Туршията стана златна. Един зеленчук чупи рекорди

Домакините се хванаха за главата

Туршията стана златна. Един зеленчук чупи рекорди | StandartNews.com

Есента вече дойде и на много места в страната хората вече приготвят зимнината си. Северозападна България сега е активният период за кисели туршии. Те по традиция са неизменна част от трапезата в региона.Тази година обаче цените на зеленчуците са доста високи. Карфиолът поскъпна рекордно.

Филка Стоянова от врачанското село Лиляче вече е направила първите 2 дози буркани от любимата на цялата фамилия зимна салата. Най-скъпият зеленчук вътре е карфиолът, предава Нова тв.

„Намерих го на 4 лв. на пазара. Миналата година беше 2.50 лв. и купих направо 7 килограма. Успях да направя 44 буркана”, разказа жената.

Търговците твърдят, че трудно биха могли да паднат под тази цена, защото тя основно зависи от производителите, които имаха трудно стопанско лято.

Само за първите буркани, които направила Филка купила карфиола, зелето и морковите за повече от 30 лева. Спестила си само разход от 3 лв. на килограм за чушките, защото ги произвежда.

Излезли 16 буркана, а към сумата от 40 лв. не са добавени нито цената на целината, нито горивата за приготвяне, нито времето на домакинята, нито труда ѝ. Въпреки, че е отличен готвач, тя няма идея с какво може да замести скъпия карфиол в рецептата.

Ако въобще има движение надолу в цените, то ще е пренебрежимо малко, твърдят търговците. А така излиза, че тази зима буркан домашно приготвената туршия в мазето ще ни струва минимум 3-4 лв.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Йокин
преди 1 час

Нема да Ручаме туршия!!!

Откажи