Американската боровинка – полезна, вкусна, нестандартна

Изискванията за качество на Lidl са високи - каквито искаме да покрива нашия продукт, достигайки до крайния клиент

Американската боровинка – полезна, вкусна, нестандартна | StandartNews.com

Пенка Татарова, управител на „Арком 3“: Избрахме да отглеждаме aмериканска боровинка, защото е много полезна, вкусна и нестандартна за България

Изискванията за качество на Lidl са високи - каквито искаме да покрива нашия продукт, достигайки до крайния клиент.

Как се случи да се ориентирате към отглеждането на американска боровника преди шест години?

Като дете прекарвах летата при моята баба, която ме научи на любов към земеделието. Преди шест години реших, че това е добър вариант да избягам от градския живот и стресиращото корпоративно ежедневие. Така започна всичко. Избрахме културата боровинка защото искахме да е нещо полезно и нестандартно. Тогава тази култура все още не бе особенно позната в България и се очертаваше като доста търсена на международните пазари. Купихме малко земя в района на с.Виноградец, Пазарджишко и се заехме да организираме засаждането с трайни насаждения от висока американска боровинка. През годините постепенно увеличавахме площите.

Ако трябваше да започнете отначало със сегашния ви опит, какво бихте променили?

Бих избрала по-високо местоположение в планината. Глобалното затопляне определено се усеща много на полето, а боровините не обичат много горещ климат.

Разкажете повече за региона, в който отглеждате боровинките - каква е спецификата на климата, почвата, какво е характерно за качественото отглеждане на този плод?

Село Виноградец се намира в Южна България, на 70 км от столицата. Разположено е върху разлятата, широка и равна част на Средна гора между Тополница и Марица. Откъм запад и юг над селото има ред височини, от които най-високата е Картал тепе – 554 м. Надморската височина на селото е 275 м. Край селото има останки от три крепости. Виноградец е землище с традиции по отглеждане на лозя и винопроизводство. Има също така и доста черешови насъждения. Определено боровинките които отглеждаме изненадват всичките ни съселяни. Почвите са песъчливи, с невисоко PH, което е желаната почва за отглеждането на боровинки. Културната боровинка е висок храст. Вирее в кисели (PH 4.5-5.5), влажни почви, богати на органична материя. В пълно плододаване растенията встъпват между 5-7 година. Напояваме насъжденията с вода от яз. Белмекен чрез Напоителни системи Топлница.

Колко човека работеха при вас в началото и колко сега? Каква площ обработвате?

Започнахме грижата за насажденията главно семейно, но с увеличаване на площите разширихме персонала. Постоянно имаме двама работници, но в сезона на брането, което е изцяло ръчно, бригадата достига и до 20 човека на ден. В момента отглеждаме 40 дка с боровинки, някои от които все още са съвсем млади.

Какви са основните предизвикателства, с които се срещате?

Определено най-голямото предизвикателство е овладяването на плевелите. Нашата ферма е сертифицирана за био производство и използването на хербициди е невъзможно. Борбата с плевелите е само ръчна.

Каква е разликата в земеделските грижи при биологичното производство и при традиционното и защо решихте да се сертифицирате по Global G.A.P?

Био продуктите са ориентирани към една по-чиста околна среда. Био храната има доказан произход, тя се инспектира редовно, а изискванията към нея са зададени от законите на Европейския съюз. Био земеделието подпомага био разнообразието, причинява по-малко замърсяване, генерира по-малко въглероден двуокис.

Био производството не използва опасните пестициди и хербициди и не допуска използване на ГМО модифицирани култури. Торовете са изцяло резултат от натурални биологични процеси без забранени вещества.

По отношение за решението да се сертифицираме по Global G.A.P - взехме го най-вече, защото искахме да бъдем партньори на Лидл България. Оказа се, че ние спазваме повечето от дефинираните добри практики в земеделието и преминахме много бързо през процеса.

Какви са основните предимства, които ви носи партньорството с Лидл България?

Партньорството с Lidl е много ценно за нашата неголяма ферма, защото в тяхно лице срещаме много коректен бизнес партньор. Компанията има оптимални и ефективни процеси на доставки, чрез които знаем какви заявки имаме седмица напред и можем да планираме дългосрочно. Получаваме заплащането на продукцията коректно и винаги според уговорените срокове. Не на последно място изискванията за качеството на продуктите в Lidl са високи и такива, каквито ние искаме да следваме, предлагайки нашия продукт на крайния клиент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай