Славка Бозукова с формула за демографско бъдеще в Стара Загора

Стъпките са две - големи инвеститори и подкрепа за малкия бизнес

Славка Бозукова с формула за демографско бъдеще в Стара Загора | StandartNews.com

Формула за демографското бъдеще на Стара Загора даде издателят и главен редактор на „Стандарт” Славка Бозукова. Тя бе модератор на големия регионален форум „Демография, дитигализация, образование”, който медията ни и общината организираха в Града на липите. Конференцията е част от голямата национална кампания „Да! На българската икономика”.

ВИЖ ОЩЕ: Радостин Танев пред СТАНДАРТ: Стратегически инвеститори влизат в Стара Загора

Трансформацията, която ви очаква през годините е голяма. Това ще създаде много трудности и препятствия, но дава и големи възможности, ако правилно се планират, ако има обединени усилия между централна и местна власт,  каза г-жа Бозукова. И посочи две основни направления.

ВИЖ ОЩЕ: Форумът на "Стандарт"! Етрополе даде рецептата срещу демографската криза /ОБЗОР/

Първото са стратегически инвеститори за новото индустриално начало. Второто  -  търсене на разнообразни източници за стимулиране на малкия и среден бизнес, в това число – с развитието на Бранд Загоре, с развитието на културно-исторически туризъм, балнео, спа, приключенски, фестивален, винен и конферентен туризъм, обясни Славка Бозукова.

ВИЖ ОЩЕ: Меморандум за демографското бъдеще на България и 20 предложения влизат в парламента

Ето цялото изказване на Славка Бозукова, издател и главен редактор на „Стандарт”:

В началото на годината отново бяхме заедно в Стара Загора, за да се опитаме да създадем Бранд Загоре – новият разказ за богатото културно наследство и разнообразните видове туризъм в региона. Начертахме и първите маршрути за културно-исторически туризъм за региона в помощ на туроператорите.

Още тогава обаче всички тук се обединихме, че няма как да се ребрандира Стара Загора като културна и туристическа дестинация, без да има цялостна визия за развитието на региона. Без да има визия за демографското му бъдеще. 

Притесненията около териториалния план за справедлив преход, липсата на дългосрочна стратегия какви индустрии занапред ще задържат хората и ще осигурят достойното качество на живот за местните хора бяха изказани от шефовете на всички работодателските организации. И това бе една от причините да започнем националната кампания Демографското бъдеще, включваща поредица от национални и регионални дискусии. 

Веднага изниква въпросът – защо правим това по време на служебни кабинети, чиято основна цел е подготвянето на честни и прозрачни избори, а хоризонтът им е силно стеснен.

Отговорът ни е категоричен. Няма смисъл никого да убеждавам защо демографската криза е проблемът на проблемите в България и защо този проблем няма как да чака редовен кабинет. Всички много добре знаем катастрофалната статистика за най-голямата смъртност в Европа. В това число и детска.  За обезлюдяването на стотиците села, за затворените училища, за недостъпното здравеопазване. За липсата на нормална свързаност по основни вътрешни артерии.       

На всички ни е ясно и още нещо. Че държавата няма как да напише тази демографска стратегия сама - в безвремието, в обърканото време, в което живеем.

В годината на демографията за Европа, в която всички държави си внасят приоритетите – социални, икономически, демографски, ние сменихме три правителства, две от които служебни и сме на прага на 7-мите избори, след които отново стискаме палци да има редовно, без да сме много уверени.

Трябва ли обаче ние, гражданското общество -  бизнесът, медиите, неправителствените организации и местната власт да потънем в това безвремие?

Категорично НЕ! Защото нашата дейна и обединена позиция е единственият начин да принудим политиците да започнат неговото решение. И то още отсега – в предизборната кампания да поемат ангажименти. Кампания, в която да има не демагогия, а да се говори за демографията. Хубавото е, че вече има чуваемост по този въпрос от големите партии. И виждаме този приоритет при почти от всички.

Затова и проведохме националната дискусия в София в края на май, като се обединихме около две важни решения. Първото, по отношение на националната стратегия за демография – излязохме с 20 общи предложения, мерки, които ви ги представяме. Подписахме и меморандум, към който се надявам да се присъедините и вие. Тези мерки и този меморандум ще внесем в първия ден на 51-вото народно събрание, изпращаме ги и до всички политически сили сега, в навечерието на кампанията.

Всички бяхме единодушни и в още нещо. София не е България. Проблемите на жълтите павета често нямат нищо общо с дневния ред на хората в областните градове, да не говорим за малките населени места, където демографската криза е най-крещяща. Затова решихме да започнем регионалните дискусии с областен град и с малко населено място. 

Само преди седмица бяхме в Етрополе. То е от малките населени места, в които няма обезлюдяване. Има заселване. Защото има индустрия, голям работодател, където стандартът и качеството на живот са доста добри. Заплатите в Елаците са сравними със софийските. Строят се къщи, не се напускат. Училищата са пълни. Школата на Христо Стоичков не само произвежда шампиони, учи ги на ред и дисциплина. А кметът изобщо не иска да се сравнява по темп на развитие нито с Правец, нито с Ботевград. Задминал ги е . Сравнява се само с Челопеч, където пък друг голям инвеститор осигурява още по-голям стандарт за хората. В Етрополе набелязахме серия от мерки, с които държавата да помогне и съревнованието между двете градчета да стане още по-ожесточено. Съревнование за по-добър град за живеене, за работа, за достойни старини.  

Днес сме в първия областен град - Стара Загора, защото тук трансформацията, която ви очаква през годините е голяма. Това ще създаде, разбира се, много трудности и препятствия, но дава и големи възможности. Ако правилно се планират, ако има обединени усилия между централна и местна власт. В две основни направления. Намиране на големи инвеститори за новото индустриално начало. И търсене на разнообразни източници за стимулиране на малкия и среден бизнес, в това число – с развитието на Бранд Загоре, с развитието на културно-исторически туризъм, балнео, спа, приключенски, фестивален, винен и конферентен туризъм.

Стара Загора акцентира върху ІТ сектора и развитието на индустриалната зона „Загоре“. Вече има предварително подписан договор и със стратегически за страната инвеститор, който ще вложи над 240 млн. лв. и ще създаде около 800 работни места.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай