Искра Михаилова, "Възраждане": Бяхме длъжни да защитим “Марица - Изток”

Ехото на парламентарните битки не заглъхва, казва народният представител

Искра Михаилова, "Възраждане": Бяхме длъжни да защитим “Марица - Изток” | StandartNews.com

Когато правото стане безправие, съпротивата е задължителна, казва искра михайлова от „Възраждане”

Искра Михаилова е български политик от партия "Възраждане", народен представител в 4 поредни парламента. Водач на листата в Стара Загора. Общински съветник в Стара Загора /2019-2021 г/. Експерт по Връзки с обществеността.

- Г-жо Михайлова, преди дни Лена Бориславова и Явор Божанков от "Продължаваме промяната" сезираха Прокуратурата срещу "Възраждане" и ИТН заради последното заседание в парламента. Обвиниха двете партии в "престъпления против личността и Републиката". Какъв е Вашият отговор?

- Когато правото се превърне в безправие, съпротивата е задължителна. Реакцията на "Възраждане" беше отговор на погазване на Правилника от председателя на НС Рая Назарян в чл. 46 и чл.50.
В последния ден на Народното събрание от ГЕРБ и ДПС 

  • внесоха безпричинно извънредни точки за отмяна на решения, защитаващи целостта на комплекса "Марица-изток"

и бяха отново подкрепени от ПП-ДБ, доскорошните им коалиционни партньори. Дълг на "Възраждане" беше да потърси обединение между всички останали народни представители, било то и с разговори един по един за прекратяването на това безобразие. За щастие успяхме.

- Защо "Възраждане" и ИТН не позволиха в последния ден преди ваканцията на парламента да бъдат приети промените в Пътната карта за климатична неутралност?

- Не само това. Пътната карта, одобрена миналия октомври по време на мащабните протести на миньори и енергетици, беше консенсусна, сега беше направен опит да се промени без дискусия със социалните партньори.

По-скандална беше втората извънредна точка, която касаеше приемането на доклад на министъра на финансите Людмила Петкова, в който се казва, че Народното събрание трябва да измени редица свои решения, приемани с почти пълно или пълно мнозинство в различни състави на Народното събрание, а именно:

1. Решение на Народното събрание на Република България от 12.01.2023 г., с което Министерският съвет е задължен да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част Енергетика, като се преразгледа задължението в т.5, а именно да се измени частта за изваждането на мрежовите оператори  Булгартрансгаз и ЕСО от структурата на БЕХ.

2. Решение на НС от 20 юли 2023 г. за извършване на определени действия на държавни органи на територията на "Мини Марица-Изток" ЕАД. Това е решението, с което се спряха опитите за разпродаване на терени на мините на парче и сега такова действие може да се случи само след санкция на Народното събрание.

З. Решение от 25 април 2024 г. за осигуряване на средства на "Мини Марица-Изток" ЕАД за срок от четири години (2024 г. - 2028 г.), с цел обезпечаване на дейности по техническа рекултивация на нарушените терени на находище "Източномаришки въглищен басейн". Тук идеята е, че съществува възможност да бъде осигурено необходимото финансиране за част от тези дейности до средата на 2026 г. И в тази връзка  да се разгледа възможността за изменение на периода в Решението на НС, а именно отлагането му с 2 години. Това, от една страна, би било облекчаващо финансово, но от друга, 

  • нито гарантира средствата, нито е ясно какво трябва България да даде насреща.

Когато това предложение, изискващо задълбочени дискусии и внимателно оглеждане на всички плюсове и минуси, се постави насилствено за приемане в последния ден на работа, без да са запознати заетите в Комплекса, нямаше как от "Възраждане" да не се противопоставим.

- Колегите Ви в парламента от останалите партии, както и КНСБ, енергийни експерти, като Иван Хиновски, обявиха, че без Пътната карта България губи 2 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост и 500 милиона евро за рекултивация на терените на въглищните мини. Как ще компенсираме тези средства?

- Това, че някой е цитирал някакви суми, не означава, че подадената информация е коректна. Вчера Ивайло Мирчев спомена 10 млрд и на него ли да вярваме? Тук истинските проблеми са два - първо, ПВУ е за възстановяване от ковид-19 кризата и според нас трябваше да получим финансовата подкрепа без да ни се иска нищо насреща, защото ограниченията, които нанесоха икономически щети на държавата и бизнеса, бяха вследствие на решения на ЕК, не на България.

Второ, ПВУ беше внесен в ЕК без публично обсъждане и без знанието на когото и да било от тогавашните министри, съответно на финансите и по управление на средствата от ЕС. Това са отговорните лица за некадърното написване на Плана и на допуснатите текстове, убийствени за българската енергетика.

Още нещо, дори и да дойдат някакви пари към България, то има ли някой яснота кой ще се възползва от тях? Изтекоха списъци с редица фирми, близки до ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ подготвени за бенефициенти по Плана и съответно за средствата.

Нека всеки сам прецени дали си струва да затворим производство, което прави България енергийно независима от външни източници, на тази цена.

- Как "Възраждане" вижда съдбата на въглищните мини в България?
 

- Ние смятаме, че мините и тецовете трябва да работят без ограничения, дори в някакъв момент да се налага тяхното подпомагане поне по две причини:

1. Когато в ЕС цените на тока растяха главоломно по времето на Ковид, заради войната в Украйна, заради студове или жеги, тогава "Марица-изток" захранваше домакинствата с ток и на нас не ни се наложи да намаляваме отоплението на 18 градуса както правеха в редица европейски държави. По същото време печалбите от Комплекса, заедно с тези от АЕЦ "Козлодуй" отиваха във Фонд СЕС, от който се изплащаха компенсациите за бизнеса. Кой може да гарантира, че няма да имаме нужда от нещо подобно още след няколко месеца?

2. Международната обстановка е нестабилна, конфликтите в близост до България се разгарят. В тази връзка трябва на всички да е ясно, че Минно-енергийният комплекс "Марица-изток" е обект от националната сигурност. Това са дружества в затворен цикъл на производство на електроенергия - в рудниците (държавни) се добиват въглища, а в тецовете от тях се произвежда електричество. Капацитетът е толкова голям, че може да обезпечи домакинства и бизнес.

- България отново отива на избори. Каква е оценката Ви за работата на 50 НС?

- В това НС от "Възраждане" успяхме драстично да ограничим рекламата на хазарта в България, да спрем ЛГБТ пропагандата в училища и детски градини, да приемем решение за създаване на регистър на педофилите, да съхраним комплекса "Марица-изток", да предотвратим 2 млн. автомобила на българи да бъдат принудително спрени от движение и да направим първи крачки в поставянето на вендинг автомати за лекарства в малките населени места без аптеки.

Въпреки краткия живот на това НС, ние имаме своите успехи.

- В това Народно събрание "Възраждане" ще бъде запомнено със закона, който забранява пропагандата на третия пол в училищата. Имате ли вече резултати, какъв е ефектът?

- Законът е за забрана на пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация сред подрастващите. Чрез него отправихме ясно послание към света - България е суверенна държава и огромната част от нашите граждани изповядват традиционните християнски семейни ценности. Това изключва пропагандата както на смяната на пола, така и на нетрадиционната сексуална ориентация в системата на българското образование.

След началото на новата учебна година стана ясно очевидното - нито преподавателите, нито учениците са застрашени по някакъв начин, напротив, 

  • защитени са основите на нашето общество - децата, семейството и общността.

- Основна задача на следващия парламент ще бъде приемането на бюджета за 2025 г. Какви политики в полза на хората и бизнеса ще настоявате да влязат в него?

- Крайно време е държавата да заеме своето място като основен гарант за живота и здравето на своите граждани. В тази връзка, преди всякакви икономически мерки, ние от "Възраждане" считаме, че има определени социални мерки, които не търпят никакво отлагане. Говоря, например, за финансирането от държавата на всички видове медицински услуги, които като технология са налични извън България, но до които всеки осигуряващ се у нас не може да получи достъп. 

Също така смятаме, че трябва в спешен порядък да се сложи край на унизителното положение, в което се намират десетки хиляди наши сънародници с увреждания. За да говорим за държавност, трябва да започнем от първото стъпало, и това не е нито лява, нито дясна политика - това е политика, която дава нужното уважение към всеки български гражданин.

- Голямото предизвикателство отново ще бъде съставянето на правителство. При какви условия и с кои партии "Възраждане" би участвала в управлението?
 

- "Възраждане" вече в четири състава на Народното събрание показа, че не отстъпва от ангажиментите, които е поело пред своите избиратели. Имаме ясно поставени приоритети както във вътрешната, така и във външната политика. Ако от другите парламентарно представени партии са узрели за сериозен разговор в името на националния интерес, ние първи ще се отзовем. За съжаление, виждаме тежки процеси на разпад и боричкания за порции пари и власт, които само могат да затвърдят нашите позиции. Време е така нареченият преход да приключи и България да поеме своя път на свободна и независима страна, която е пример за своите съседи.

- Водач сте на листата в Стара Загора - град с хилядолетна история, един от най-древните в Европа. Има ли "Възраждане" програма за културно-историческия туризъм като ресурс за допълнително развитие на региона?

- Стара Загора е град с уникален потенциал по отношение на културно-историческото наследство и възможностите за туризма, които то предпоставя. Имайки примера на Пловдив, който претърпява изключително интензивно икономическо развитие, до голяма степен свързано с домакинството на града като Европейска столица на културата, не е лесно да се обясни липсата на резултати в Стара Загора през последните години.

От "Възраждане" смятаме, че всичко това е в ръцете, на първо място, на местната власт, след това на държавната, а европейските проекти могат само да бъдат в плюс при изпълнението на заложените намерения. От приемането ни в ЕС обаче този модел е обърнат с главата надолу и управляващите от ГЕРБ предпочитат да усвояват евросредства, вместо да развиват политика в интерес на гражданите. Именно това смятаме да променим, когато получим доверието на нашите сънародници.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай