Сироп от липа - естествено успокоително

Уловете медения аромат на юли със сироп от липов цвят

Сироп от липа - естествено успокоително | StandartNews.com

Чудесен летен, липов аромат извлечен от воден екстракт от изсушените цветове. Изключително полезен освен, че е естествено успокоително той облекчава и главоболие, по-специално мигрена.

 


Продукти: 1 и 1/4 чаени чаши липов цвят (ВАЖНО! само цветчетата), 1 1/2 чаша захар, 1 почти пълна чаша вода, сок от 1 лимон

Приготвяне: Смесвате водата, захарта и лимоновия сок. Загрявате на котлона, докато захарта се разтвори (няма нужда да ври). Сваляте от котлона да изстине.

Докато изстива, почиствате липовия цвят от евентуални насекоми или замърсявания. Не го миете, защото така ще намалее ароматът. Цветчетата се отделят с ножица. Слагате ги в голям буркан (като от компот) и добавяте сиропа. Разбърквате, слагате капачката и оставяте в хладилника 2 дни. През това време го разбърквате поне 2 пъти.

След 2 дни разбърквате още веднъж, и после прецеждате, като притискате с лъжица над цедката, за да изкарате и сиропа от цветчетата.

Прецеждате втори път, може през марля или тензух.

Затваряте в бутилка и слагате на студено. Трябва да издържи около половин година. Когато искате да го консумирате, разредете според вкуса си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай