Второ чудо в Хераклея Синтика

Новооткритата статуя е малко по-голяма от човешки ръст

Второ чудо в Хераклея Синтика | StandartNews.com

Втора статуя откриха днес археолозите в Хераклея Синтика край Петрич. Екипът на проф. д-р Людмил Вагалински се е натъкнал на мраморна скулптура близо до мястото, където беше открита първата - представена като изображение на бог Хермес.

Тя е открита буквално на сантиметри от първата. Все още не се е показала цялата и в момента се разчиства пространството около нея.

Целта на археолозите е била да изнесат насипа отвътре, за да се изсуши каналът, в който по-рано е работено, и да не се намокрят стените му, обясниха археолозите пред bTV. 

Планира се мястото да се превърне в туристическа дестинация.

Новооткритата статуя е малко по-голяма от човешки ръст.

В началото на юли беше съобщено, че археолозите, които работят на подновените разкопки в античния град Хераклея Синтика край Рупите, Петричко, са открили цяла мраморна скулптура, която е създадена преди две хиляди години – около новата ера.

Екипът на проф. д-р Людмил Вагалински я е открил още на третия ден. Тя е разкрита в големия канал на античния град и е изключително запазена. Изработена е от мрамор.

„Над два метра е и вероятно изобразява Хермес, едно от най-популярните божества в района“, коментира д-р Людмил Вагалински.

Според неговата оценка това е най-добре запазената антична статуя на територията на България.

„Предполагам, че някогашните жители на града са я положили в пръстта на това място след голямото земетресение през IV век, за да съхранят за по-добри времена едно от старите си божества в период, когато християнството вече е официалната религия", посочи тогава още специалистът.

Статуята е преместена в музея на Петрич и след необходимата реставрация и консервация ще бъде изложена за посетители.

В света има само няколко подобни статуи. А откритието предизвика огромен интерес у нас и в чужбина. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай