Форумът на "Стандарт"! Министерство на икономиката с нова формула за демографско бъдеще

Развита икономика и индустриални паркове за привличане на инвеститори ще решат проблема

Форумът на "Стандарт"! Министерство на икономиката с нова формула за демографско бъдеще | StandartNews.com

Акцентът, който искам да поставя, е върху икономическото развитие на регионите. Негативните демографски тенденции са налични във всички европейски страни. България не прави изключение. Страдаме, когато виждаме празни площади, обезлюдени населени места, райони, които са изгубили своя икономически потенциал. 

Това заяви зам.-министърът на икономиката и индустрията инж. Николай Павлов по време на форума на "Стандарт" "Демографското бъдеще на регионите", който се провежда в Етрополе.

Предизвикателствата за намирането на кадри са свързани и с цялостното развитие на пазарите, дигитализацията и т.н., посочи инж. Павлов. И допълни: "Във времената на дефицит на кадри трябва да се инвестира максимално в потенциала, който има страната".

"Приоритетът ни е повишаване на конкурентоспособността на българската икономика, развитие на всички региони, което ще доведе до намаляване на разликите", каза още инж. Павлов. 

Работим за насърчаване на малките и средни предприятия и за това техният бизнес да носи добавена стойност. Работим да разкриване на допълнителни възможности за навлизане на наши компании на чужди пазари. Голям плюс е наличието на големи, солидни работодатели, които са готови да инвестират постоянно, за да увеличават благосъстоянието на регионите. Малките и средни предприятия обаче са гръбнакът на всяка икономика. Развитието им би позволило да се намали неравенството в страната. Факт е обаче, че малките и средни предприятия са основно в 5 региона - големите градове и София, съобщи зам.-министърът на икономиката.

Министерството на икономиката и индустрията изпълнява Национална стратегия, в процес на разработка е и Националната индустриална стратегия, в която акцент е добивната промишленост. 

Основен акцент в политиката на МИИ е изграждането на индустриални паркове и зони, което е фактор за привличане на инвеститори. 

"Миналата година стартира разработването на две нови зони, общият стремеж е те да са на територията на цялата страна. Инвеститорите се интересуват и от демографския потенциал, наличието на специалисти. Така че отново достигаме до това предизвикателство - малките и средни предприятия и развитата регионална икономика са фактор за преодоляване на демографската криза. Базата е икономиката. Ако я има в един регион, ако има конкурентоспособност - населението е там, доходите се вдигат, учениците са там, спортните зали са пълни. Проблемът не е разрешим само от една институция, а е обща мисия. Бъдещето не трябва да ни плаши, трябва да заложим не на количеството, а на качеството", заключи инж. Павлов.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай