Златоград пази единствената по рода си музейна сбирка

Тя съдържа богат снимков материал и документи, касаещи историята и поминъка на града

Златоград пази единствената по рода си музейна сбирка | StandartNews.com

Някои от главните забележителности в Златоград се намират в Архитектурният резерват в северната част на градчето. В него са регистрирани над 100 обекта от Националния институт за паметниците на културата.

Комплексът е част от Архитектурния резерват и се състои от няколко къщи в характерния за района архитектурен стил. Там може да се разходите по стари калдъръми и да се порадвате на спретнатите бели възрожденски къщи. Едната от тях е уредена като етнографски музей, още няколко представляват занаятчийски работилници, а в други се помещават кафене и механи. 

Експозицията се помещава в една от къщите на Етнографския комплекс, паметник на културата. Според информационното табло, това е единствената по рода си в България музейна сбирка на съобщенията.

Музейната сбирка на пощите, телеграфа и телефона  е уникално съчетание на действаща поща и пощенска станция - музей. Основана е през 1987 г. и се помещава във възрожденска къща от ХІХ век, принадлежала на рода Пачилови.

Експозицията е разположена на  2 етажа, с обща площ от 160 кв м. Сбирката съдържа богат снимков материал и документи, касаещи историята и поминъка на града от създаването на първата българска поща в т. нар. „нови земи”. Съдържа над 300 музейни предмета: марки, стари телефонни и телеграфни апарати, фотоси, морзови апарати, кантари, ръчни пощенски теглилки, ведомост за заплати от 1913 г., пощенски трактове. Включва и документи, богат библиотечен архив и фотоархив. Сбирката разполага с частична информация за турската поща, действала тук до 1912г.     

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай