Запазена традиция! Кулата, от която звучи "Стани, стани, юнак балкански"

Младежи научиха за нея в проекта "Непознатото богатство на България"

Запазена традиция! Кулата, от която звучи "Стани, стани, юнак балкански" | StandartNews.com

Старата часовникова кула се намира в центъра на Сливен. Строена е в началото на ХІХ в. Тя е служила и за пожарникарска наблюдателница. Това е най-високата часовникова кула в България. 

Градският часовник над общината в Сливен е монтиран през 1939 г., каза Атанас Пушкаров, бивш преподавател по електротехника и радиотехника в гимназия "Добри Чинтулов" в Сливен. 

Закупен е от фирмата "Сименс" и при монтирането му са участвали немски майстори и български инженери. Един от тях е инженер Шишеджиев.

По традиция, всеки ден точно в 12 ч. по обяд, оттам звучи Добри Чинтуловата песен „Стани, стани, юнак балкански“. През ноември 2022 г. кулата е изцяло обновена и завършена. 

Младежи откриват непознатото богатство на България

С непознатото богатство на България се срещат млади хора от 15 до 29 години в едноименния проект на фондация "Грижа за културното наследство" по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта (2023-2025 г.). Тя се реализира от Министерството на младежта и спорта.

Голямата й цел е да предпази младите хора от вредни зависимости, давайки им нова перспектива за спорт, туризъм, здравословен начин на живот и непрекъснато обучение. В рамките на проекта "Непознатото богатство на България" ще бъде издаден сборник, който представя малко познати обекти от културно-историческото и природно наследство на страната ни, ще бъде организиран и младежки фестивал. В съставянето на сборника участват млади хора от цялата страна, включили се в неформално обучение по проекта в края на март в София. 

Новата програма за младите хора от 15 до 29 години, стартирана от Министерството на младежта и спорта, се финансира със средства по чл. 10а от Закона за хазарта.

Според него организаторите на хазартни игри са длъжни да правят годишни вноски за социално отговорно поведение за всеки издаден лиценз.

Приходите от годишни вноски постъпват по бюджета на Националната агенция за приходите и се предоставят чрез трансфер по бюджета на Министерството на младежта и спорта. Със средствата се финансират одобрени проекти за младежки дейности.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай