За първи път в България! Нова находка пренаписва историята

Палеонтолозите откриха множество фосилизирани семена и ядки от растения

За първи път в България! Нова находка пренаписва историята | StandartNews.com

Ново откритие пренаписва историята. 

Екип, ръководен от ас. Владимир Николов от Националния природонаучен музей при БАН (НПМ-БАН) публикува описанието на първите фосилни останки от панцерни щуки в България в специализираното научно списание Cretaceous Research. Вкаменелостите са на около 83 млн. г. и са открити в динозавровото находище край град Трън в периода 2020–2023 г.

В резултат на изворшените от екипа дейности бяха събрани над 30 нови вкаменелости от грьбначни животни, които не само обогатяват палеонтологичната научна колекция на НПМ-БАН, но и ще позволят на палеонтолозите да разкрият повече детайли за това как е изглеждал животинският свят в района преди повече от 80 милиона години.

Откритите фосилни находки са разнообразни, но и тази година най-многобройни са фрагментите от коруба на костенурки. Сред по-интересните образци е почти изцяло запазена кост от едро влечуго, вероятно динозавър, открит от палеонтолога Ралица Богданова от НПМ-БАН.

Други фосили, открити от палеонтолозите, са три зъба от крокодилоподобни, два зъба и една люспа от костни риби, както и фрагменти от кости от крайниците на земноводни. Освен останки от грьбначни животни, палеонтолозите откриха множество фосилизирани семена и ядки от растения, които подсказват, че растителността в района е била доста разнообразна.

Съавтори на ас. Владимир Николов са д-р Пламен Андреев (Research Center of Natural History and Culture, Qujing Normal University, China), студентът по геология Георги Войков (Софийски университет) и доц. д-р Дочо Дочев (Софийски университет). Изследваният фосилен материал включва 9 зъба и 3 люспи на панцерни щуки открити в Трънско са едни от малкото в Европа, които са по-стари от 80 млн. г. и за момента бележат най-източната точка от разпространението на тези риби в рамките на Европейския архипелаг. Трънските фосили са и първите находки от сладководни мезозойски риби открити в България.

Изследването е финансирано от Национален фонд „Научни изследвания“, Министерство на образованието и науката. Теренните проучвания в периода 2020–2022 г. са подкрепени финансово от The Jurassic Foundation, Фондация „Карол Знание“, Геоложки Консултации Мургана ООД и Обединена българска банка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай