Знаете ли как да съхранявате брашното правилно?

Ценни съвети да го запазите свежо

Знаете ли как да съхранявате брашното правилно? | StandartNews.com

Неотвореният пакет брашно може да се запази за дълго време без да му се променят качествата.

Веднъж отворено обаче, брашното може да промени мириса и структурата си ако не се съхранява правилно.

Ето какво трябва да направите за да увеличите неговата годност. 

  • След отваряне на фабричната опаковка, съхранявайте брашното в плътно затворен стъклен/пластмасов съд, за да предотвратите завъждането на гъгрици или мушици.
  • Ако изсипете съдържанието на пакета брашно в контейнер, може да го замразите за  2 -3 дни.
  • Не поставяйте пакета с брашно в близост до подправки, за да не поеме тяхната миризма.

Брашното много бързо абсорбира миризми, когато се намира близо до вещества и продукти. Затова то трябва да се отстранява от източници на силна миризма (кафе, подправки, чай, домакински химикали и др.), за предпочитане на отделен рафт или шкаф, а най-лесно е в херметически затворен контейнер.

Запишете на (стикер на гърба например) следната информация - тип брашно, партиден номер и дата на годност. Все пак е добре да знаете кога е произведено и колко е остаряло.

Важно е периодично да проверявате брашното за признаци на разваляне като насекоми, мухъл или неприятни миризми. Ако забележите признаци на разваляне, препоръчително е да изхвърлите брашното и да измиете контейнера, преди да го използвате повторно.
Ако имате по-голямо количество брашно, най-добре е да го разделите на няколко малки части, за да сведете до минимум шанса да се развали цялото количество наведнъж. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай