Доминик Хамерс, "Геотехмин": Работим за висок стандарт на хората

Спираме миграцията към други региони с модерно образование, каза изпълнителният директор

Доминик Хамерс, "Геотехмин": Работим за висок стандарт на хората | StandartNews.com

Пристигнах в България преди 25 г., обичах страната и моята съпруга и реших, че след като си тръгна, ще се върна отново. 

Това заяви Доминик Хамерс, изпълнителен директор на "Геотехмин", по време на форума на "Стандарт" "Демографското бъдеще на България".

Доминик Хамерс подчерта, че за решаване на демографската криза много е важно икономическото развитие на района. И даде за примвер "Елаците Мед", част от Геотехмин.

"Няма как да зъдържим хората, за да не си търсят по-високо платена работа. Затова даваме високи заплати. Големият принос на нашата група е, че успяхме да удължим живота на рудника с 25 г. Това се случи с работа и огромни инвестиции. За 20 г. са похарчени 1,3 млрд. лева за инвестиции. Подготвяме се още да удължим живота на рудника, който дава поминък на хората в региона.

Борим се с миграцията от малките населени места към големите градове с образование, което да е модерно. Ние като бизнес сме допълнение на това, което прави държавата. От години имаме дуално обучение, стипендиански програми, насочени към студентите със специалности, които са ни нужни. Имаме и стажантски програми, 500 стажанти са минали през нашите дружества. Това помага на служителите да станат конкурентни.

Ние сме работодател, който предлага не по-малко от това, което хората могат да намерят в чужбина. 

Имаме програма за българските добродетели, инвестираме заедно с общините в инфраструктура, околна среда, социални проекти. Така се опитваме да увеличаваме стандарта на живот. В региона, в които работим, наистина има висок стандарт на живот.

Аз ъсм далеч от идеята, че само бизнесът може да реши демографския проблем. Трябва всички - и бизнес, и НПО, и държавата, да гледаме в една посока" заключи Доминик Хамерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай