Христо Смоленов: Европа има нужда от агенция срещу тероризма

ВМРО разобличава стратегическите провокации срещу България

Христо Смоленов: Европа има нужда от агенция срещу тероризма | StandartNews.com

Моделът "Заедност"гарантира мирното съжителство между етносите, от който произлиза синтезът на единната нация

ВМРО разобличава стратегическите провокации срещу България, казва Христо Смоленов,  втори в листата на воеводите за 23 МИР - София в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Смоленов, кои са приоритетите в програмата на ВМРО и с какво те биха допринесли за просперираща България?

- В продължение на 130 години съществуване и борба ВМРО се доказа като народозащитна организация. Тя не е просто политическа партия. Сегашните времена са турболентни. И както винаги ВМРО се позиционира в защита на мира и е против въвличането на България във военни действия. Опасността от такова включване е реална. Тя не просто предполага, а генерира още по-голяма опасност от ескалация на конфликта, в който не може да има финални победители. Защото термоядрената война не създава герои, в нея всички са победени. 

ВМРО имаше доблестта да застане зад идеята за необходимост от общоевропейска агенция за противодействие на тероризма. Карлос Контрера я озвучи много категорично и тя се радва на подкрепата на най-висшето ръководство на ВМРО. Идеята е, че тази тематика тепърва ще се изостря. 

Страната ни има заслуги за равновесието и сигурността в Европа. България дава своя пример и принос със съчетанието между българския антитерористичен и българския етнически модел. Това е нещо безценно, което все още дори не е осмислено.

В Европа не съществува агенция за противодействие на терора, а това е скандал. Задължително е да я направим. Защото на Стария континент предстои да се развихри терористичен процес.

- Кои са приоритетите на ВМРО в социалната сфера и образованието?

- Условията на труд на българските военнослужещи трябва да бъдат подобрени, а  заплатите им - повишени. Тези хора служат на Родината си. Армията ни трябва да бъде дееспособна, модерна. 

Когато Красимир Каракачанов беше военен министър тези процеси се отприщиха и даваха добри резултати. Даже недокомплектът в армията, който съществуваше преди, беше  редуциран в голяма степен.

Друг приоритет на ВМРО е грамотната раждаемост и стимулирането й посредством държавно отговорни мероприятия и финансови мерки. За мен въпросът с ограмотяването на българското народонаселение и превръщането му в единна народна спойка е първостепенно важен.

Знанието е държавотворен процес. А който  трупа знания, той консолидира собствената си нация и я прави способна да оцелее под шмиргела на времето и на външните икономически предизвикателства. Така, че трябва да се стимулират хора, които учат, работят и гледат семейства. В крайна сметка ние имаме за цел да изградим общество с изявени личности, а не с демографски единици. 

Безплатното образование у нас е записано в Конституцията, но за съжаление не се спазва.

Аз лично съм възпитаник на академик Благовест Сендов, светла му памет. И мога с гордост да кажа, че моделът на българското образование, който той бе създал, беше гаранция за летящ старт, с който България да влезе и в процесите на демократизацията.

За съжаление политиквите, нека кажа това с известно чувство за благородна отмъстителност, не се вслушаха в стратегическите предложения на акад. Сендов. Те насадиха тук една компрадорска по манталитет, подмазваческа като политически език традиция да се съобразяват с чичко Паричко. Това ние от ВМРО не можем да го приемем.

Живеем във време, когато националните държави бяха подложени на жестока преса от страна на глобалистки настроени кръгове, които аз наричам перверзокрация. Въпросът е, че световната финансова система се самостимулира чрез насилие. То намира израз в тероризъм и регионални войни, които загнояват в нещо много опасно. 

- ВМРО винаги е отстоявала националната идентичност. Сега обаче има достатъчно партии, които се борят и за националния, и за Европейския парламент именно с тези идеи. С какво се откроява вашата партия?

- Ние бяхме едни от първите в общоевропейски мащаб, които вдигнахме знамето на класическото семейство, за класическите ценности на европейските традиции - културни, цивилизационни. 

- В какво се изразява сега националната идентичност? 

- ВМРО има заслуги за общоевропейския, за световния мир. Малко хора знаят, че Троцки навремето е имал амбицията да стартира прословутата перманентна революция именно от Балканите с решаващата намеса на ВМРО, която е била най-славната и най-страховита в европейски мащаб.

ВМРО е отказала на Троцки и на троцкистите, маскирани като коминтерновци и т. н. и по този начин всъщност  е счупила копието на перманентната революция още преди тя да се превърне в световна заплаха. 

И сега, когато в цял свят се възкреси един либерал троцкизъм, когато виждаме как цели правителства и политически елити се поддават на съмнителното очарование на перманентната революция, виждаме случващото се. Някои си представят, че военните действия могат да продължават до безкрайност, да вземат десетки и стотици хиляди човешки животи, да произвеждат и продават за трилиони долари военна продукция и да я пускат тя да се утилизира с цената на превръщането на човешките животи в кръв и прах. 

Демокрацията научи много хора да говорят, но не ги научи да мислят. Защото постоянното повтаряне на едно и също нещо води до обезсмисляне в съзнанието на хората. Повторете бързо 50 пъти "лъжица" и ще загубите представа какво означава тази дума. Говорят, говорят, говорят и изведнъж усещаш, че и те не разбират и изобщо не се стараят да вдянат. Получава се една брутална логорея. 

- Изявен ескперт по антитероризъм сте. Готов ли е светът да поеме предизвикателствата на новите военни технологии?

- Както и да завършат двете войни в Украйна и в Близкия Изток, да не забравяме че те генерират тероризъм. От терора следва отмъщение и повече терор, дестабилизация и още по-голяма дестабилизация. 

Европа и светът не са готови за масов тероризъм, например с използване на бойни дронове.

Досега тероризмът е бил камерен: експлозия тук, атентат там. Но днес става въпрос за задвижването на огромни сили с големи финансови интереси - и политически, и диверсионни, и всякакви за тенденциозното продължаване на войните с терористични средства.

Затова ние трябва да сме готови да подготвим българската държава да се грижи за своите граждани, да ги предпази от тази опасност. 

За съжаление обаче, европейската политическа върхушка нехае. 

- Защо казвате, че България трябва да даде пример?

- Ние навремето сме го дали. Защото не допуснахме на нашата свещена земя да се случи братоубийствена война между различните религиозни общности. 

Ние тогава успяхме да опазим българския народ от стратегическата провокация, която беше надвиснала над нас. Тогава някои хора с мръсни ръце и съзнание вече си бяха направили сметките, че ще идват пари от арабския свят, ще идва оръжие от разпадащия се вече социалистически лагер. Защото тероризмът в крайна сметка е далавера. 

Когато ние имахме правото да внесем тема, която да се превърне в политически фокус на ЕК, аз написах специално писмо в което настоявах, че България трябва да даде предложение именно за създаването на общоевропейска агенция за противодействие на терора. Вместо това тръгна приобщаването на Западните Балкани. Защото има порочен кръг, има връщане на дадени пари обратно при европейските бюрократи. Но Западните Балкани дълго време няма да могат да се приобщят към Европа по начин, който да гарантира сигурност и стабилитет. 

Европа трябва да се преформатира, да върне акцента върху свободно обединение на национални държави. А не да превръща европейските граждани в евробройлери. 

- Сега усилено се говори за сериозно преформатиране на Европейския парламент. Очаквате ли това да се случи?

- Няма да е толкова лесно. Защото силите, които успяха да пробутат в досегашния Европейски парламент няколкостотин възторжени соросоиди, едва ли ще допуснат да загубят позициите си. И тук ние идваме до необходимостта да обясним на българския народ, че той в качеството си на достоен член на ЕК, понякога е дискриминиран, вместо приобщаван. 

Случаят с Шенген е пълно опровержение на това, че всички сме равни. 

Най-важното, което България може да даде на ЕС, е моделът на устойчивата етническа толерантност, на това, което един приятел нарече "Заедност". Това е проект, който предотвратява екстремизма и гарантира мир и съжителство в рамките на един жизнеспособен народ. Българският!
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай