Славка Бозукова: Пет големи проблема пред земеделието ни

Бранд България е обединяващият фактор в днешната тревожна обстановка

Славка Бозукова: Пет големи проблема пред земеделието ни | StandartNews.com

Пет големи проблема пред земеделието ни очерта издателят на „Стандарт” Славка Бозукова, откривайки форума „Бранд България – защита на българското земеделие и храни”. Той е част от голямата национална кампания „Да! На българската храна”. По традиция преди Великден „Стандарт” събра на една маса представители на изпълнителната и законодателната власт с най-големите компании в агроиндустрията, за да търси решение на проблемите в сектора.

В дискусията участват представители на законодателната и изпълнителната власт, както и най-големите компании в агроиндустрията у нас. Браншът ще постави ребром най-болезнените въпроси, които утре ще обсъжда и на срещата с премиера Димитър Главчев и с новия земеделски министър Георги Тахов. 

ВИЖ ОЩЕ: В окото на бурята! Форум на "Стандарт" обсъжда помощта за земеделците

Липсата на пари в бюджета за изплащане на т.нар. „украинска помощ” за земеделските производители е най-големият проблем в момента, посочи г-жа Бозукова. С помощта българските компании трябва да бъдат компенсирани за безмитния внос от Укайна, който прави продукцията по-евтина от родната. На второ място е проблемът с реколтата и застрашена ли е тя вследствие на засушаването и застудяването, каза г-жа Бозукова. След проблемите с цените, защитените малки и законите.

Ето цялото изказване на Славка Бозукова:

През последните 17 години, откакто сме заедно в тази кампания, в дните около дискусиите ни – и преди Коледа, и преди Великден, винаги са се случвали катаклизми, свързани или със сектора, или с властта. Ако се върнем назад за последните 3 години – ще си спомним, че всеки наш Великденски форум е бил по време на служебен кабинет – което означава преди и или непосредствено след избори. Факт първи.

Ще си спомним също така, че във всички тези дискусии, провеждани в политическа нестабилност и непредсказуемост, винаги браншът е намирал сили да се обедини в исканията си и в края на форума да ги изведе като приоритети и да ги постави пред правителството – служебно или редовно. Факт Втори.

Сегашната ситуация обаче е без аналог.

Първо, защото сме в ужасната кризисна ситуация – на т.нар. „украинска помощ”, която трябваше до вчера да се изплати. За всички стана ясно, че тези около 300 милиона, ги няма в бюджета по сметките на ДФЗ.

Формално браншът все още няма и министър, който да поеме отговорността за намирането на механизма за тяхното разплащане.  Указът за г-н Тахов е подписан, публикуван, но той чака последната стъпка, утре клетвата в парламента. От седмица обаче министерството е без министър, там всеки чака промените и се е смълчал. Затова и нямаме представител от  ведомството.

Трето. Може би най-тревожното.  Браншът е разделен, както никога досега. И това пролича не само по време на приемането на промените в Закона за земеделските земи, не само по време на словесната престрелка между председателя на Земеделската комисия в парламента Десислава Танева и БАК, не само по време на ударното подготвянето на законите за кооперациите. Пролича във всичките ми предварителни разговори около форума.

И ако законите могат да се поправят с нови обществени обсъждания, с ясна политическа воля, от партиите, показали неведнъж своята загриженост за агросектора, ако министър Тахов приложи цялото си умение и експертиза, която е доказал през годините и все пак успее максимално бързо да осигури и разплати парите от т.нар. „украинска помощ”, създаденото през последните месеци разделение в бранша ще има много сериозни последствия не за месеци, за години наред.

И ако има нещо, което да бъде обединяващ фактор в днешната тревожна обстановка - отровена от вътрешни скандали и европейски страхове, то това е именно Бранд България. Новият разказ за България, който трябва да я направи модерна дестинация - и иновативна, но и туристическа, което да осигури по-високи доходи, да осигури ръст на икономиката, но също така поминък за местната икономика, за регионите, за местните хора, за младите хора, които от години чакаме да се върнат у нас. Какво означава това през призмата на земеделието? Не само биологично земеделие, както се опитваха да внушат доскоро.

Отварянето на България към новите туристи не означава само реставрация на културното наследство, дигитализация на музеите, превъзходни атракции и спиращи дъха природни чудеса. Не означава само спа или еко маршрути. Туристите може и да не стигнат до тях. Но задължително първото, което ще искат – е да вкусят българската храна и да опитат от българското вино.

И споменът за местните кулинарни чудеса ще ги връща най-често към България.

За съжаление големият въпрос – имаме ли необходимата протекционистична политика за запазване на българските сортове, на българските марки, за обезпечаване с местни плодове, зеленчуци и меса, не е време да го обсъждаме. Защото няма нито стабилност, нито ясен хоризонт.

Но има екзистенциални въпроси, които ако сега не се опитаме да им дадем отговори, то няма смисъл в бъдеще да правим ребрандираме на страната.

И всички те опират до 5 теми, актуални за агросектора, които днес поставям на вашето внимание.

Първо. Проблемът с Украйнската помощ, за да могат производителите да си направят сметката и да знаят как да продължат да работят. Днес този  форум е трибуната за вас, производителите, които искате да добавите финалните фрихи в кризисната ситуацията преди утрешната среща при премиера, на която всички се надяваме да има справедливо и бързо решение по казуса.

Това, което обаче предвижда като промени ЕК, с удължаване на срока на помощта след 30 юни ще чуем от евродепутата Атидже Вели, която е в Брюксел и там тези дни тече заседанието на Европейския парламент по темата.

Второ. Проблемът с реколтата. Заплашена ли е тя заради невижданите жеги, които обръщат цялата генетика на културите. Не по-малък е проблемът и с водата. Ще я има ли за агросектора или войната с МОСВ ще си продължава? Тук думата ще имат и зърнопроизводителите, и производителите на плодове и зеленчуци. Всички научихме за големия проблем с реколтата от череши.

Трето. Проблемът с цените. Къде ще отидат те, ако се съсипе реколтата. И най-вече, в навечерието на Великден, ще има ли на пазара българско агнешко, козунаци, яйца и салати и на достъпни ли цени ще са те. Тук ще чуем мнението на сектора,у но и на  и контролните органи, които вече предупредиха за възможни злоупотреби с козунаците в Интернет.

Четвърто. Проблемът с защитените марки традиционни български храни и какви инвестиции и иновации са необходими за защитата в ЕС, за да не открадне, че съседите пак са ни откраднали сиренето или суджука. Изпълнителният директор на БАИ Мила Ненова ще ни каже как промотира земеделския сектор зад граница. 

Пето. Проблемът със законите. След приемането на закона за собствеността на земеделските земи, министерството подготви ударно няколко закона, които обаче се оказа, че не са съгласувани с целия бранш. Законът за Аграрната камара и кооперациите!? Законът за маслодайната роза? Законът за кадастъра?!? Кое ще е приоритет на партиите занапред? – Тук ще се произнесат представителите на политическите сили, които са сред нас.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай