Мартин Захариев: Може да станем дигитален хъб на Югоизточна Европа

Стела Балтова: Работим за създаването на онлайн маршрути

Мартин Захариев: Може да станем дигитален хъб на Югоизточна Европа | StandartNews.com
  • Стела Балтова: Работим за създаването на онлайн маршрути
  • Правителствата, които вървят с миши стъпки, ще бъдат губещи, каза зам.-шефът на туристическия борд

"Дигитализацията не е просто феномен на нашето съвремие. Дигитализацията е насилствен политически процес. И докато това не се разбере от управляващите, няма да се случи".Това заяви Мартин Захариев, зам.-председател на Националния борд по туризам, който бе водещ на панела "Бизнес и общини - дигитални проекти за културен туризъм" по време на международния форум "Културата и бизнесът - заедно в дигиталния свят, организиран от независимата медия "Стандарт" и най-голямата рекламна агенция М3 Комюникейшънс груп.

В панела участваха министърът на туризма Стела Балтова, д-р Франк Кванте, главен изпълнителен директор на "Фрапорт" - един от най-големите летищни оператори в света, управляващ 28 летища, проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС, проф. Анна-Мария Тотоманова от СУ, доц. Иван Тренчев от УниБИТ, проф. Десислава Игова от БАН, Кирил Григоров и Светлин Георгиев, които представиха проект на компанията "Кибер Уан"."Правителствата, които вървят с миши стъпки по линия на дигитализацията, ще бъдат губещи.Ние сме по средата, но нашите стъпки са миши. Ние може да станем дигитален хъб на Югоизточна Европа. Тук има екосистема от 80 000 подготвени компании и научна общност. Българският бизнес е доказал многократно какъв е мащабът на потенциала на България", посочи Мартин Захариев. Според него неслучващата се бг дигитализация има за първопричина отношението на държавната администрация към нея, а в основата е страхът от промяна. "Ако бизнесът и учените дърпат напред, чиновниците дърпат назад. Необходима е управленска воля, за да бъде България дигитален победител, а не лузър", каза още Захариев.

Министърът на туризма Стела Балтова отбеляза, че досега в министерството по дигитализацията се е работило до голяма степен на парче за създаването на дигитални маршрути. Сега обаче се работи активно за тях, така че да се привлече вниманието към отделни региони и да се насочи търсенето на информация от туристите. Балтова разказа за проекта на Министерството на туризма, с който се подобрява достъпът в трансграничния регион България-Гърция, така че да се увеличи потокът от туристи. Министърът отчете също, че освен дигитализацията на самите обекти, трябва да има и още по-масирано онлайн присъствие на рекламата на България. "Дигитална реклама е важна и защото повечето изложения вече са в онлайн или хибридни формати", каза тя. Културата, историята, "Чудесата на България", които "Стандарт" толкова години промотира, са уникален ресурс, с който трябва се представяме на туристически пазар, допълни още Балтова. След това университети и компании представиха свои проекти, свързани с дигитализацията. Д-р Кванте разказа какви решения се прилагат на летищата. Българският туристически съюз работи по проект за електронни билети, които първо ще бъдат въведени за пещерата Съевата дупка. Обектът ще бъде качен и в специално приложение, където хората ще получават и допълнителна информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай