Власт и учени с програма за Чудесата ни в ЮНЕСКО

Представят нови обекти от материалното наследство на дискусия на Общество "Културно наследство"

Власт и учени с програма за Чудесата ни в ЮНЕСКО | StandartNews.com

Първи форум за предстоящоно ни домакинство на Комитета за световно културно наследство

Представят нови обекти от материалното наследство на дискусия на Общество "Културно наследство"   
 

Как България да се представи достойно като домакин на 47-ата сесия на Комитета по световно наследство на ЮНЕСКО през 2025 г.? Кои да бъдат новите обекти на България в ЮНЕСКО? Какво да включва Бранд България - модерният разказ за културата и туризма, който да върне достойното място на страната ни на културно-историческата карта на Европа?

Това ще бъдат темите на националния форум "Бранд България - Чудесата в ЮНЕСКО", който се организира от Общество "Културно наследство", българския представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство - Европа Ностра.

Форумът ще се проведе на 27 септември от 10.30 в хотел "Маринела" и ще събере представители на правителствения и неправителствения сектор.

Специалното участие в него ще вземат Илияна Йотова, вицепрезидент на България, която е и дългогодишен патрон на кампанията на Стандарт "Чудесата на България, както и Найден Тодоров, министър на културата.

Ще участва още Павлин Петров, заместник-министър на туризма, който ще поздрави бранша и по повод професионалния празник- 27 септември - Световен ден на туризма.

В дискусията ще се включат и зам. председателят на 50-тото Народно събрание Андрей Борбанов, както и Ангел Янчев, председател на парламентарната Комисия по култура и медии в току що приключилото 50-то Народно събрание.

По време на форума министър Найден Тодоров за първи път ще представи визията на България за домакинството на страната ни на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО. Той ще обяви и специалните мерки, които държавата ще предприеме за реконструкция и социализация на обектите ни.

 Експертни мнения ще дадат представители на законодателната, изпълнителната и местната власт, кметове, историци, археолози, представители на БАН и университетите, на творческия и неправителствения сектор, на медиите. 

Възможността България да бъде домакин на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО е историческо събитие. То ще изведе страната ни на ново, стратегическо ниво в определянето на европейската и световната политика за опазване на културното наследство, ще позиционира България на световната карта на културните съкровищници. 

В същото време ще даде възможност България да представи пред близо 4 000 участници от 193 държави както своето изключително богато наследство, така и възможностите си да бъде двигател в политиките и процесите по позиционирането на културното наследство в новите дигитални, иновативни и енергийно неутрални градове. Ще отвори вратите за нови български обекти в ЮНЕСКО, още повече, че от 40 години страната ни не е имала нов обект от материалното наследство в списъците за закрила на световното културно богатство. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай