Българските производители растат заедно с нас

Работим с доставчици от 26 региона на страната, ще увеличим с 30% договорите със зеленчукопроизводители, казва Иван Чернев

Българските производители растат заедно с нас | StandartNews.com
  • Работим с доставчици от 26 региона на страната, ще увеличим с 30% договорите със зеленчукопроизводители, казва Иван Чернев
  • Над 86% от оборота на Kaufland България е формиран от български доставчици
  • Финансирахме 11 български фермери с над 250 хиляди лева, за да се сертифицират по програмата за качество Global G.А.P.
  • Хората се убедиха с очите си, че рафтовете в нашите хипермаркети не остават празни
  • 72% при месото и месните продукти, 67% при хляба и хлебните изделия и 65% при млечните продукти са от родни производители
  • БГ стоките са ясно обозначени със сърце в цветовете на трибагреника на етикета

Иван Чернев е председател на управителния съвет на "Кауфланд България" от февруари 2018 г. Управлявал е различни отдели в структурата на "Кауфланд" в Германия и други държави. В България идва от мениджърска позиция в "Кауфланд" Словакия. Той е дипломиран икономист от Университета в Нидерайн, Германия.

- Господин Чернев, благодарение на търговските вериги българите не усетиха дефицит на стоки дори по времето на презапасяването през първите дни след обявяването на извънредното положение. Как „Кауфланд“ успя да отговори на свръхпазаруването?

Ситуацията изискваше да бъдем адаптивни и да взимаме бързи решения. Имахме разработени сценарии за действие и в най-тежките моменти не отчетохме смущения във веригата на доставки. Във всеки един момент логистичният ни център беше зареден със стока и работеше на пълни обороти. Всичко това беше възможно и благодарение на добрата съвместна работа с нашите партньори и компетентните институции.

- Има ли все още желание за свръхпазаруване?

Завишено пазаруване имаше непосредствено след обявяването на извънредното положение. Постепенно след това търсенето придоби обичаен ритъм, защото хората се убедиха с очите си, че рафтовете в нашите хипермаркети не остават празни.

- Увеличиха ли се българските стоки, които се предлагат в магазините на „Кауфланд“?

Български продукти намират място на нашите рафтове от самото начало на компанията у нас. Всяка година увеличаваме броя им, а днес в редица от ключовите за българския потребител хранителни категории процентът на родно производство преобладава при нас – 72% при месото и месните продукти, 67% при хляба и хлебните изделия и 65% при млечните продукти. При сезонните пикове на плодовете и зеленчуците българският дял продукти също доминира.

- Колко са българските производители, с които работите?

В момента работим с български производители и доставчици от общо 26 региона на страната, тоест от почти всеки регион у нас. Родните производители формират над 60% от общия брой производители, с които си партнираме, а над 86% от оборота ни е формиран от български доставчици.

- Колко са новите партньорства?

Свързваме се активно с производители от списъците, които Министерството на земеделието ни предостави. До края на годината ще увеличим с 30% броя на зеленчукопроизводителите, с които сключваме договори за изкупуване на продукцията. Така им гарантираме сигурност и фокус върху качеството на продукцията, вместо непрекъснато търсене на пазар. Поставяме фокус и върху малките семейни мандри и ферми от различни региони на страната. Общо близо 100 млечни и месни продукта от 21 регионални производители вече намират ексклузивно място в 16 специално обособени фермерски щанда на територията на Kaufland в 6 града в страната.

- Как подбирате доставчиците си?

Критериите ни остават непроменени и еднакви за всички – продукция с проверено качество и възможност за доставка на определен обем в определено време. За нас е важно българският потребител да избира преди всичко българското, затова държим заедно с производителите да гарантираме качеството му. Използвам думата „заедно“ неслучайно, защото ние разбираме партньорството като двустранен процес на подкрепа. Така например преди три години финансирахме 11 български фермери с над 250 хиляди лева, за да се сертифицират по програмата за качество Global G.А.P. Подобна сертификация е голям разход за много от тях, затова решихме не просто да го изискаме, а да им помогнем с процеса.

- Председателят на Националната асоциация на млекопреработвателите Владислав Михайлов твърди, че когато веригите наредят на своите регали вносните стоки заедно с българските, пониските цени на вносните изкушават потребителя да посегне към тях вместо към родните. Така ли е?

Нашата най-важна роля като търговска верига винаги е била да осигурим богат и информиран избор от качествени стоки на добри цени. Решението за покупка винаги е било изцяло в ръцете на потребителите. Единствено те дефинират пазара, а ние предлагаме това, което те търсят. Това е принципът, който следва да определя предлагането, а не други ограничения. Нашите наблюдения са, че за българския потребител най-определящо при решението за покупка е родният вкус. В този ред на мисли той е склонен да избира българския кашкавал например, независимо дали продуктът е обособен в отделен регал или заедно с други вносни продукти от същата категория. При нас българските продукти са ясно обозначени със сърце в цветовете на трибагреника на ценовия етикет. Фермерските ни щандове, които въвеждаме от близо две години, са още по-голяма и видима трибуна за регионалните млечни и месни продукти. Обособяваме и допълнителна витрина само с български млечни продукти във всеки наш обект, която брандираме със специално кафяво сърце „От нашия регион“, за да насочим още по-категорично вниманието на потребителя към местната продукция. Вече обособихме и място за местната продукция на регионални зеленчукопроизводители.

- Стига ли българският вкус до потребителите в други европейски страни чрез магазините на „Кауфланд“? Има ли износ на бг продукти чрез вас, на какви и до кои пазари?

За нас на първо място е важно да помагаме на производителите да се развиват и да повишават качеството на продукцията си, за да отговарят на търсенето и очакванията тук. Разбира се, винаги сме готови да съдействаме на всеки наш партньор, който изяви желание и готовност, с контакти от външните пазари в страните, в които Kaufland присъства.

- Промениха ли се нагласите на българина за пазаруване заради пандемията с COVID-19?

Тепърва ще наблюдаваме промените в потребителското поведение. При всички случаи ние винаги сме достатъчно гъвкави, за да отговорим адекватно на промените, каквито и да са те. Това, което ще остане непроменено за нашите клиенти, е доброто качество на добра цена и богатото разнообразие от стоки.

- Спазват ли хората „времевите прозорци“ – сутрин да пазаруват възрастните над 60 г.? Ще се запази ли този ред и след отмяната на извънредното положение?

Хората се съобразяват с този времеви интервал. Разбира се, има изключения, но ние сме предприели необходимите мерки, за да осигурим безопасен и спокоен пазар за всички. Работим в тясна връзка с властите и компетентните институции и спазваме всяка тяхна мярка и препоръка. Ще продължим да го правим.

- Как успявате да опазите служителите си от заразяване, след като те са на първа линия и се срещат ежедневно с много и различни хора?

Първо осигурихме безопасна работна среда за целия ни екип. Имаме ясен план за действие при редица сценарии и държим особено много на прозрачната комуникация и открития диалог. Стремим се да са добре информирани и уверени, че могат да разчитат на сигурност и стабилност. Бих искал още веднъж да им благодаря от все сърце за тяхната отговорност, човечност и висок професионализъм в тези тежки времена.

- Наложи ли се да назначавате допълнителен персонал?

Успяхме да се справим с взаимните усилия и високия професионализъм на наличния ни екип.

- Какви са плановете на „Кауфланд“ България до края на годината и през следващата? Ще отваряте ли нови магазини?

Ще продължим да бъдем надеждния партньор на българските домакинства, като осигуряваме всичко необходимо с проверено високо качество и на отлична цена. Ще продължим и да залагаме преди всичко на българското, като съвсем скоро ни предстои да предложим на пазара нашата първа собствена национална линия продукти само от български производители. Разбира се, плановете ни за експанзия у нас не са се променили и работим усилено и в тази посока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай