че по някои въпроси на нас не се гледа като  равнопоставени. 

- Ще остане ли Корнелия Нинова председател на БСП след конгреса на партията?
 

- Само членовете на партията могат да кажат това след като упражнят най-демократичния инструмент, който БСП въведе - прекият избор. За разлика от ГЕРБ. Борисов си призна, че гърба му носи на всичко, което се говори за него, предупреди, че е много хлъзгав. БСП можем поне да говорим открито. Колкото и на някои съпартийци да не им се иска, прекият избор ще остане, за да може партията, която всъщност са нейните членове - да се произнесе. А не 5-6 познати имена с помощта на олигарси и друга външна намеса, да изберат в съглашателство партиен лидер на манипулиран от тях конгрес. Казвам всичко това  с уговорката, че за да стане Нинова председател отново, тя трябва да бъде  номинирана и да реши дали приема номинацията.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай