4 лесни десерта с ягоди. Няма нищо по-вкусно

Ще ви накарат да се влюбите отново

4 лесни десерта с ягоди. Няма нищо по-вкусно | StandartNews.com
  • Трудно е да се устои на гледката на тези блестящи червени плодове
  • Ягодите са любим летен плод. Консумират се по всякакъв начин - от кисело мляко до десерти и салати. Те са плод с нисък гликемичен индекс, което означава, че имат малък ефект върху кръвната захар. Това ги прави вкусна опция за хора, които искат да я контролират или намалят нивата й.
    Ползите за здравето от ягодите са изобилни. Те съдържат минерали като калций, желязо, калий, фолат и магнезий, заедно с антиоксиданти, наречени антоцианини. Това са здравословни растителни съединения, които придават червения цвят на ягодите.
    Нареждат се сред 20-те най-високо антиоксидантни плодове и са добър източник на манган и калий.
    Една порция - около осем горски плодове - осигурява повече витамин С от един портокал.

    Порция от 1 чаша съдържа:

    Калории: 45
    Протеин: 1,11 грама
    Мазнини: 0,498 грама
    Въглехидрати: 12,7 грама
    Фибри: 3,32 грама
    Захар: 7 грама

    СТАНДАРТ ви представя няколко любими рецепти с ягоди, които да опитате.

    Брауни

    Продукти: шоколад - 200 г натурален + 100 г млечен, брашно - 150 г, ягоди - 400 г измити и нарязани, захар - 400 г кафява, яйца - 4 бр. големи, масло - 250 г, какао - 50 г на

    Приготвяне: В подходящ дълбок съд се с начупва шоколадът на парчета, прибавят се маслото и захарта и се разтапят. Периодично се разбъркват, докато се разтопят напълно.
    При постоянно разбъркване едно по едно се добавят яйцата. Какаото и брашното се пресяват върху сместа. Прибавят се 2/3 от нарязаните ягоди. Получената смес се изсипва в малка тава, предварително застлана с хартия за печене. Отгоре се поставят останалите ягоди.
    Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, като последните 10 минути градусите могат да се увеличат до 200. След като изстинат нарежете браунитата в квадратна форма.

    Домашно сорбе с мента

    Продукти: 1/2 кг ягоди, 300 г захар, 1 лимон, 2 портокала, 50 мл. сок от вишни, 4 листа мента, 250 мл. вода

    Приготвяне: Захарта (300 г) се сипва в тенджера, залива се с водата (250 мл.) и се загрява до кипване. Сиропът се вари няколко минути и се оставя да се охлади на стайна температура.
    Ягодите (1/2 кг) се почистват и се заливат със захарния сироп. Добавят се прясно изцедени портокалов и лимонов сок. Разбиват се до получаване на еднородна смес. Вишневият сок се налива при тях и сместа се сипва в подходящ съд, който се слага във фризера.
    За да се замрази равномерно, сорбето трябва няколко пъти да се разбърка или да се разбие с блендер.
    Сервира се с помощта на лъжица за сладолед и се украсява с цели ягоди и листенца мента.

    Пандишпаново руло

    Продукти: 3 яйца, 70 г пудра захар, 35 мл. прясно мляко, 30 мл. олио, 60 г брашно
    За крема: 250 г течна сладкарска сметана, 100 г пудра захар, бакпулвер, ванилия, ягоди

    Приготвяне: Фурната се загрява на 180 градуса.
    Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци и белтъците се разбиват до получаване на пяна. След това се добавя около 45 грама от пудрата захар на части, докато се образуват меки връхчета.
    Жълтъците се разбиват с една чаена лъжичка ванилия и 25 грама от пудрата захар, докато сместа стане пухкава. При непрекъснато бъркане се добавя прясното мляко и след това олиото.
    Брашното и около половин чаена лъжичка бакпулвер се смесват и се добавят към сместа с жълтъците. Когато стане хомогенна, внимателно се прибавят разбитите белтъци и сместа се разбърква, докато всичко се комбинира.
    Прехвърля се в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене и блатът се пече около 10 минути в загрятата фурна. Готовият блат се изважда и се прехвърля върху кухненска кърпа. Докато е топъл се навива на руло и се оставя да се охлади така.
    Течната сметана се разбива с пудрата захар и 1 чаена лъжичка ванилия, докато се сгъсти.
    Когато блатът е вече охладен се развива, намазва се със сметаната и се нареждат почистените цели ягоди. Рулото отново се навива и се оставя в хладилника за поне един час.
    След това по желание се нарязва на парчета и всяко се гарнира с бита сметана и резен ягода.

    Домашен мус

    Продукти: 220 г ягоди, 1/2 ч.ч. желатин, 1 с.л. вода, 2 с.л. захар, 1 ч.л. лимонов сок, 1/2 ч.ч. течна сладкарска сметана

    Приготвяне: Желатинът се разбърква във водата и се оставя настрана за 5 минути.
    В кухненски роботи или блендер се слагат почистените ягоди, захарта и лимонов сок. Пасират се до гладка смес. Сметаната се разбива, докато се образуват твърди връхчета.
    Ягодовата смес се прехвърля в малка тенджера и на средно силен огън се загрява, докато заври. След това котлонът се намалява и сместа се оставя да къкри около 5-10 минути, докато леко се сгъсти и придобие по-тъмен цвят. Сваля се от котлона и се добавя желатиновата смес. Разбърква се добре, за да се смесят. Сместа се оставя да се охлади, след което се разбърква със сметаната, докато кремът стане с еднороден цвят. Разбърква се много внимателно, за да не спадне сметаната.
    Разпределя се в купички и готовият ягодов мус се оставя да стегне в хладилника за поне 2 часа.

     

     

     

     

     

     

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай