Колко излиза домашната лютеница тази есен

Цените спрямо купешката

Колко излиза домашната лютеница тази есен | StandartNews.com

Тази есен приготвянето на зимнина може да се нарече малко чудо - за първи път от много време някои плодове и зеленчуци са по-евтини, отколкото през миналия сезон.

Не може да се прогнозира колко точно ще струва примерно купешката лютеница през зимата, но отсега е ясно, че ако имате навика да си я приготвяте сами, не бива да се бавите - сега доматите, червените пиперки и патладжаните струват по-евтино в сравнение с миналия септември. Ако се сметнат всички разходи, които изисква една от най-разпространените рецепти, се вижда, че тя излиза с около 18% по-евтино.

Рецептата е съобразена с определени количества продукти, така че накрая да излязат десетина бурканчета.

За приготвянето ѝ са необходими около 2 кг доматено пюре, което се прави от около 7 кг домати. Но все пак зависи от сорта им. Най-подходящи са месестите “Рома”. Миналата есен те струваха по около 2,50 лв. килото, но в момента на Женския пазар в столицата това е най-високата възможна цена, а масово се продават по 2,40, дори по 2,30 килото. Или 7 кила излизат 16,87 лв. (виж инфографиката).

Доматите се измиват и обелват, след което се смилат с месомелачка или с кухненски робот. И при двата начина семките трябва да се отделят. На мелачката това става с помощта на допълнителна приставка, а произведеното в кухненския робот трябва да се прекара през едро сито.

Получената доматена каша се изсипва в голяма тенджера, която се слага на котлона. Ври до получаване на гъсто доматено пюре. Разбира се,

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай