Форумът на "Стандарт"! Кметът на Етрополе с голяма новина - спортна база по плуване

Образованието и запазването на работните места са моите приоритети, каза инж. Владимир Александров

Форумът на "Стандарт"! Кметът на Етрополе с голяма новина - спортна база по плуване | StandartNews.com

Изключително горд съм, че като кмет на едва 10 месеца мога да създам такова грандиозно събитие, каквото е форумът "Демографското бъдеще на регионите". Бих направил всичко възможно да привлека повече инвеститори, хора като Христо Стоичков, за да използваме благата на нашата община и да ги реализираме за по-добър живот в една дългосрочна програма.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: 3 млн. българи заминаха, усещаме демографската криза със сърцето си

Това заяви кметът на Етрополе инж. Владимир Александров по време на форума на "Стандарт" "Демографското бъдеще на регионите".

ВИЖ ОЩЕ: Зам.министър Павлов: Развита икономика е решението на демографската криза

Александров изнесе факти за развитието на общината, като сравни данните с тези на съседните общини. 

ВИЖ ОЩЕ: Меморандум за демографското бъдеще на България и 20 предложения влизат в парламента

Етрополе е с около 12 000 жители, 5-6% безработица. Развива се един голям бизнес с над 2000 работни места и още 5-6 по-малки бизнеса. 28 млн. лева са изразходвани от бюджета на Етрополе за 2023 г.

ВИЖ ОЩЕ: Край на тарикатлъка болнични за ваканция

Една от най-големите болници в София област е в нашата община, каза кметът. И очерта възрастовия дял на населението  - 14% са до 14 години, в трудоспособна възраст са 62%. Над 65 г. - 24%. 

ВИЖ ОЩЕ: Христо Стоичков на форума на "Стандарт": България е пълна с диаманти, трябва само да ги полираме

Коефициентът на механичния прираст на населението е 0,11%. Това са хората, които пребивават на територията на общината заради работа или здравеопазване. Най-голям е прирастът в съседните общини Чавдар и Челопеч - над 2%. 

ВИЖ ОЩЕ: Доминик Хамерс, "Геотехмин": Средната ни заплата е с 37% по-висока от тази в страната

Собствените общински приходи на човек са 703 лв. За сравнение - Челопеч разполага с 5564 лв., а Столична община - 749 лв. След нас са Правец /478 лв./ и Ботевград /404 лв./, каза Александров.

ВИЖ ОЩЕ: Таня Михайлова на форума на "Стандарт": Образованието е инвестиция, която се възвръща най-бързо

Важно е как се разпределят парите. Искам да видя община Етпороле чиста и спретната, нямам много време, затова съм си задал по-бърз тренд за работа, увери кметът.

ВИЖ ОЩЕ: Проф. Димитър Димитров разкри как УНСС прави връзката между студенти и бизнес

Той съобщи данни и за броя ученици и училища на 1000 души от населението - 89. Най-много са в Челопеч - 206 ученици на 1000 души население. Надявам се да вдигна тенденцията за повече ученици. Надявам се и в Етрополе да имаме училище с такъв рейтинг, каза Александров.

ВИЖ ОЩЕ: Форумът на "Стандарт"! Димитър Манолов: Да излекуваме класната стая, а здравеопазването - да преосновем

Според статистиката за здравеопазването един доктор в Етрополе отговаря за 240 пациенти.Общината поддържа здравно обслужване, което трябва да развием. В Ботевград лекарите са по-малко, заяви кметът.

Той представи още данните за пазара на труда към 2022 г. Средната месечна брутна заплата в Етрополе  в обществения сектор е 1193 лв.  В "Елаците мед" е 2570 лева. От началото на годината вдигнахме заплатите в общината с 13%., което е с 1000 лв. над средната за страната. В Етрополе се произвеждат бебешко оборудване и медицински шишета, които се изнасят за Великобритания, градът има потенциал. Но за останалия бизнес е трудно да се мери с големия работодател "Елаците-Мед". Трудовата миграция е отрицателна. Като кмет ще направя всичко възможно да бъдат създадени още 100-150 работни места, за да дойдат повече хора да работят тук, категоричен бе Александров. 

За последните години "Елаците мед" направиха благотворителна програма "Българските добродетели". До края на годината ще направим спортна школа по плуване, което ще се случи за първи път в Етрополе. Благодарение на Христо Стоичков, който ме запозна с Таня Богомилова. Благодаря и на Христо Стоичков за това, което прави тук, обърна се кметът към легендата на българския футбол, който участва във форума на "Стандарт". 

Относно безводието - направихме мониторинг, събрахме документацията и очакваме решение. Инвестицията се очертава около 14 млн. лева, продължи кметът.

"Имаме 4 ключови стратегически проекта, които съм набелязал да изпълня през моя мандат. 

Комуналните услуги станаха дейност на общината, едва ли друга община го е направила. Така ще освободим повече финансови средства на здравеопазване и образование", допълни той. 

През август в касата на общината останаха 30 000 лева. С нетърпение чакам концесиите и т.н., за да пусна парите за училищата и др. До края на годината ще бъда на минус 500 000 лв. Най-големият разход на общината остава образованието. 

Образованието и запазването на работните места са моят приоритет", посочи инж. Александров. 

"Елаците мед" са най-големият инвеститор в региона, над 3000 лева е вече средната заплата, компанията инвестира всяка година в региона между 70 и 80 млн. лв.  Искаме да гарантираме на хората една по-дългосрочна заетост с увеличаване на концесионния срок до 2041 г., каза Драгомир Драганов, изпълнителен директор на "Елаците мед".

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай