Вижте принцесата от Урвич, която пренаписа историята (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

Най-вероятно тя е сродница на цар Иван Александър

Вижте принцесата от Урвич, която пренаписа историята (УНИКАЛНИ СНИМКИ) | StandartNews.com

* Нови находки хвърлят светлина върху династията на Асеневци

Възстановка на лицето на малката принцеса от Урвич направи ръководителят на разкопките в цитаделата с манастир Виолина Кирякова (НИМ). Тя и археологът д-р Филип Петрунов (НАИМ-БАН), ръководител на проучването, откриха сензационни находки, които пренаписват историята.

ВИЖ ОЩЕ: Принцеса от Урвич пренаписва историята

Възстановка Виолина Кирякова (НИМ)

ВИЖ ОЩЕ: Уникално откритие в Кокалянски Урвич. Променя историята (СНИМКИ)

Сродници на цар Иван Александър ли са погребаните в цитаделата на Кокалянски Урвич е въпросът, който чака отговор след проучването. Кирякова и Петрунов вече имат няколко аргумента в подкрепа на тази хипотеза.

Възстановка Виолина Кирякова (НИМ)

Първо сребърният пръстен с позлата и двуглав орел, открит във вкопания в скалата гроб в преддверието на черквата-гробница насочи учените към идеята за делегиране на власт. 

Възстановка Виолина Кирякова (НИМ)

После и фините бижута, изработени специално за погребаното в близост дете потвърдиха съмненията им, че става дума за аристократична фамилия, управлявала крепостта през 60-те -70-те години на XIV век. А и въпросното момиченце /2,5-3-годишно/ със скъпите накити е било погребано седнало, установи първоначалният антропологичен анализ на доц. Виктория Русева. 

Дали това означава посмъртна интронизация, знак за принадлежност към управляваща фамилия? 

Едва ли става дума за случайност или пестене на място, коментира д-р Филип Петрунов.

При висшия клир по този начин се подчертава специалния статут на духовника. Не можем да сме сигурни как точно биха погребали царска дъщеря или друга роднина на Иван Александър /1331-1371 г./, наследник на Асеневци по майчина линия – нямаме база за сравнение. Но знаем, че управлявайки голяма територия на Балканите, цар Иван Александър е изпращал близки до трона, често свои сродници, да провеждат политиката му извън Търново, подчерта още археологът.

Да не забравяме и какво е мястото с разкритите гробове: храм, построен за черкуване на управителя на цитаделата, след неговата смърт преустроен в гробница, каза д-р Филип Петрунов. 

Детето е погребано с кърпа на главата, пристегната с масивна сребърна игла. Към нея са били пришити един наушник и две перпендули – всички вече са почистени от реставраторите на НИМ. Вижда се, че тези от Никополското съкровище са сходни като изработка, пак с лунули, но с друга големина, като за зряла жена. 

Гробът на мъжа с пръстена /бил е млад, най-много на 30/ доказано е от същия период – хоросанът, използван за замазка върху ковчега при него и при момиченцето в зиданото гробче е еднакъв, но различен от този в градежа на черквата. Вероятно двамата, а и не само те, са починали от заразна болест, може би чума. 

Имаме общо 11 гроба в черквата и около нея, предстоят ни още много изследвания. Но сме обнадеждени, че може би сме на прага на голямо откритие за българската история през втората половина на XIV век, съобщи още д.р Филип Петрунов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай