Румънският президент иска оставка на кабинета

Клаус Йоханис благодари на румънците за тяхната избирателна активност и за това, че са дали своя глас на референдума за правосъдието

Румънският президент иска оставка на кабинета | StandartNews.com

Президентът на Румъния Клаус Йоханис благодари на румънците за тяхната избирателна активност и за това, че са дали своя глас на референдума за правосъдието. Той поздрави и основните опозиционни партии за техните резултати и настоя управляващата партия да напусне властта след ниския резултат, който получи на изборите за ЕС.

„Скъпи румънци, вие сте фантастични! Поздравявам ви! Избирателната активност е сензационна. Имаме около 50 % участие на изборите за ЕС и 40 % на референдума. Скъпи румънци, благодаря ви! Вие дадохте ясен и твърд глас, който не може да бъде игнориран от който и да е политик в Румъния. Референдумът приключи успешно. Така че, скъпи румънци, вие гласувахте ясно и категорично за правилната политика, за независимо правосъдие, за добро управление и за Румъния”, каза Йоханис в речта си веднага след като избирателните пунктове бяха затворени, а резултатите от екзит половете бяха обявени.

Резултатите показаха, че управляващата Социалдемократическа партия и опозиционните партии Националната либерална партия и Алианс 2020 едва достигат до около 25 %. Президентът разкритикува СДП за начина, по който организира изборите и за дългите опашки в избирателните секции в чужбина. Той каза също, че резултатът за партията е много по-нисък от този на парламентарните избори през декември 2016 г. (45%). “Правителството на СДП трябва да напусне. Този резултат не може да се тълкува по друг начин ”, каза Йоханис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай