Даниел Петров: Време е България да се върне към традициите си във винопроизводството

Във винопроизводството има огромен, каза кандидатът за народен представител от "Възраждане"

Даниел Петров: Време е България да се върне към традициите си във винопроизводството | StandartNews.com

“Време е България да се върне към традициите си във винопроизводството и този отрасъл да бъде спасен, а впоследствие и развит - нещо, за което държавата не полага адекватни грижи и усилия. Ние се превръщаме от сериозен производител на вино в нетен вносител и за това голяма вина имат държавните, секторни политики. Те по никакъв не улесняват процеса, а напротив - утежняват го излишно в административен план. 

Производството на вино е земеделска дейност, която е физически тежка, но за сметка на това продуктът от нея може да бъде с много висока добавена стойност. Някога, когато страната ни не беше монокултурен зърнопроизводител, правенето на вино беше традиция за почти всяко семейство и от “Възраждане” считаме, че е време да се обърне сериозно внимание на този отрасъл, в който в определен период от време сме били един от лидерите на пазара”, заяви пред граждани, кандидатът за народен представител от 7 МИР Габрово - Даниел Петров. 

По неговите думи във винопроизводството има огромен, неизползван потенциал и държавата трябва да направи пак така, че за всеки, който има и малко земя да бъде въпрос на чест да произвежда качествено, българско вино, което да конкурира водещите марки. Към настоящия момент, държавните политики по-скоро целят точно обратното - да редуцират в максимална степен родното производство на такъв тип продукти, които освен всичко друго са и традиционни за нашата страна. 

“И това трябва да бъде изгодно и доходоносно не само за големите, а и за малки и средни производители, защото имаме изключително качествени, адаптирани български сортове грозде, които не отстъпват по характеристики на голямата част от конкурентните ни такива. Ние ще предприемем  необходимите законодателни предложения, за да направим всичко възможно да възродим този земеделски сектор, който има огромен потенциал за развитие и доходност”, коментира още Петров.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай