Два варианта за правителство. Президентът и малките партии дебнат в засада

Правителството трябва да обърне внимание на негласуващите, смята Първан Симеонов

Два варианта за правителство. Президентът и малките партии дебнат в засада | StandartNews.com

Два варианта за правителство очертаха социолозите и политолозите в предизборните студиа на трите големи телевизии. Според "Маркет линкс" ГЕРБ и ДПС имат точно 121 депутати - 77 за ГЕРБ и 44 за ДПС, и могат да направят мнозинство. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче многократно подчерта, че двете партии няма да управляват сами.

Логично е към това мнозинство да се присъедини и ИТН, коментираха социолозите. Според тях не става въпрос за правителствена тройна коалиция, а за парламентарно мнозинство, което да излъчи правителство от партийни лица и експерти, които да работят за хората. 

Вторият вариант е правителство на малцинството, което да направи ГЕРБ и да търси парламентарна подкрепа по теми. Този вариант обаче е доста рисков, коментира Васил Гарнизов.

Социолозите смятат, че хоризонтът на правителството и в двата варианта няма да е дълъг. Но ако не бъде направено напред ще излязат президентът Румен Радев и новите малки, начело с "Величие".

Най-логично изглежда правителство на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН, "но не трябва да изглежда като някаква коалиция, не трябва да е много политическо, а трябва да е работническо", коментира Първанов Симеонов ("Галъп"). И допълни: 

"Това, че ГЕРБ бият с много, не значи, че хората отново са заобичали много ГЕРБ. Те чакат следващия голям, който ще предложи промяна. Желанието за освежаване е пълно. Трябва да се направи вариант на служебно правителство, но с ясна програма и без експерименти".  


"ГЕРБ-СДС ясно печелят изборите. Трябва да се въоръжим с търпение, за да разберем кой ще бъде вторият. Абсолютно всичко е в прогнозата", коментира още Симеонов. 

По думите му борбата за второто, третото, четвъртото място ще се реши в самия край на изборния процес. 

Според Симеонов сигналът, който избирателите са дали днес, е: "хора, спрете се с изборите". 

"Има антизападен протест. Не точно протест срещу Запада, а протест срещу начина, по който ние разказваме Запада... Растат протестните настроения. Това отваря нишата за нов играч, голям, който лека-полека се очертава в президентството". 

Каквото и да се направи относно съставяне на правителството, подчерта Първан Симеонов, трябва да се направи с внимание към тези българи, които днес са избрали екзотично изглеждащи алтернативи. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай