Ясперт: В „Нов Баухаус“ има три подхода към културния туризъм

Историческите паметници са място, в което хората се срещат и общуват, каза вицепрезидентът на "Европа Ностра"

Ясперт: В „Нов Баухаус“ има три подхода към културния туризъм | StandartNews.com

„Европа Ностра“ прокламира три подхода за развитие на културно-историческия туризъм. Първият е, да има повече красиви, устойчиви и приобщаващи форми на съвместен живот, обясни Пийт Ясперт, вицепрезидент на „Европа Ностра“на конференцията „Културата и бизнесът – заедно в дигиталния свят“. За да има устойчив културен туризъм, той трябва да е подкрепен от цифровите технологии и да е от полза за жителите и посетителите, допълни Ясперт. По думите му, третото важно нещо е, да се използват цифрови технологии в полза на културното наследство и това означава, че за да го запазим, трябва да го използваме отново и да го направим по-достъпно.

Според вицепрезидента на евроорганизацията, за да се постигнат добри резултати трябва да има набор от правила, които да насочват към осъществяване на целите на „Нов Европейски Баухаус“. Също така от особено значение е, посетителите на културните паметници да разберат тяхната история в цялост и да станат съпричастни. Есенцията е, историческите паметници да са място, в което хората да се срещат и общуват. Културно-историческото наследство е векторът, който създава общности, категоричен е Пийт Ясперт.

Той посочи, че „Европа Ностра“ е партньор на Еврокомисията, не само заради общата визия, но и поради факта, че културно-историческото наследство е бъдещето на Европа, затова се работи в тясно сътрудничество. Вицепрезидентът на евроорганизацията подчерта, че пандемията от коронавирус е показала, че цифровите тихнологии и дигиталната среда дават възможност да се черпи информация, но и е много важна част от образованието.

За да се постигнат резултати обаче културно-историческото наследство и бизнесът трябва да намерят общия интерес и да работят заедно, каза още Ясперт. Той даде за пример на добър подход към културно-историческото наследство книгата „Легенди за Чудесата на България“, която „Стандарт“ издаде и преведе на на английски и испански език, тъй като чрез нея чужди туристи и граждани на други държави могат да научат за исторически обекти в България и пожела тези обекти стъпка по стъпка да се дигитализират.

Ясперт подчерта също, че няколко пъти е в България по повод кампанията „Чудесата на България“, но разговорът за културно-историческото наследство никога не е достатъчен. Тъй като „Европа Ностра“ се занимава и с културно-исторически паметници в риск, Яспер посочи и Бузлуджа като пример за паметник, който има противоречиво минало, но също така и бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай