Радостин Танев пред СТАНДАРТ: Стратегически инвеститори влизат в Стара Загора

Радостин Танев пред СТАНДАРТ: Стратегически инвеститори влизат в Стара Загора | StandartNews.com

С добро здравеопазване, качествено образование и възможности за професионална реализация можем да задържим младите хора в града
 

Предстои изграждането на най-голямата частна болница у нас

Старозагорци ще получават оферти за работа по "Вайбър"

Общината заедно с Европейската комисия започва стратегия за развитието на региона, казва в специално интервю за вестник СТАНДАРТ Радостин Танев, заместник-кмет на Стара Загора 
 

- Г-н Танев, Стара Загора организира съвместно с медия "Стандарт" големия форум "Демография, дигитализация, образование", в който представители на законодателната, изпълнителната, местната власт, бизнеса, научните среди и неправителствения сектор ще посочат формулата за демографско бъдеще на региона. Какви са предизвикателствата пред града и областта?

- Едно от най-големите и сериозни предизвикателства е свързано с комплекса "Марица-изток". Тук говорим и за предизвикателства, които стоят пред българската енергийна система, като цяло, при затваряне на част от мощностите.

- Стара Загора е град с много млади хора, предлага условия за стабилна работа, високи доходи, добро образование и здравеопазване.

Каква е формулата, гарантираща демографско бъдеще на региона?

- Инвестиции и развитие на различните сектори от икономиката на държавата, целта ни е да запазим Брутния вътрешен продукт, който генерира нашата област. Това е основната линия, която следваме за нашия регион. Доброто образование и здравеопазване, както и перспективите за професионална реализация са едни от основните причини, поради които младите хора решават да останат в нашия град. 

- Какви мерки предвижда общината, за да привлича още повече млади семейства?

- Това, което правим в момента е развитието на индустриалния поток, тъй като смятаме, че предоставянето на възможност младите да избират своята работа в следващите години е много важно. Виждаме, че сега поколенията са активни, все по-лесно сменят своето професионално поприще, интересуват се от много неща, постоянно развиват себе си. Поставили сме добри основи за високотехнологичния сектор. В Стара Загора акцентираме върху развитието на IT-сектора, но и на индустриалната ни зона, за да имаме добър бизнес климат. Предстои да бъде изградена една от най-големите частни болници в страната, която ще гарантира развитието на здравеопазването ни. 

- Каква е инвестиционната политика в Стара Загора и региона?

- Имаме инвестиции в индустриалната ни зона за над 50-70 милиона евро. Те ще бъдат осъществени в следващите няколко години. Вече имаме предварително подписан договор и със стратегически за страната инвеститор. Там инвестицията ще бъде за над 240 млн. лв. и ще създаде около 800 работни места. Също така сме в много напреднали преговори с още няколко компании. Очакването за втория етап на индустриална зона "Загоре" са да бъдат реализирани над 2500 работни места и инвестиции за 800 млн. 

- Голямото предизвикателство е трансформацията и изграждането на нови, заместващи мощности в Маришкия басейн. Как общината ще помогне на хората да се справят?

- Тук става въпрос не само за нашия регион и икономическото му съхраняване, но и за енергийната ни сигурност. Точно поради тази причина в последните дни ТЕЦ "Марица-изток" работи на пълни обороти и дава мощността, която успява да балансира пазара на електроенергия в страната. Спекулации по темата с енергийното сърце на България не бива да се правят. Проведохме редица срещи с представители на институции, бизнес, синдикални организации - всички имаме кауза - да имаме адекватен и плавен преход. 

- Кои са професиите на бъдещето в Стара Загора и региона?

- Община Стара Загора е единствената, в която заедно с Европейската комисия започваме стратегия за развитието на региона в различните сектори. Разбира се, IT-секторът е една от основните теми. Точно затова се радваме, че в индустриална зона "Загоре" имаме био технологии, много иновативна компания, която реши да започне работа в нашия град. Виждаме, че в последните години една от основните тенденции за енергия са и фотоволтаничните системи. Стара Загора има потенциала да бъде хъб за Европа при производство и рециклиране на възобновяеми източници и клетки за батерии.

- Казахте, че индустриалните зони на града са новите големи възможности за бизнес. Какви инвеститори проявяват интерес? Бихте ли дал повече подробности за новите инвестиции в региона?

- Основните инвеститори, с които в момента разговаряме са за високотехнологично производство, което има висока добавена стойност, както за хората, така и за региона. Това, което прави общината, е да създава все повече възможности за реализирането на точно такъв тип инвестиции. Структурата на града ни и профилът му дават възможност да се търсят стратегически инвеститори, да се разкриват повече нови работни места, сътрудничим си много ползотворно и с Тракийски университет, за да сме в час с желаните професии от младите хора. 

- Какви мерки в помощ на малкия и среден бизнес предвижда общината?

- Последната мярка, която предвиждаме е иновативен подход към намирането на работна ръка, тъй като това е едно от основните предизвикателства пред бизнеса в цял свят. Един много интересен стартъп, който е направен съвместно с "Вайбър" и Община Стара Загора ще даде възможност на малките и средни предприятия да се възползват от него. Става въпрос за "Вайб джобс". Това е една компания, чрез която хората получават директно оферти за работа в приложението на своя телефон. Смятам, че това сътрудничество ще даде една добра възможност. Освен това събитията, които организираме, започват да се превръщат в традиция, като те са едни от най-големите в Южна България. Едно такова е "Уоркинг Стара Загора". На последното събитие имахме над 50 компании, които бяха участници и близо 1000 посещения на ден, за всичките три дни. Въпреки, че го правим за втора година, това показва, че е добра платформа за изява на компаниите от нашия град, за да промотират себе си и да обогатяват екипите си. 

- Стара Загора е град с древна история, която предлага големи възможности за културно-исторически туризъм. Туризмът е икономическият отрасъл, който може да замени в известна степен ролята на мините за развитието на региона. Как общината ще развива туризма?

- Стара Загора е атрактивна бизнес дестинация, но и туристически привлича погледи отдавна. Все повече се отделя внимание на този така важен отрасъл, защото тук има какво да се види, какво да се преживее. Екипът на ресорния ни зам.-кмет Милена Желева се старае да бъде конкурентен - и откъм събития, и откъм нововъведения.  изключително добре работи за развитието на нашия град. Стара Загора е град на над 8000 хиляди години - това ни задължава да покажем тази история, но и да се грижим за успешното бъдеще на града ни. 
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай