Защо Горно Уйно стана село на призраците

Уникално място в българския културен пейзаж.

Защо Горно Уйно стана село на призраците | StandartNews.com

На скрито място в полите на Балкана, в област Кюстендил, се намира село Горно Уйно. Някога живописно и оживено, днес то е известно като „призрачното село“ – символ на опустошението, пише "Ретро".

Горно Уйно някога е било процъфтяващо село, дом на множество семейства, които се занимавали с традиционни за региона занаяти и селско стопанство. Местните се гордеели с културните си традиции и богатото си наследство. Църквата „Свети Никола“, построена в края на XIX век, е била център на духовния и социалния живот. Съборите и празниците, организирани около нея, привличали хора от съседните села и градове. В средата на XX век с навлизането на индустриализацията и урбанизацията много от младите хора започват да напускат Горно Уйно в търсене на по-добър живот в градовете. Селото постепенно опустява, а до края на века почти всички жители са го напуснали.

Прадедите на някога живеещите в Горно Уйно се разгневили от това, че всички млади го напускат, и духовете им започнали се връщат в родните си къщи. Странните и необичайни създания подплашвали и малкото останали хора там. Днес в Горно Уйно няма постоянни жители, а къщите и обществените сгради са оставени на милостта на времето.Опустелите улици са породили множество легенди и мистични истории. Местните жители от съседните села разказват за призраци и странни явления, които се случват в селото нощем. Някои твърдят, че чуват стъпки и гласове в празните къщи, докато други разказват за видения на бивши жители, които се появяват сред развалините. Тези истории привличат любители на мистиката и търсачи на силни усещания, които идват в Горно Уйно с надеждата да изпитат нещо необичайно.

Горно Уйно, разположено на висок хълм, предоставя панорамна гледка към околните планини и долини. Зелените ливади и гъстите гори около селото са дом на разнообразна флора и фауна, което прави мястото идеално за любителите на природата. Тишината, която цари тук, създава усещане за вечност и безвремие. Горно Уйно е свидетелство за времената на промяна и напомняне за съдбата на много български села, които са останали само спомен. Призрачната му атмосфера и мистичните истории, които го обгръщат, го правят уникално място в българския културен пейзаж.
 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай