Събота,

Местят Храма на Кибела в Балчик

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

Емблематичният за Балчик Храм на богинята Кибела може да бъде преместен, за да се превърне в атракция за туристите. Идеята е тай да грейне в района на Морската гара в града.

Това решение обмисля кметството в морския град.

Храмът бе открит в частен терен, което пречеше на реставрирането и опазването му. Състоянието му от години е недобро, а направеният изкоп застрашава жилищна сграда в близост и теренът е необходимо да бъде укрепен.

Археологическият обект е предоставен безвъзмездно с решение на Министерски съвет от миналата година за управление от Община Балчик за срок от десет години. Предвидени са в бюджета 200 000 лв. за изготвяне на проект за начинанието, за съгласуване на проекта и за някои първоначални дейности по преместването, съобщи агенция „Фокус”.

Храмът на Понтийската богиня майка Кибела се определя в научните среди, наши и чуждестранни, като “откритието на века”. Счита се, че е граден в периода 280-260 г. пр. хр., съществувал до IV в. сл. Хр. Като брой и разнообразие на изображенията, това е най-голямата група движими паметници свързани с култа към Кибела, откривани досега на едно място. Проученият античен храм е единственият открит досега храм на Кибела в източната част на Балканския полуостров, най-добре запазеният елинистически храм в България и единственият в света толкова добре съхранен храм на богинята, посочват от Историческия музей в Балчик.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички