Гледайте на живо международния форум за Чудесата на България

„Културата и бизнесът заедно в дигиталния свят“ се излъчва на живо в агенция "Стандарт"

Гледайте на живо международния форум за Чудесата на България | StandartNews.com

Започва първият по рода си международен форум „Културата и бизнесът - заедно в дигиталния свят“, организиран от независимата медия „Стандарт“ в партньорство с най-голямата рекламна агенция М3 Комюникейшънс. Форумът, който е част от юбилейните събития за 10-годишнината на кампанията „Чудесата на България”, стартира в 11 часа на 30 август 2021 г. в столичния хотел Маринела. Той ще бъде пряко предаван във Фейсбук страницата на "Стандарт" /https://www.facebook.com/standartnews/ и в Агенция "Стандарт" /https://standartnews.com/.

ВИЖ ОЩЕ: Чудесата на България влизат в дигиталния свят

При стриктно спазване на ковид мерките форумът събира представители на изпълнителната власт, на националния и европейския парламент, кметове, бизнес, дарители, неправителствени организации, археолози, музейни и научни работници, както и академичните среди. Акцентът на форума са бъдещето на българското културно – историческо наследство и възможностите за културен туризъм, пречупени през призмата на дигиталния свят.

На първото по рода си уникално събитие ще бъдат представени възможностите за дигитализация на културното ни наследство както с национално финансиране, по  европейски програми, включително и с новата инициатива „Баухаус“. А също така и такива, в рамките на ежегодната дейност на „Европа Ностра“ – най-голямата европейската неправителствена организация за защита на културното наследство, член на която е кампанията „Чудесата на България“.

В официалната част на форума ще участват еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, която пристигна от Брюксел за участие в събитието. Тя е специален гост на всичките ни инициативи, свързани с 10-годишния юбилей на кампанията. Изказвания ще направят генералният секретар на "Европа Ностра" Снежка Михайлович, както и председателят на БАН Юлиян Ревански.

Приветствия на форума ще направят вицепрезидентът Илияна Йотова - дългогодишен патрон на кампанията "Чудесата на България, както и министърът на културата Велислав Минеков.

Извънредният и пълномощен посланик на Кралство Мароко у нас Закия Ел Мидауи също ще поздрави участниците във форума като постоянен партньор на кампанията.

Евродепутатът Искра Михайлов, която е и заместник-председател на политическа група "Обнови Европа" в Европейския парламент ще ръководи панела, посветен на възможностите пред българските институции и фирми, които се откриват с инициативата "Баухаус". Участие в него ще вземат най-големите държавни експерти по темата - заместник-министърът на културата Весела Кондакова и съветникът към министъра на регионалното развитие - архитект Георги Коларов.

Камарата на строителите, на архитектите също ще вземат участие във форума, както и много кметове.

Специален гост ще е вицепрезидентът на "Европа ностра" Пийт Яспърт

Те ще дискутират възможностите за дигитализация на културни проекти съвместно с бизнеса и науката в последния панел, който ще се модерира от Мартин Захариев, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

Основното изказване там ще е на министърът на туризма Стела Балтова, а конкретни проекти ще представят УНСС, УНИБИТ и Софийския университет, както и компании с отношение към опазването и развитие на културното наследство.

На форума ще бъдат наградени шест от най-големите чудеса на България - млади таланти, които вече са прославили държавата ни в много състезания и форуми в различни области.Ще бъдат наградени и кметовете, които реализират дигитални културно-исторически проекти и така дават нови възможности за местната икономика да стане по-устойчива и в полза на хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай