ЦИК изнася имената на новите евродепутати

Вчера изтече и срокът, в който избран евродепутат може да се откаже

ЦИК изнася имената на новите евродепутати | StandartNews.com

Централната избирателна комисия ще обяви имената на 17-те български евродепутати в новия Европейски парламент. На церемония те ще получат удостоверенията си за избор. Така ЦИК спазва законоустановения срок да направи това най-късно пет дни след изборите. Да станат евродепутати се отказаха и бяха заличени от списъка Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от листата на ДПС.

Късно вечерта в сряда ЦИК обяви окончателните резултати от произведените на 26-ти май избори за членове на Европейския парламент. Комисията оповести и разпределението на мандатите между партиите и коалициите.

Пет политически сили изпращат евродепутати: ГЕРБ шестима, БСП петима, ДПС трима, ВМРО-Българско национално движение - двама, и Обединение "Демократична България" - един.

Стана ясно и разпределението на предпочитанията за отделните кандидати по кандидатските листи. С най-много преференции от всички кандидати е водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел, следвана от водача в листата на БСП Елена Йончева.

З аради преференциите се стигна до размествания в две от листите на петте политически сили, които класират евродепутати. В тази на БСП Сергей Станишев от пето се изкачи до второ място, а в листата на ВМРО Андрей Слабаков от четвърта се премести на втора позиция.

Вчера изтече и срокът, в който избран евродепутат може да се откаже.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай