Ержан Ебатин: Ще се борим срещу дерибейския стереотип

„ДПС – Ново начало“ се бори да спечели отново доверието на избирателя

Ержан Ебатин: Ще се борим срещу дерибейския стереотип | StandartNews.com

Моята прогноза е, че „ДПС – Ново начало“ ще си върне позицията на незаобиколим политически фактор както в регионален, така и в национален мащаб.

Това заяви дългогодишният областен председател на ДПС-Варна Ерджан Ебатин в специално интервю за "Mediamall".

– Г-н Ебатин, изборите са след броени дни. Готово ли е ДПС във Варна за тях?

– ДПС е само едно на тези избори и това е „ДПС – Ново начало“. От резултата в Омуртаг – а именно убедителната победа на нашия кандидат още на първи тур и то при наличие на няколко кандидата, е ясно, че „ДПС – Ново начало“ акумулира силна обществена енергия за промяна и политика в полза на хората. В този смисъл „ДПС – Ново начало“ – Варна не само е готово за изборите, ние вече имаме конкретни планове за политики по населени места, политики в полза на хората. Това е нещо като отдавна чакан и сбъднат сън – най-накрая след десетилетие спад и застой ДПС да се трансформира в политически субект с насоченост към проблемите на своя избирател на когото дължи всичко.

– За какво се бори „Новото начало” във Варна? За какво и евентуално – срещу кого?

– „ДПС – Ново начало“ се бори да спечели отново доверието на избирателя. През последните години ние постепенно се превърнахме в безсмислена организация за нашите хора. Вместо да се отваряме и разширяваме, ние постепенно губехме подкрепа и така загубихме повече от сто хиляди наши симпатизанти. Бяхме превърнати в авторитарна структура, която задушаваше всяко свободно мнение. Стотици съдби бяха унищожени в името на няколко човека партиен елит. Това доведе до натрупване на безверие сред нашите структури и затова в момента, в който г-н Пеевски пое организацията, всички инстинктивно провидяха в него лидера, който има качествата да върне първо вярата в организационните структури и после – чрез конкретни политики в полза на хората – и доверието на нашия избирател.

Затова казвам, че ние се борим за доверието на избирателя и знаем как да си го върнем.

А колкото до това срещу кого се борим – срещу тези, които държат на всяка цена ДПС да бъде партия, за която се гласува по внушението, че видите ли: трябва да се гласува, защото определени хора имат дадени исторически заслуги и на техен гръб могат вечно да изискват от избирателя да ги подкрепя, без те да си мръднат пръста за него и да работят само за своя собствена облага.

Времето на тази зависимост изтече и то на цената на десетгодишен застой и спад, което си е престъпление към каузата и ценностите на нашата организация. Тя е създадена от болките на хората и нейна основна идея е да бъде тяхна опора, а не да се превърне в заробващ механизъм за собствената си общност!

Ето срещу този дерибейски стереотип се борим и ще го изкореним.

– Всъщност, какво излиза: че случилото се в ДПС бе своеобразен очистващ процес, така ли? Разочарование ли бе за електората ви поведението на Доган от последните месеци?

– Нека тук да отговоря така: веднъж в свое изказване пред партийния актив почетният председател Ахмед Доган заяви буквално следното: „Натрупването на напрежение винаги е свързано с последващ процес на неговото отпушване и в този смисъл, ако някога аз персонално застана на пътя на развитие на колективното тяло на ДПС, да знаете, че силата на колективното тяло ще ме отвее“.

Мисля, че тези негови думи се оказаха пророчески в този смисъл.

Нито едно колективно тяло не може да търпи до безкрай липсата на диалог и тоталитарно елитарен модел на управление, особено когато се отнася до липса на справедливост спрямо една общност, която е особено чувствителна по тази тема. ДПС не биваше да се превръща в авторитарна организация, а следваше да бъде душата и сърцето на нашата общност и портал за нейната реализация в обществото, както и да зададе модела на заедността наистина, а не като суха фраза без покритие.

Със старта на прочистватването на дерибейския модел в ДПС очаквахме Ахмед Доган да подкрепи този процес, но той избра да върне ДПС в старото блато, което беше пагубно за каузата на партията.

Може да си създател на партията, но не можеш да бъдеш неин собственик, нито собственик на избирателя на ДПС, защото тази организация има идейна основа, изкована от човешката болка на цяла една общност. В този смисъл, който и основател на организацията да иска да промени характера на партията, това ще доведе единствено до натрупване на напрежение и в един момент, както виждате и стана, идва „новото начало“ и помита всичко по пътя си.

Така че запазването на идейната основа на ДПС е най-важният основополагащ темел, на който стъпва партията; темел, който връща вярата в ДПС.

Колкото до втората част от въпроса ви, за разочарованието, бих казал следното: организационният актив на ДПС отдавна беше разочарован от начина на управление на партията, ние си го споделяхме помежду си.

Но в този критичен момент, това лято, където се постави на карта историческото развитие на ДПС, да се опиташ да превърнеш едно от години отдавна чакано силно ДПС в безполезна организация която никой не зачита и не уважава, в безполезното и добре познато в годините назад дерибейско ДПС, е не само разочароващо, това е акт на подмяна на каузата на ДПС. А такова нещо няма как да бъде простено.

– Каква е вашата прогноза за резултата на „ДПС – Ново начало“ във Варна, а и като цяло в страната?

– Моята прогноза е, че „ДПС – Ново начало“ ще си върне позицията на незаобиколим политически фактор както в регионален, така и в национален мащаб. Ние можем и знаем как да го постигнем!

През последната година, мисля, нееднократно господин Пеевски доказа, че може да се бори за каузата, за едно по-справедливо и работещо общество.

– Йордан Цонев, който е водач на листата ви във Варна, е един отдавна доказан изборен боец. В този смисъл на война ли отивате или на марш за мир и обединение?

– Едното не изключва другото. Когато става въпрос за отстояване на ценности и тяхната защита, сме готови да отидем докрай. В това никой не бива да има никакви съмнения.

В момента обществото минава през труден период: липсата на изградена ценностна система за преценка и оценка на политическите субекти поставя много често под риск политическата, а с нея и цялата система на функциониране и управление на обществото. Това е тежък ценностен прецедент, който може да бъде преодолян, но това няма да е никак лесно.

Ние тепърва ще изграждаме темела на гражданската справедливост и ще се нуждаем от много силна обществена енергия, за да се справим с предизвикателствата на популистките политики, заливащи политическия терен у нас.

Считам, че популизмът в политиката, който е изграден на основата на егоцентризма на определени лидери, е едно от най-големите предизвикателства пред човешката цивилизация. Но в името на отстояването на реалните политики в полза на хората и истинската човещина, която трябва да е водеща навсякъде, пътят е само един, а именно да възпитаме и изградим едно ново поколение. Поколение – чувствително на тема справедливост и с ясно изградена ценностна система. А, това може да стане само чрез една изключително добра образователна система. Всичко ще се подреди тогава, когато българското образование и култура бъдат оценени по достойнство. Там е разковничето за едно по-добро и справедливо общество.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай