Доминик Хамерс, "Геотехмин": Средната ни заплата е с 37% по-висока от тази в страната

Хората остават по родните си места, когато има социална сигурност и се създават възможности да развитие, каза още той

Доминик Хамерс, "Геотехмин": Средната ни заплата е с 37% по-висока от тази в страната | StandartNews.com

"Елаците Мед" е основен инвеститор и най-голям работодател в района на Етрополе и Средногорието.  Компанията допринася значително за трудовата заетост и благосъстоянието на домакинствата, за общинския бюджет, като предлага добри условия на труд, социална сигурност за работещите и техните семейства и конкурентни заплати.
Това заяви Доминик Хамерс, изпълнителен директор на "Геотехмин" и член на Надзорния съвет на "Елаците Мед",  по време на форума на "Стандарт" "Демографското бъдеще на регионите", който се проведе в Етрополе. Той изтъкна приноса на компанията, която подобрява начина на живот в района.


ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: 3 млн. българи заминаха, усещаме демографската криза със сърцето 

Днес Групата планира следващо удължаване на концесията на Елаците-Мед до 2041 г. по този начин може да се запази заетостта на хората в община Етрополе и Средногорието. Над 82% от всички работници в компанията са от района на Средногорието и Етрополе. В "Елаците Мед" работят 2080 служители на постоянни трудови договори. Близо 40% са от община Етрополе. Това са над 800 служители, което представлява 18% от заетите в общината. По данни на Института за пазарна икономика в дружеството работят 24% от всички заети в Мирково, 18% от всички заети от Чавдар, 11 - 13% от заетите в Челопеч и Златица и 7% са от Пирдоп.

ВИЖ ОЩЕ: Форумът на "Стандарт"! Министерство на икономиката с нова формула за демографско бъдеще

„Планираме да продължим да създаваме работни места, да привличаме нови кадри, като им даваме причини да останат по родните си места", каза  Хамерс.

ВИЖ ОЩЕ: Ирена Георгиева: "Бавният туризъм" е идеален бизнес за Етрополе

Средната брутна заплата в компанията изпреварва със с 37% средната брутна заплата в страната и със 150% на тази в общината. За 2023 г. тя е 2750 лв. Един от всеки 4 лв., които е изплатен за заплати в региона, е изплатен от "Елаците-Мед".  Това дава финансова стабилност на региона. През 2023 г. Елаците-Мед генерира 55 млн. лв. брутни трудови доходи, като разходът на компанията е по-висок от тази сума. Според Хамерс един от начините демографският проблем да бъде преборен със създаване на нови работни места и привличане на таланти. Той очерта три стъпки за това. Първата е стажантска програма на Група Геотехмин, в която до момента са взели участие над 500 души, като 300 са от региона. Втората стъпка е стипендиантска програма в няколко университета. За последните 4 години Група ГЕОТЕХМИН е предоставила над 60 стипендии на студенти. Третата стъпка са инвестициите в дуалното обучение. Тези наши програми не само подготвят младите хора за добра кариера, но и ги насърчават да оставят в родните си градове, защото виждат, че тук има отговорен работодател, който плаща редовно заплати, инвестира в иновации и устойчивост...

ВИЖ ОЩЕ: Форумът на "Стандарт"! Кметът на Етрополе с голяма новина - спортна база по плуване

Целта е хората да бъдат насърчени да останат в родните си места, като им се създават възможности за добро качество на живот, за развитие, кариера и иновации, обобщи Доминик Хамерс.  Той подчерта, че значението на Групата за региона далеч не са изчерпва само с икономическия принос. В допълнение на всичко това ние допринасяме за устойчивостта и качеството на живот в Етрополе и в района на Средногорието и чрез нашата корпоративна социална отговорност  и програма „Българската добродетели", основана от проф. дтн инж. Цоло Вутов.

ВИЖ ОЩЕ: Меморандум за демографското бъдеще на България и 20 предложения влизат в парламента

ВИЖ ОЩЕ: Край на тарикатлъка болнични за ваканция

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай