Борисов: Взимаме оставки, пречистващи са за ГЕРБ

В другите партии също имаше хора за оставки, но при нас стандарт е хората да отговарят за извършено от тях, заяви премиерът

Борисов: Взимаме оставки, пречистващи са за ГЕРБ | StandartNews.com

Оставките са пречистване за ГЕРБ, няма значение колко на брой са те. В другите партии също имаше хора за оставки, но при нас стандарт е хората да отговарят за извършено от тях, заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за бТВ.

„Моят „синковец“ (Александър Манолев – бел.ред.) беше отстранен, разследван е, наложена му е гаранция от съда. Ще си плати и ще връща пари. Това е стандартът на ГЕРБ“, категоричен бе Бойко Борисов. „Разликата е, че при нас стандартът дали си зам.-министър, или председател на ПГ излиза от държавата“, посочи той.  

Готвят ни нов „Костинброд“ в четвъртък или петък, но ние ще сме готови да реагираме, каза Борисов (повтаряйки лансираната от самия него вчера версия), но отказа да назове конкретна информация. Макар че бе загадъчен по въпроса, той все пак се възмути от това, че БСП и другите конкуренти на ГЕРБ пускат „хибридна“ информация. „Те знаят, че нямат друг шанс и затова прибягват до тези средства“, каза премиерът и лидер на ГЕРБ.

В Костинброд помните ли какво направиха, изведнъж експлозия, автобуси с долни дъна. Те нямат друг шанс. Най-лесно е да намериш избрани истини и да си ги съчетаеш, каза Борисов.

„Те нямат друг шанс. В четвъртък и петък и ние ще се готвим за реакция. Те виждат, че няма какво да направят като аргументи. Те си мислят, че с кафяво – жълто ще разклатят партия. На дебата се видя, че Мария Габриел в пъти превъзхожда“, уточни той, като допълни, че кандидатите на ГЕРБ и СДС са хора с образование и позиция. „Никоя държава не се е справила с този манталитет на човека да иска повече“, добави министър-председателят.

"ГЕРБ загуби 6% от „Костинброд“ и накрая се оказа, че няма фалшиви бюлетини. На дебата на водачите на листи се показва, че Мария Неделчева (Габриел) в пъти превъзхожда. Направеното от ГЕРБ няма алтернатива", каза още той.

"Злоупотреби има навсякъде, важно е държавата да не ги замазва. ЕК ще продължи да следи какво се случва“, каза Мария Габриел, която беше в студиото с Борисов.

"Силата на ГЕРБ са местните структури, връзка с хората и грижа за всяко населено място. Именно с това те привлякоха вниманието ми. Злоупотреби има навсякъде, важно е държавата да не ги замазва. ЕК ще продължи да следи какво се случва“, каза Мария Габриел, която беше в студиото с Борисов.
„В последния доклад на Европейската сметна палата, във връзка с докладваните опити за измами, България стои много добре пред страни като Холандия, Франция, Германия и Австрия. Когато вземем предвид злоупотребите спрямо общия брой получени евросредства отново сме в златната среда и изпреварваме държави като Италия, Франция и Унгария”, поясни Мария Габриел.

"Аз съм подавал оставка, когато е било нужно. Най-доброто място за живеене е Австрия и виждате там какво се случва. Разликата е, че там партньорите на Себастиан Курц са се издънили и затова е развалена коалицията и подаде оставка. При нас няма такава необходимост", каза Борисов.

"Програмата "Арахне" е приложена в България, това позволява прозрачност на еврофондовете", каза Габриел.

Обичам българското, за мен Мария Габриел е Мария Неделчева, а Ева Майдел – Ева Паунова, похвали се Борисов и беше готов да покаже, че точно така двете дами са записани в неговия мобилен телефон. "Изпратил съм Мария като Неделчева и така е записана и в телефона ми. Това, че после се е омъжила за чужденец, за мен не я променя. Тя си е наше момиче", каза Борисов и я поздрави за рождения й ден.

Премиерът има бегъл спомен за първата си среща с Мария Габриел, но впечатление прави групата пристигнали и образовани младежи от Франция.

Борисов отговори на въпроса трябва ли да има общ европейски прокурор, че България е една от трите страни инициаторки за това.

Той коментира и срещите на президента Радев с магистрати за избор на нов главен прокурор. „Редно ли е? Тогава да ги извикам и аз на консултации, но няма да ги извикам, защото това е намеса в съдебната независима власт. Всяка сряда идва главният прокурор и зам. главният с директори на всички служби. Те влизат заедно и излизат заедно, защото там се отчита дейността с битката с корупцията и контрабандата през седмицата, операциите и планираните операции през следващата седмица“, заяви той. „Само искам да му напомня на президента, че по време на премиера Герджиков той също ги събираше всяка сряда. И Радев, когато беше назначил служебния премиер и правителство“, добави премиерът Борисов.

„БСП са свикнали да държат цялата съдебна власт. Те са свикнали те да са съдниците и да раздават правосъдие. Но когато те раздават правосъдие, Белене отеснява за политически затворници и съдбата им е горчива“, отбеляза министър-председателят.

Престрелка няма, има конституция, в която ясно е казано, когато Висшият съдебен съвет си направи избора, тогава президентът има право да наложи вето, да одобри или да не одобри. Тогава той има роля. Ние нямаме роля. Съдии си избраха съдии. Прокурори си избраха прокурори. Той може да ви вика колкото си иска. Истината, е че така огласено не ми се струва правилно“, допълни лидерът на ГЕРБ.

„Те са абсолютно едно и също. Това, което говори Радев, Корнелия Нинова, Елена Йончева и Иво Христов, е едно и също. Вие ги видяхте миналата седмица как се бяха събрали в Асеновград и само критика срещу правителството. Няма за други, освен нас. Дори звучи смешно, като кажеш равноотдалечен. Президентът е на всички българи по Конституция“, подчерта Бойко Борисов.

Премиерът посочи още, че не се притеснява от проверките на офшорни зони.

В Банкя показват къщата на покойния Кюлев и пишат, че я моя. В Барсенола показват къща на друг човек  - Сашо Чаушев, и пишат, че е моя, посочва Борисов.

Той каза, че "ние сме много сложна рода". С едните си братовчеди не се виждал от години, а с другите - като си видят си махат. Не си говорим трайно, двама съм ги и бил, разказа Борисов.

Те избират познати хора. Аз не си говоря с тях, двете баби заради една помпа се скараха, аз ги набих - братовчедите. Не искам да се вкарвам в тази тема. Имам си къща в Банкя, там живея. Барселонската къща е на Сашо Чаушев - поканете го, каза още Борисов.

Очаквайте подробности

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай