На трапезата за Димитровден - балкански курбан и петел с ориз

Вижте няколко перфектни рецепти за празника. Ще очаровате всички

На трапезата за Димитровден - балкански курбан и петел с ориз | StandartNews.com

На 26 октомври българската православна църква почита паметта на Свети великомъченик Димитър Солунски.
В народния календар честването на Свети Димитър се свързва с началото на зимата. Според поверието от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки. Българската поговорка гласи: "Свети Димитър зима носи, а Свети Георги - лято". 
Традиционната трапеза на празника е богата и на нея задължително присъстват курбан или гювеч от овнешко, ако пък именикът е мъж - яхния с петел, ако е жена  - с кокошка. На масата също се слага варена царевица, пестил, пита с ябълки, банички с ябълки, печени ябълки, рачел, тиква.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Пита с ябълки и пудра захар за Димитровден

 

Балканска курбан чорба

Продукти:1 ч.л. сол, 1 чушка - люта, стрита, 2 глави целина, 3 глави лук, 1 кг. агнешко месо


Приготвяне: Почиствате, измивате и нарязвате месото. Към него прибавяте 8 чаени чаши студена вода и го варитена тих огън. След 1 час на варене, прибавяте обеления и нарязан на едро лук и почистените, обелени и нарязани на едри парчета целина. Прибавяте солта и ситно стритите люти чушки, и варите до пълното омекване на месото.  След като свалите от котлона, по желание прибавяте малко зелен лук и няколко стръка прясна коприва. Разбърквате. Сервирате курбан чорбата докато е още топла.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Време е за киселото зеле

 

Петел с ориз

Продукти: черен пипер на вкус, сол на вкус, 2 моркова, 0,5 ч.ч. олио зехтин, 2 ч.ч. ориз, 1 петел

Приготвяне: Почиствате и нарязвате петела на порции. Слагате го в тенджера и го заливате със студена вода. Слагате го на котлона, като заври, го разбърквате и посолявате. Оставяте месото да ври, докато се свари леко, но не напълно. Запазвате бульона, в които е врял. Изчиствате и измивате ориза, почиствате и нарязвате на ситно морковите. В тавичка слагате ориза, добавяте морковите и ги заливате с олиото. На 1 ч.ч ориз слагате 4 ч.ч. бульон, в който е врял петелът. Добавяте месото, посолявате на вкус и печем, докато оризът поеме бульона и месото се зачерви. Ястието поднасяте в чиния, с ориза и до него месото.
 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай