Извънредно от Борисов! Даде формулата за кабинет

Лидерът на ГЕРБ се възмути, че в предизборната кампания не се говори за икономически мерки

Извънредно от Борисов! Даде формулата за кабинет | StandartNews.com

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде формулата за кабинет. Лидерите на партиите да влязат в правителството, защото само това може да гарантира стабилност, другото са плаващи мнозинства, в които ще се изпобием в парламента, заяви Борисов при представяне на предизборната кампания на партията. „Партиите се пазят да кажат с кой ще правят правителство. И затова не съм съгласен и за отдалечените премиери – това е абсолютна формула на безотговорността, на задкулисието“, категоричен бе той.

"Заради протестите се отдалечихме безвъзвратно от еврозоната", предупреди лидерът на ГЕРБ.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов с първи коментар за аферата "Джейхан"

Некоментирано остана това, което служебният финансов министър каза преди няколко дни. Ако това е така, там се говори за 15-16 млрд. и нагоре дупка в бюджета. При положение, че данъчните и митниците са събрали повече, работят на макс, каза Борисов.

Г-жа Петкова завърши, че трябват мерки. По никакъв начин не се говори за програми и за мерки. Няма партия, която да повдигне тази тема, защото никой не е управлявал, припомни лидерът на ГЕРБ.

Ние твърдо сме казали, че данъци не позволяваме да се пипат, заяви той.

"При тези дефицити аз трудно си го представям. Всичко, което казват за повишаване на доходи, на пенсии, се държи на нас", обърна се Борисов към актива на партията.

"Или се повишават данъци - ДДС или корпоративен данък. Ако ДДС се вдигне с 1%, това ще е увеличение на БВП с 1 млрд. годишно. Но няма партия, която да повдигне въпроса. Този разговор ще дойде след 20 дни. Ние твърдо сме казали, че данъци няма да се вдигат", подчерта лидерът на ГЕРБ.

"Направихме голяма глупост с Конституцията, сега я отчитам. И се обръщам към колегите, които всеки ден говорят за съдебни реформи - без да го премерим 3 пъти, няма да позволя да се отреже нищо вече", категоричен бе той.

"Можем да гарантираме и да понесем отговорност, но ни трябва много добър резултат. Ако нямаме мнозинство и не формираме правителство ще минат 3-4 месеца и ще се говори същото. Гарантирам, че този път ще направя правителство. Каквото можем, ще направим. Ако имаме мнозинство, ще приемем всички закони. Ако нямаме мнозинство, ако нямаме партньори, не можем да направим нищо", предупреди той още миналата седмица.

Днешната среща бе открита от председателя на Народното събрание Рая Назарян. А след нея думата взе Йорданка Фандъкова, която е водач в столичния 24 МИР, като се спря на плановете на коалицията ГЕРБ-СДС за промени в образователната система.

"Залагаме изграждането на 10 технологични училища на територията на цялата страна. Има и нова сграда за ТУЕС в София, което е едно от най-добрите технологични училища в България. Образованието ще изведе страната на добър път и то е това, което може да ни обедини", смята Фандъкова.

Бившият регионален министър Николай Нанков пък изреди плановете за инфраструктурни проекти. Ще си продължим програмата за саниране, която оставихме 2021 г. . закани се той. Минимум по 1000 училища на годишна база, обеща още той.

Втората тема, на която се спря бе свързана с обещание за качествено и ефективно управление на водните ресурси.

Трета основна политика ще е пътната структура, годишно ще се реновират по 2000 км пътища, ще се довършат магистрала "Хемус", "Струма" по дефилето, пътят от Ботевград до Видин и софийският околовръстен път, изреди той.

В регионалната политика ще правим само каквото е важно за хората и с което сме се доказали през годините, то ще е видимо през следващите 4 г., обеща Нанков.

Христо Гаджев, който бе шеф на парламентарната комисия по отбрана, пък се спря за акцентите в сферата на сигурността. Рискът за нова по-силна мигрантска вълна е налице, предупреди той, давайки и статистика от МВР. "Основна грешка на последните правителства е, че допуснаха мигрантите да се изнесат към София, а сега Столичната община се кани да открие нови 2 центъра вътре в София. ГЕРБ показаха, че могат да работят прокактивно с нашите партньори", каза той и се похвали с изграждането на защитното съоръжение по границата, което първоначално бе много критикувано. Гаджев отбеляза, че е имало и много добри отношения с Турци, а нелегалните не са се допускали да влизат в страната.

Припомни, че благодарение на ГЕРБ през март със закон е увеличен щатът на гранична полиция, тя охранява и бежанските центрове. Гаджев спомена част от усилията на партията до момента като изтъкна, че са планували инвестиции в камери и дронове за границата, но това е било спряно с падането на ГЕРБ от власт.

Александър Иванов се спря на целите, които си поставят за икономическото развитие. Реиндустрилизация, икономика насочена към по-висока добавена стойност ще са другата им цел. Спомена производство на чипове и др. ГЕРБ предвиждат 15 стратегически индустриални паркове със съответните жилищни площи. 2% от БВП да отиват за научна и развойна дейност също са в плановете им.

Тома Биков пък акцентира на културата. И се похвали, че миналата година са извоювали около 200 млн. повече за култура, за съжаление обаче не всички тези пари ще се усвоят. Ангажираме се със структурна и дълбока реформа на начините на финансиране, каза той. Според него количественият критерий към директори на театри и опери и е грешен - иска се само да продават билети. Дали образоват или играят халтура няма значение, съжали Биков.

Опазване на културното наследство също е приоритет. Част от това е и градската среда. ГЕРБ предвиждат 8-годишна програма за ремонт на сгради, които са културни институции, защото нито една сграда не отговаряла на европейските изисквания. Ще има и нов метод за финансиране на галерии и музеи - ще е важна дейността, смисъла на съществуването, връзката им с образование и др.

Археологията страда от недофинансиране. Затова предвиждат програмно финансиране в сектора. И се закани да прекратят бумащината в сектора. Той благодари на Бойко Борисов за отпуснатите до момента пари.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай