Посланиците в клуб Приятели на Чудесата

"Стандарт" представи "Чудесата на България" пред Дипломатическия корпус

Посланиците в клуб Приятели на Чудесата | StandartNews.com

Своеобразен клуб Приятели на Чудесата на България бе създаден в петък вечерта в кралската резиденция на Мароко в София. Под домакинството на големия приятел на страната ни - Нейно превъзходителство Закия Ел Мидауи, „Стандарт” представи на Дипломатическия корпус у нас националната кампания за опазване на културно-историческото наследство „Чудесата на България”.

Специални гости на събитието по повод 10-ия юбилей на родолюбивата мисия бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебните министри на туризма и на културата – Стела Балтова и проф. Велислав Минеков, трима евродепутати - Илхан Кючюк/ДПС/, Цветелина Пенкова и Петър Витанов /БСП/, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, бившият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева и дясната й ръка Георг Георгиев, десетки кметове, историци, археолози. Приветствие към дипломатите и гостите от страната ни изпрати българският еврокомисар Мария Габриел. Водещ на тържествената церемония бе Поля Кацамунска, професор от УНСС.

Повече от 120 гости се събраха в разкошната градина на резиденцията на Кралство Мароко, за да се докоснат до магията на уникалното българско културно-историческо наследство.

Славка Бозукова пред дипломатите: Благодарим за подкрепата

"Преобразяването на културните обекти се случи, защото не бяхме сами.  Имахме съмишленици във ваше лице. И сме ви дълбоко признателни", каза на присъстващите над 30 посланици от целия свят главният редактор на „Стандарт” Славка Бозукова. Представяйки кампанията „Чудесата на България”, тя призова дипломатите да бъдат освен представители на своите страни в България и посланици на Чудесата на страната ни пред целия свят.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Станете посланици на Чудесата на България

„Благодарни сме на Норвежката програма – без нея нямаше да възстановим десетки паметници на културата. Изключително сме благодарни на Америка – за възстановените църкви в Несебър, за реновираната Епископска базилика в Пловдив, за уникалната морска експедиция на американски, британски и шведски изследователи, в която участваха и наши археолози. Няма да забравим помощта на Япония за Александровската гробница край Хасково, нито тази на Азербайджан – за обновяването на хълма Трапезица във Велико Търново.”, каза г-жа Бозукова. И допълни: „Дължим нашата благодарност на Турция, че възстанови Желязната църква в Истанбул, на Италия – за паметника на хан Ацтек, на Монголия – за паметника на Кирилицата. Щастливи сме, че Русия донесе в България меча на първия владетел – хан Кубрат. А Франция направи най-голямата реклама на българската история с тракийската изложба в Лувъра като превърна главата на тракийския владетел Севт Трети в световна атракция, видяна от над 4 милиона жители на планетата.”.

Надявам се,  че присъствието ви тук ви превръща освен в представители на вашите страни, вече и в посланици на Чудесата на България по целия свят, каза още Славка Бозукова на посланиците. Убедена съм, Ваши превъзходителства, че с днешната среща, вие също ще попълните клуба на приятелите на Чудесата на България, обобщи тя.

Йотова към министрите: Правете културни маршрути

"Познавам кампанията "Чудесата на България" от много години. Инициативата, както се случва обикновено, тръгна трудно, но инициаторите не се отказаха. Благодарение на усилията на много хора кампанията се разрасна и вече е извън границите на България. Тя има приятели в много международни организации, които искат да бъдат част от нея", каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе специален гост на приема в кралската резиденция на посолството на Мароко. Йотова е дългогодишен патрон на инициативата.

ВИЖ ОЩЕ: Илияна Йотова:Чудесата вече имат приятели по света

"Най-важното е, че разбрахме, че добрите резултати идват, когато обединим усилията и енергията си. Поздравления на кметовете, че подадоха ръка на културното наследство, защото без тях инициативата нямаше да има бъдеще.”, каза още Илияна Йотова.

Вицепрезидентът се обърна специално към министрите на туризма и на културата – Стела Балтова и Велислав Минеков, призовавайки ги да правят културни и културно-исторически маршрути, защото те са бъдещето.

"Там, където обикновената дипломация не може да свърши работа, обръщайте се към културната дипломация - тя отваря врати. В това отношение посланикът на Мароко Закия ел Мидауи може да даде ценни съвети, защото Кралство Мароко е известно със своите културни традиции", каза още Илияна Йотова.

Стела Балтова: Културно-историческите маршрути са наш приоритет

„Чудесата на България” са дипломатически ресурс, който свързва страната ни със света, каза служебният министър на туризма Стела Балтова. И потвърди, че туризмът е дейността, която е най-добър дипломат на културата. Тя съобщи, че приоритет на ведомството й е именно развитието на културно-историческите маршрути.

ВИЖ ОЩЕ: Стела Балтова: Чудесата са дипломатически ресурс

Пожелавам ви да станете част от това чудо – „Чудесата на Бълагиря”, обърна се към  посланиците Балтова и им каза, че 24 май, в навечерието на който да провежда приемът „Дипломация на Чудесата” е най-великият празник за България. Защото самото създаване на българската азбука е чудо.

Проф. Велислав Минеков: Културната дипломация е бъдещето

"Събитието "Чудесата на България" е много добра идея за приобщаване към българската култура", заяви и служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

ВИЖ ОЩЕ: Минеков: Кампанията ви е много добра идея

Той се обърна с топли думи към посланичката на Мароко Закия Ел Мидауи. Мароко е част от мен, щастлив съм да съм тук тази вечер, заяви той. И разказа как преди 20 години е бил поканен да работи в Кралството, негова творба краси прекрасната страна, която той е обиколил надлъж инашир. Бил е дори в пустинята. Аз съм част от културната дипломация, тя е бъдещето, каза проф. Минеков.

Закия Ел Мидауи: Нашите народи са близки и мъдри

За мен е удоволствие да съм домакин на "Дипломация на Чудесата на България", част от националната кампания, която вдъхновяващо популяризира културно-историческото наследство на страната, заяви пред посланиците и гостите от България Нейно превъзходителство Закия Ел Мидауи.

ВИЖ ОЩЕ: Посланик Ел Мидауи: Щастлива съм като домакин на Чудесата

Тя подчерта, че България е на трето място по богатство на исторически паметници и този факт трябва да намери своето достойно място. Нейно превъзходителство изрази задоволството си, че събитието, инициирано от „Стандарт” се провежда в навечерието на 24 май, празника на българската азбука. И акцентира, че то се провежда и по повод 60-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Мароко. Нашите народи са мъдри и близки, приятелството между нас ще продължи, каза Закия Ел Мидауи.

Захариева: Да представим Чудесата в чужбина

Кампанията "Чудесата на България" вече е на 10 г., поздравявам "Стандарт" за нея. Тя със сигурност ще помогне на туризма в България, заяви бившият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева по време на приема „Дипломация на чудесата”. Мисля си, че има още какво да работим всички ние, за да представим България не само като място с прекрасни условия за летен и зимен туризъм, но и като държава с най-голямото културно наследство, което може да се види тук, каза още Захариева.

ВИЖ ОЩЕ: Захариева: Кампанията Чудесата на България ще помогне на туризма

Убедена съм, че не само министерството на туризма, но и министерството на външните работи има какво да помогне на кампанията, за да я представим в чужбина, каза Захариева.

Мария Габриел: Културният туризъм развива местните икономики

Кой е съпругът на Мария Габриел? | Клуб 'Z'Културно-историческите забележителности, фолклорът и традициите са именно тези елементи, които привличат посетителите и туристите, като допринасят за развитието на туристическите  дестинации, каза в приветствието си към Дипломатическия корпус и България еврокомисарят по иновации,  научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

ВИЖ ОЩЕ: Габриел: Туризъм по Чудесата помага на регионите

Културният  туризъм представлява допълнителен ресурс за растежна местните икономики и осигуряване на по-добро качество на живот в полза на гражданите. В този контекст, програмите „Хоризонт Европа“ и „Творческа  Европа“  предоставят  много  възможности за  международно сътрудничество в сферата на културата, творчеството и опазването на културното наследство. Пожелавам тези програми да бъдат източник на нови идеи, творчество и активно българско участие, подчерта Габриел.

Проф. Димитър Димитров: Розата е символ на връзките ни

Специално приветствие към гостите направи ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров. Той изтъкна фактът, че маслодайната розата е символ и на България, и на Мароко. Особен знак е, че УНСС навърши 101 години и в чест на това ние засадихме 101 маслодайни рози с цветните градини на университета, каза проф. Димитров.

„Чудесата на България – легендите” – на английски език

ВИЖ ОЩЕ: Чудесата на България събират дипломатите

Специално за събитието и Дипломатическия корпус в България „Стандарт” преведе уникалната книга „Чудесата на България – легендите” на английски, немски и руски език. Изданието за първи път събира на едно място над 40 легенди за най-знаковите Чудеса на България. Книгата е безценен пътеводител както за чужденците у нас, така и за всяко българско семейство, които иска да преоткрие символите на родината, да ги види и опознае.

Приемът започна с химните на България и Мароко. В края на вечерта посланиците се насладиха на културното наследство на България и на Мароко. Деца от Френската гимназия просълзиха гостите с невероятното си изпълнение на „Хубава си моя горо”, а след това ги заредиха с позитивната енергия на българските народни хора. Момичета от Мароко пък представиха традиционни женски кафтани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай