Навсякъде ухае на домашна лютеница

Витаминозната бомба е една от най-вкусните български разядки

Навсякъде ухае на домашна лютеница | StandartNews.com

Фина или едросмляна, сладка или люта, тя е чудесна храна за зимата. Приготвянето й се е превърнало в "ритуал". Няма по-голямо удоволствие да намажеш филия с гореща лютеница, току-що свалена от огъня.

 

Продукти: 10 кг  червени чушки, 2 л  доматено пюре предварително приготвено, 1 1/2 кг патладжани, 500-600 мл олио, 3 с. л. сол (добавя се на вкус), 5 с. л. захар (добавя се на вкус), черен пипер- по желание, 600-700гр сварени моркови, ако обичате

Приготвяне: Изпичате почистените от семките чушки. Задушвате ги в тенджера под капак за около 20 минути и ги обелвате.
Патладжана се пече на огнище върху ламарина цял или във фурната докато омекне и отново се слага в дълбок съд под капак, за да се задуши и после се обелва.
Следващата стъпка е смилането на едро на печените чушки и патладжана.
Всичко се смесва в съда, в който ще правите лютеницата. Добавя се и доматеното пюре, олиото и се слага на слаб огън. Когато лютеницата заври, се бърка постоянно, за да не загори. Добавят се солта и захарта и се опитва, а при нужда се добавят още подправки. Зависи от вашия вкус. За да се тушира киселинноста на доматите се добавя захар, а ако ви се струва безсолно се добавя и сол. По желание се добавя магданоз, а ако обичате пикантна лютеница можете да добавите и печени люти чушки.
Готовата лютеница се пълни в бурканчета до ръба. Стерилизира се 30 мин в дълбок съд, в който се подреждат бурканите и водата трябва да бъде поне 4-5 см отгоре. Огънят не трябва да бъде много силен при стерилизирането, защото бурканите могат да се пукнат.
След стерилизиране бурканите с домашна едросмляна лютеница се изваждат от водата, докато са горещи и се обръщат на обратно (върху капачката). Оставяте ги така докато изстинат напълно.
Ориетировъчно от тази доза се получават 12-13 големи буркана (520-600 грама).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай