Йордан Чорбаджийски разкри за цените на виното. Голяма изненада

Държавата да осигури напоителни систем

Йордан Чорбаджийски разкри за цените на виното. Голяма изненада | StandartNews.com

Йордан Чорбаджийски е председател на Националната лозаро-винарска камара /НЛВК/. Той смята, че ще има увеличение на някои селскостопански цени

 

  • Където се полива, гроздето е добро. Във Франция виното е по-евтино

 

 

-Г-н Чорбаджийски, как повлия сушата на гроздето?

-Там, където няма вода, няма грозде, то е леко и няма сок. Където има язовири, гроздето е добро. Искам да помоля държавата колкото се може по-бързо да осигури финансиране, да се изтрадят напоителни системи, за да има добиви както за гроздето, така и за другите плодове и зеленчуци.

-Как се справят лозарите със ситуацията в момента?

-Ситуацията днес е меко казано пълен цирк заради наредбата, която въведоха за фискален контрол. В момента всички винопроизводители правят разяснителна кампания как се случва това нещо. Мерят камионите по стари кантари, някои си ги пишат на око. Такава кампания не е имало. Първо заради сушата, второ заради фискалната тежест. 

Лицензираните винопроизводители ще приемат по-малко грозде от миналата година, защото като дойде гроздопроизводител и му обяснят какво трябва да направи, за да му приемат гроздето, става и си тръгва. Предпочитат да си го продадат на дребно и да не се занимават с наредби, електронни подписи, декларации. 

Които са в сивия сектор ще си направят едни огромни количества и ще залеят пазара. Не знам кому беше нужно да се направи тази меко казано репресия върху легалния бранш.

Що се отнася до напояването, сондажите са изключително тежки и пак отправям молба към властите,  да седнем на една маса всички заинтересовани и да облекчим всички процедури за тях, за да може хората да напояват. Румъния даде 3 млрд евро да се възстанови напояването и всичко е наред. Просто у нас няма политическа воля. 

По-големите производители назначиха хора, които имат ангажимент да се занимават с това, защото много малко хора знаят как да влязат в системата на НАП  и да пуснат УНП-та. Те ходят на работа сутрин в 6 и приключват вечер в 12, 1 дори в 2, часа, за да се уверят, че всичко е наред. Това неминуемо ще доведе до повишаване на цената на суровината.  Като български производители ще стоим и ще гледаме как останали продават, а  ние не можем да направим същото с нашата продукцията заради административни наредби и репресии. 

Няма как да не се вдигнат цените, защото на загуба няма как да работим. И ние издържаме семейства, деца, работници. Няма как просто.

- Пред какви други предизвикателства сте изправени.

- Това е основното. Ние искаме да можем да работим нормално. В България получаваме най-ниското субсидиране в цяла Европа. Франция ни крадат работниците, дават им в пъти по-високи надници. На всичко отгоре виното им е по-евтино. Всичко е от субсидиите. Ние като имаме скъпа суровина, нормално е да произвеждаме скъпи продукти. 

- Какво държавата трябва да направо, освен да премахне въпросната наредба номер 5?

- Знаете ли,  в цяла Европа до 70 км от полето суровината пътува без никакъв документ. Отделно от това всички големи винопроизводители имат на входовете камери на агенция митници, които са независими и нямат никакъв достъп до тях. Само митничарите имат. Откакто е влязла тази наредба, колко е приносът за ФИС-ка? Колко нерегламентирани са хванали? Да направят някаква статистика. Нормално е да направят някаква равносметка и да кажат: "Ето натоварихме ви. Всичко Ви е по-скъпо вече, назначихте служители." Чакаме да кажат какъв е приносът. Нека да вържат субсидиите за нашия бранш с фактурите. Изкарали сме 10 тона грозде, продали сме го на лицензиран производител и взимаме субсидиите. А иначе всички продават гроздето на черно. 

- Каква реколта очакваме? По-скромно ли ще бъде от миналата година?

- Да. Доста по-скромно. Там, където хората имат възможност и поливат, добивите са отлични, там където не поливат - няма добиви. Иначе гроздето е здраво и като качество е много добро, но няма килограми.

- Появи се информация, че в някои части на България, гроздето е стигнало 4 лева. Това така ли е?

- Не, това е за десертно грозде. Информацията е доста изкривена. Това е цена на дребна продажба. Няма такава цена на гроздето.
 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай