Сряда,

Фермери: Плодове и зеленчуци няма да поскъпнат

От: Рачо Рачев -
A
A
A

"Едва ли ще се стигне до повишаване на цените и едва ли нещо ще липсва в търговските вериги, като се въведе задължението 50% от пресните плодове и зеленчуци да са български". Това каза в интервю за БНР Мариана Милтенова от Националното сдружение на градинарите.

Вчера правителството задължи търговските вериги да предлагат хранителни продукти от местни (регионални) производители в обектите си. Това стана с постановление, гласувано на извънредно заседание на кабинета.

По думите ѝ е имало манипулативни твърдения от страна на веригите магазини, че цените ще се повишат, но "хората виждат цените на българските плодове и зеленчуци по пазарите и разбират, че това не е вярно".

Тя изтъкна, че за да може да се осигури достатъчно количество от пресните плодове и зеленчуци, тези вериги от супермаркети е необходимо да започнат да сключват договори с българските производители, за да може да се гарантира тяхната продукция: "Никой не произвежда продукция, без да има някаква гаранция за пазара си, защото става дума за свежа продукция, която трябва да се реализира"

Милтенова изрази очакване веднага да започнат такива разговори между производителите и търговските вериги.

Според нея в постановлението на Министерския съвет не са уточнени нито проценти, нито площи, нито съотношението на предлаганата продукция: "Това дава възможност за тълкуване по различен начин. Трябваше да има посочен процент, според мен трябваше да бъде 50% общо - като се направи анализ и съответните уточнения дали ще бъдат 30-50% за различните стокови групи".

По думите на Милтенова голяма част от производителите на плодове и зеленчуци разполагат със сертификати, които всяка година се увеличават и се изискват от търговските вериги. Тя изрази надежда за преговори с веригите и за сертификатите.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички