За Димитровден. Най-известната пита с ябълки

Този плод задължително трябва да е на трапезата

За Димитровден. Най-известната пита с ябълки | StandartNews.com

Димитровден е сред най-значимите празници.

Смята се, че “Свети Димитър носи зимата, а свети Георги води лятото”Всеки празник в народения календар се свързва с традиционни ястия, които задължително се слагат на празничната трапеза.

На този ден на почит е месото а за десерт се поднася прочутата ябълкова пита.

ВИЖТЕ ОЩЕ: На трапезата за Димитровден - балкански курбан и петел с ориз

 

Най-известната пита с ябълки 


Продукти: 1 килограм бяло брашно, 1 килограм и половина ябълки, 25 грама мая, 100 грама захар, 100 милилитра олио,100 грама смлени орехи,1 чаша и половина вода, кората от 1 лимон,щипка сол.

Приготвяне: Първо маята се разтваря в малко вода и се омесва с брашното, солта, олиото и останалата част от водата, докато се получи меко тесто. След като втаса, тестото се разделя на 3 части и от тях се разточват 3 отделни кори.
След това се настъргват ябълките, към тях се добавят захарта, лимоновата кора и ореховите ядки. Ако ябълките са прекалено сочни и пуснат много вода, може да се добави и галета. В намазнена тава започват да се поставя едната тестена кора, а върху нея - от ябълковата смес. Това се повтаря, а накрая се поставя най - отгоре третата кора. Пече се на умерена фурна до зачервяване. По желание питата с ябълки може да се поръси с пудра захар и да се сервира студена.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай